Bakan aşı tartışmalarına noktayı koydu!

Sağlık Bakanı Koca, "Önümüzdeki dönemde aşı reddi ile ilgili birçok tartışmanın aşıda yerelleşme ve yerlileşme ile daha da azalacağını düşünüyorum." dedi.

GİRİŞ 08.01.2020 14:49 GÜNCELLEME 08.01.2020 15:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli hastalıklardan korunmada aşıların çok büyük önem taşıdığını belirtti. Aşının ebeveynlerin sorumluluğu, çocukların ise hakkı olduğunun altını çizen Koca, aşı reddinin bilimsel bir dayanağı olmadığına işaret etti.

 

 

Son yıllarda aşı karşıtlığının gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine Koca, "Ben aslında aşı reddinin çok gündemde kalmasının doğru olduğuna inanmıyorum. Aşı reddi ile aşı yapılmamasının da uygun olabileceği gibi bir algı oluşuyor." diye konuştu.

"AŞILAMA ORANLARI YÜZDE 98'LERDE"

"Aşı, mutlak yapılması gereken bir uygulamadır. Bunda hiç tereddüdümüz yok." ifadelerini kullanan Koca, aşı reddinin dünyada her geçen gün artığına dikkati çekti. Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

 

"Türkiye'de bunun yansımalarını görüyoruz ve bu çerçevede de özellikle çocukluk çağı aşı uygulamasında giderek aşılamayı daha da artıran uygulamaya döndük. Yani, 2018'de yüzde 96 olan aşı uygulama oranımız 2019'da yüzde 98'e çıkmış oldu. Yüzde 95'in altındaki aşılamanın özellikle riskli olduğunu biliyoruz. Bu anlamda Türkiye'de şu anda bir riskin olmadığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde aşı reddi ile ilgili birçok tartışmanın aşıda yerelleşme ve yerlileşme ile daha da azalacağını düşünüyorum. Aşının yerlileştirilmesi noktasına daha fazla eğildiğimizi ve birçok çocuğumuzu erken dönemde aşılama noktasında yaygın bir gayret içinde olduğumuzu, bu kapsamda aşılama oranlarının yüzde 98'lere vardığını belirtmek istiyorum. Şu anda herhangi bir tehlikenin bulunmadığını da vurgulamak istiyorum. Çocukluk çağı döneminde aşılamanın giderek daha azaldığını, vatandaşların daha önce aşılama yapıldığı için koruyuculuğunun devam ettiği yönünde düşüncelerin olduğunu, aslında okul çağı dönemindeki ikinci aşılamanın da mutlaka yapılması gerektiğini söylemek istiyorum."

2020 yılında özellikle yerli aşı üretiminin öne çıkacağını kaydeden Koca, "Hedef olarak 5 yıl koyduğumuz aşı üretimi kapsamında bu yıl önemli adımların atılacağı bir yıl olacak." dedi.

YORUMLAR 3
  • Misket 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu gün bu kadar çok hastane açılmasına rağmen azalacağı yerde hastalıkların daha da çoğalması bu günkü tıbbın yanlış bir yolda gittiğinin delilidir.Malesef ilaç firmaları bizi müşteri olarak görüp öldürmeyelim ama süründürelim mantığı içindedirler. Bu konu hakkında Aidin Salih'in Gerçek Tıp ve Son Söz kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.Birçok konuda sizleri aydınlatacak, çektiğiniz dertleriniz varsa sizleri Allah'ın izniyle birçoğundan kurtaracaktır. Not:Ben çocuklarıma aşı yaptırmıyorum milletin çocukları hastane hastane sürünürken Allah'ıma çok şükür benimkiler daha hastane yüzü görmediler. Selametle...
    Cevapla
  • Misket 4 yıl önce Şikayet Et
    Hastalıklar bizi yaratan Rabbimizin vücudumuzun korunması için bize vermiş olduğu birtakım güzelliklerdendir.Biz o hastalıkları aşıdır ilaçtır vs. şeylerle baskılarsak daha büyük bir hastalıkla vücut içerideki birikintileri atmak isteyecektir.
    Cevapla
  • düşünür 4 yıl önce Şikayet Et
    Stratejik olarak hatalı bir açıklama.Yerli aşı olunca tartışma biter demek tereddütlü ailelerin kafasındaki soru işaretlerini artıracaktır.Aşı sağlık için olmazsa olmaz.İnanmayan varsa kızmuk ağıdı adlı şiiri okusun.O yıllarda yurdumuzda ne acılar yaşanmış o şiirden anlayabilirler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!