Tatil ilanı gibi göçmen kaçakçılığı!

Avrupa'ya gitme hayaliyle Türkiye'ye gelen binlerce Suriyeli göçmen kaçakçılarıyla sosyal medya üzerinden iletişim kurarak pazarlık yapıyor

Tatil ilanı gibi göçmen kaçakçılığı!
Tatil ilanı gibi göçmen kaçakçılığı!
GİRİŞ 31.08.2015 13:44 GÜNCELLEME 31.08.2015 13:44

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Ege kıyılarına gelen binlerce Suriyeli, kendilerini Avrupa'ya ulaştırmayı vadeden göçmen kaçakçılarıyla sosyal medya aracılığıyla irtibat kurarak pazarlık yürütüyor, sayfalardaki bazı paylaşımlar tatil ilanlarına benziyor.

İç savaş nedeniyle parçalanan aileler ve dört bir yana dağılan insanların birbirlerinden haberdar olmasını sağlayan sosyal medya, göçmen kaçakçılığına da zemin oluşturuyor.

Suriyeliler, yasa dışı geçiş için göçmen kaçakçılarından yardım alıyor. Kendilerini Yunanistan'a ve Almanya'ya götürecek kaçakçılarla genellikle sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla temas kuran Suriyeliler, fiyat pazarlığını da siteler üzerinden yapıyor. 

Turizm reklamı gibi "kaçakçılık" ilanları

Göçmen kaçakçılarının açtığı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda ilginç ilan ve bilgilere yer veriliyor.

Ege Denizi'nden geçiş öncesi Türkiye'de geçici olarak kalınacak ev ve odaların, kaçak geçişin yapılacağı tekne ve botların, karşı kıyıda konaklanacak mekanların fotoğraflarının paylaşıldığı hesaplarda, yasa dışı yolculuğun "hiç sorun yaşanmadan, kolaylıkla" gerçekleştirileceğine yönelik mesajlar da dikkati çekiyor. Bazı paylaşımlar ise turistik tesislerin verdiği tatil ilanlarına benziyor. Gruplarda sahte pasaport hazırlama vaadinde bulunan paylaşımlar da göze çarpıyor.

- Kişi başı bin 250 dolar alıyorlar

Kaçakçıların yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek isteyenlerden kişi başı bin 250 dolar aldığı belirtiliyor.

2 yaşından küçük çocuklar için ücret talep edilmediği, 2-12 yaş grubundaki çocuklardan ise yarım ücret alındığı kaydediliyor.

İzmir'de belirlenen dükkanlarda toplanan Suriyelilerin tanıdıkları kişiye istenen parayı verdikleri, sonra araçlarla 4 saat uzaklıktaki sahilde bekleyen deniz taşıtlarına bindirildikleri ifade ediliyor.

Umuda yolculuğa çıkanların, Yunanistan'a vardıklarında parayı teslim ettikleri kişiyi arayarak, "Biz ulaştık" dediğinde paranın kaçakçılara verildiği aktarılıyor.

Organizatörlerin, isteyenlere ücret karşılığında kalacak yer ayarladığı hatta iş dahi sağlama vaadinde bulunduğu belirtiliyor.

- Tehlikelere dikkati çeken gönüllüler

Bir sosyal paylaşım sitesinde 7 bine yakın Suriyeli'nin üye olduğu grubun yöneticisi Savsen Atraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi ve kardeşinin de Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye geldiğini, Arapça öğretmeni olarak çalıştığını, kardeşinin ise geçen yıl Yunanistan'a geçmek istediği sırada yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kardeşinin vefatının ardından Suriyelilerin karşılaşacakları tehlikeler hakkında daha fazla bilgi edinmeleri ve mağduriyetlerinin önlenmesi için bir grup oluşturduğunu anlatan Atraş, grupta çok sayıda Suriyeli'nin deneyimlerini paylaştığını aktardı.

Suriyelilerin ölümü göze alarak yola çıktıklarını, gittikleri ülkelerde bilgiye ulaşmalarının çok zor olduğunu, bu nedenle interneti yoğun kullandıklarına dikkati çeken Atraş, sosyal paylaşım sitelerindeki gruplar sayesinde çok sayıda insanın hayatının kurtulduğunu vurguladı.

Suriyelilerin Avrupa'ya geçmek için her yolu denediğini, bu nedenle göçmen kaçakçılarına muhtaç olduklarını dile getiren Atraş, "Sosyal paylaşım siteleri, kaçakçılar için de fırsat oluşturuyor. Gruplarda paylaşımda bulunan kaçakçılar, fiyat tarifesi, konaklama bilgileri veriyor. Bu sayede Türkiye'den Yunanistan'a geçmek, oradan da Almanya gibi ülkelere gitmek isteyen insanlara kolaylıkla ulaşabiliyorlar ancak artık insan kaçakçıları, Suriyelileri değil, Suriyeliler kaçakçıları Yunanistan'a gitme konusunda zorlar duruma geldi" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!