Mahkeme kararı aranmaksızın düzeltme başladı

İçişleri Bakanlığı, mahkeme kararı aranmaksızın ad ve soyadlarda yazım ile imladan kaynaklanan anlam değişikliklerinin düzeltilmesi başladı.

Mahkeme kararı aranmaksızın düzeltme başladı
Mahkeme kararı aranmaksızın düzeltme başladı
GİRİŞ 30.12.2017 13:00 GÜNCELLEME 30.12.2017 14:32
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ad ve soyadlarındaki yazım yanlışlarını değiştirmek isteyenler bulunduğu yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne müracaat edebilecek.

Resmi Gazete'de 3 Kasım'da yürürlüğe giren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Soyadı Kanunu'nun 3'üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilmesine imkan tanındı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce bu düzeltme işlemleri başladı.

Buna göre, ad ve soyadlarındaki yazım yanlışlarını değiştirmek isteyenler, bulunduğu yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne müracaat edecek. Yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kabul edilmeyecek.

Yurt dışında bulunanlar ise ad ve soyadı değişikliğine ilişkin talepleri için dış temsilciliklere başvurabilecek. Dış temsilcilikler tarafından bu talepler il veya ilçe idare kurullarınca değerlendirilmek üzere başvuru yapanların aile kütüğünde kayıtlı olduğu yerin valilik veya kaymakamlığına bildirilecek.

Ad ve soyadı değişikliği kararlarıyla ilgili il ve ilçe idare kurulları tek veya toplu karar verebilecek. Verilen bu kararlara göre, nüfus müdürlüklerince ad ve soyadlarında gerekli düzeltmeler yapılabilecek.

Değiştirme taleplerinde bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmayacak.

Hükümlüler Cumhuriyet Savcılığı kanalıyla müracaat edecek

Kimliklerdeki hatalı yazımlarda, soyadını değiştiren erkek ise kendisiyle beraber varsa eşi ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadlarını düzelttirebilecek. Soyadını değiştiren kadın ise kendisiyle beraber varsa ergin olmayan çocuklarının da soyadlarındaki hatalı yazımları değiştirebilecek.

Bir yıl ve daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkum edilen hükümlüler düzeltme işlemi için Cumhuriyet Savcılığı kanalıyla müracaatta bulunabilecek. Vasilerinin de ad veya soyadı değişikliği talebine ilişkin yazılı izninin olması kaydıyla hükümlünün talebi, il ve ilçe idare kurullarınca değerlendirmeye alınacak.

Ayrıca ayırt etme gücüne sahip olup, yaşlılığı, engeli veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yapamayan kişilerin, kendi istekleri üzerine verilen ve kesinleşmiş olan kısıtlama kararı bulunması halinde ad ve soyadı değişikliğine ilişkin talepleri de kabul edilecek.

Resen başvurular kabul edilmeyecek

Düzenlemeye göre, hatalı yazılımlarda, kişilerin yazılı talebi olmadan resen yapılan başvurular reddedilecek.

Türk vatandaşlığını kaybedenlerin "Mavi Kartlılar Kütüğü"ndeki ad ve soyadlarının düzeltilmesine ilişkin talepler ile ölmüş kişiler adına yapılan değişiklik talepleri de kabul edilmeyecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Türkoğlu cafer 6 yıl önce Şikayet Et
    zamanında okumamış (yeni nüfus memurları alınmasın) cahil memurlar şivesine göre isim yazmış olup bende bunların mağdurlarından biriyim örnekleme olacak ama kadının ismi hatice memur hatca yazmış adamın adı ramazan tutmuş memur remazan yazmış neyse hayırlısı bu da birşey
    Cevapla
  • maho 6 yıl önce Şikayet Et
    şimdi şakire mahmut diyebilecekmiyiz yani
    Cevapla
  • Asabi 6 yıl önce Şikayet Et
    Sameti Abdussamed yapmazlar mi acaba
    Cevapla
  • Fazlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Abdulsamet yazılır ğardaşım Allah'ın ismi yanlız yazışmaz ve yalnız okunmaz
    Cevapla
  • ☻☻☻ 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir kişinin adı değişse de SOYunun bilinmesi açısından, SOY adı asla değişmemeli. O kişinin SOYunu bilelim ki dikkatli olalım, ona göre davranalım, ikide bir aldatılmayalım. Hatta şu anda kullanılan SOY isimleri kişinin asıl SOYunu belli etmiyor. Devlet bir araştırma yapıp şu an kullandığımız çakma soyadımıza ek olarak, gerçek SOYumuzu belli edecek SOYADI eklesin.
    Cevapla
  • Ayse 6 yıl önce Şikayet Et
    evet mesela gülen soyadinin ne kadar islam düşmani bi soyadi oldunu okullarda ögretilmeli
    Cevapla
  • Ahmet DC 6 yıl önce Şikayet Et
    teknoloji diye birşey var mernis diye birşey var herşey elektronik ortamda kayda geçiyor. cahil cahil konuşmayın.
    Cevapla
  • erkan 6 yıl önce Şikayet Et
    gerekli bir düzenlemeydi. bürokrasiyi azaltacak her türlü düzenleme için hükümetin yanındayız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir