ANSİAD'ın 10. Olağan toplantısı

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin 10. olağan toplantısı gerçekleştirildi.

ANSİAD'ın 10. Olağan toplantısı
ANSİAD'ın 10. Olağan toplantısı
GİRİŞ 27.05.2015 00:04 GÜNCELLEME 27.05.2015 00:04

Antalya'da bir otelde düzenlenen toplantıda, Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi (EDAM) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ülgen, "Antalya'nın Rekabet Günü" konusunda bilgi verdi.

Ülgen, EDAM'ın dış politika anlamında 4 ana tema üzerinde durduklarını ancak uluslararası ekonomi, iklim değişikliği, enerji, güvenlik politika çalışmalarını da yürütmeye başladıklarını ifade etti.

Türkiye'de "Bölgesel Rekabetçilik Çalışması"nın 5 yıl önce başladığını, her yıl tekrarlanacak araştırmalar olmadığını ifade eden Ülgen, "Bazı kaynaklar bir yıldan diğer yıla oranla değişen kaynaklar değil. Yani okullaşma oranında bir yıldan diğer yıla göre çok ilerleme olmuyor. Keza alt yapı yatırımları da öyle" dedi.

Sinan Ülgen, sosyo ekonomik gelişmeleri görmek için kamuda açıklanan rakamlarda hep ''bölgesel artık''ın ele alındığını belirterek, Türkiye'nin 7 bölge olarak değil de 26 bölgeye ayrılmış bir şekilde araştırmaların yapıldığını kaydetti.

Ülgen, resmi rakamlarda Şanlıurfa ile Gaziantep'in verilerinin bir çatı altında toplandığını ancak bölgesel gelişmişlik anlamında bu iki ilin gelişmişlik tablosunu çıkarmada zorlandığını vurguladı.

Devletin 2001 yılından bu yana gelir tablosunu yayınlamadığını anlatan Ülgen, "Maalesef kamu tarafında ulaşabileceğimiz, bunu doğrudan teyit edebileceğimiz verileri başka bir şekilde yayınlamaya başladı. Bizde farklı bir metodoloji uygulamaya başladık ve bizim yaptığımız metodoloji ve kamunun yaptığı verilerin birbirine tuttuğunu gördük" diye konuştu.

Sinan Ülgen, Antalya'nın ekonomik etkinlikte ilk yüzde 20'lik dilimin arasında olduğunu, pazar büyüklüğünde, makro ekonomik ortamda, altyapıda, emek piyasasında gelişmişlik gösterirken, eğitimde ve yaratıcı sermayede bir gelişme göstermediğini ileri sürdü.

Bölgesel gelişmişlik çalışmalarında, 2008 yılında Antalya'nın rekabetçi gelişmişlik verilerinde 7. sırada yer aldığını ifade eden Ülgen, Antalya'nın 2013 yılında ise 3. sıraya geldiğini ve ilerleme katettiğini aktardı.

Bölgesel gelişmişlik için sadece Antalya'ya bakılmaması gerektiğini belirten Ülgen "Yapılan yatırımlara, söylenen vaatlere rağmen doğu ile batı arasındaki fark değişmiyor, hiçbir şey olmamış. Siirt, Batman, Hakkari önceden nasılsa yine aynı yerde durmaya devam ediyor" dedi.

Sinan Ülgen, İstanbul'un bölgesel gelişmişlik anlamında hızla gelişmeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!