Edirne Tabip Odası Başkanı Tanrıkulu:

“Edirne’de kanser vakalarının yüksek olarak gözükmesinin nedeni iyi kayıt sistemi”

Edirne Tabip Odası Başkanı Tanrıkulu:
Edirne Tabip Odası Başkanı Tanrıkulu:
GİRİŞ 01.04.2015 17:21 GÜNCELLEME 01.04.2015 17:21

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ölüm Nedeni İstatistikleri verilerine göre, ölümlerin 2013 yılında yüzde 39.6’sını, 2014 yılında ise yüzde 40.4’ünü dolaşım sistemi hastalıkları oluşturdu.

Kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise, sırasıyla Edirne, Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Ankara olarak belirlendi.

Konu ile ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne’de kanser vakalarının yüksek olarak gözükmesinin nedeninin vakaların bildirim sisteminin ve kayıt sisteminin iyi yapılıyor olmasından kaynaklandığını söyledi.

Edirne Tabip Odası olarak ve Edirne’de çalışan, yaşayan hekimler olarak çok uzun zamandır konu ile ilgili çalıştıklarını ifade eden Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Edirne’de kanser vakalarının yüksek olarak gözükmesinin nedeni iyi kayıt sistemi. Özellikle Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü Türkiye’de 18 ilden birisi bu kanser vakalarının kayıt edilmesi ile ilgili. Bu aslında iyi bir kayıt sistemi olduğunu da gösteriyor ama aynı zamanda da bizim kanser vakalarının önleyici koruma önlemlerinin de almamız gerektiğini de gösteriyor. Yani 1. sırada olan akciğer kanseri daha sonra meme kanseri daha sonra kolon kanseri gibi çalışmalarında özellikle Edirne şehrinde bir koruyucu hekimlik formatında bilgilendirici formatta ve özellikle sosyal yaşam alanlarının iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Kanser vakalarının azaltılabilmesi için çevre sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Tanrıkulu, “ Malumunuz Trakya’da çok önemli Ergene kirliliğimiz var bu Ergene kirliliği ile ilgili araştırmaların çok iyi yapılması gerekiyor ve Ergene etrafında çok ciddi araştırmaların yapılması gerekiyor. Bizim burada da bilimsel olarak ortaya koymamız gereken şey bu Ergene kirliliğinin Edirne’de ve Trakya’da yaşayan insanlar üzerine ne kadar etkili olduğuna konusunda çalışmalar var. Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ve diğer bilim dallarını bu konuda çalışma yapılmasına izin verilmelidir. Bizim duyduğumuz Ergene çevresinde kanser ile ilgili sıkıntılar olduğu o yüzden bu çalışmalara izin verelim bilimsel olarak hiç bir açık nokta bırakmayalım” diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!