Otizmli gençler turizm ve tekstilde çalışabilecek

Otizmli gençler, Beylikdüzü'nde inşa edilecek İş Eğitim Okulu'nda eğitim görerek, turizm ve tekstil sektöründe istihdam edilecek.

Otizmli gençler  turizm ve tekstilde çalışabilecek
Otizmli gençler turizm ve tekstilde çalışabilecek
GİRİŞ 16.02.2012 17:23 GÜNCELLEME 16.02.2012 17:23

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı Sosyal İçerme ve Toplumsal Bütünleşme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Hibe Programı'nın desteği ile ''Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Artırılması ve İşgücü Piyasasına Girişlerinin Desteklenmesi'' projesi hayata geçirildi.

Taksim Point Otel'deki konuyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Türkiye'nin son yıllarda ülke içindeki projelerin yanı sıra, yurt dışındaki projelere de ağırlık verdiğini ve projelerle Türkiye'nin proje üretme yeteneğini ortaya koyduğunu söyledi.

Kaya, ''Amerika'daki havaalanlarında otizmli gençler görevlendiriliyor. Bunu görünce insan, 'Acaba benim ülkemde bunlar niçin eksik' diye hayıflanmadan edemiyor'' dedi.

Kaya, başta otizmli çocuk sahibi ebeveynler olmak üzere, tüm toplumun otizm hakkında her geçen gün daha çok bilinçlendiğini belirtti.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da, otizmlilerin dezavantajlı gruplar içerisinde en önemlilerinden birisi olduğunu ifade ederek, örgün öğretim çerçevesinde okullarda eğitimlerini alan otizmli gençlerin özellikle temel bir iş beceresi kazanmaları için gerçekleştirilen projenin, Türkiye'de çok fazla örneğinin olmadığını söyledi.

Projeyi herkesin sahiplenmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, ''Beylikdüzü'nde böyle bir iş okulu oluşturacağız. Arkasından öğretmenlerimizin hizmetiçi eğitimi söz konusu olacak'' diye konuştu.

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, 2003 yılından itibaren çeşitli fon kaynakları ile projeler geliştirdiklerini, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde ise bugüne kadar 2 bin 500 öğretmene çeşitli hizmet içi eğitimler ve seminerler verdiklerini anlattı.

Sağlık Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sonucunda da 1250 bakanlık personeline otizm konusunda eğitim verdiklerini ifade eden Sezgin, 46 bin çocuğun otizm riski açısından taramadan geçirildiğini belirtti.

Sezgin, ''Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Artırılması ve İşgücü Piyasasına Girişlerinin Desteklenmesi'' projesi ile öncelikli hedeflerinin dezavantajlı konumdaki otizmli gençlerin mesleki becerilerini geliştirerek istihdam olanaklarını arttırmak ve kendi ayakları üzerinde durabilecek koşulların sağlanmasına katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

Engelli gruplar arasında en dezavantajlı grup olan otizmli bireylerin toplumsal hayata katılımda ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Sezgin, ''Karmaşık bir nörolojik bozukluk olması nedeniyle toplumda kolay anlaşılamayan otizmli bireylerin, üretken insanlar olarak sosyal ve kültürel hayata katılmaları, aktif olarak istihdam edilebilmeleriyle sağlanacaktır. Projenin sonunda, İstanbul'da 15 yaş üstü otizmli gençlere turizm ve tekstil konusunda eğitim verecek şekilde inşa ve tefriş edilen İş Okulu'nun Eylül 2012'de Beylikdüzü'nde hizmete başlaması planlanmaktadır'' şeklinde konuştu.

-Doç. Dr. Binyamin Birkan'ın konuşması

Tohum Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Okulu Eğitim Direktörü Doç. Dr. Binyamin Birkan, neden İş Eğitim Okulu kurduklarına ilişkin yaptığı konuşmada, her 110 çocuktan 1'inin otizmli olduğunu söyledi.

Bu orana göre Türkiye'de 450 bin otizmli bireyin yaşadığını tahmin ettiklerini ifade eden Birkan, ''Otizmli çocukların zorunlu eğitimlerini alabilmeleri için açılmış olan Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri'nde (OÇEM) bugün yaklaşık 1600 çocuğumuz eğitim görmektedir. 51 OÇEM arasında, 15-21 yaş arasındaki otizmli bireylere iş eğitimi sunan merkezlerimizin sayısı sadece 7 tanedir'' dedi.

İş Eğitim Okullarının oranlarının çok düşük olduğunu bildiklerini belirten Birkan, ''Bir diğer önemli husus da bu okullardan mezun olan çocukların, gençlerin, bireylerin iş hayatında çok aktif rol alamadıklarını görüyoruz. Proje, bu gereksinimlerden yola çıkarak gerçekleştirilmiştir'' diye konuştu.

Birkan, projenin genel amacını, ''Dezavantajlı konumda olan otizmli gençlerin mesleki gelişimlerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak ve bağımsız yaşam koşullarının sağlanmasına katkıda bulunmak'' diye açıklayarak, şöyle konuştu:

''Bu genel amaçtan yola çıkarak 3 alt amaç oluşturduk. İlki, otizmli gençlerin eğitim alabileceği bir İş Eğitim Okulu kurarak, fiziki donanımını yapmak ve eğitim altyapısını oluşturmak. İkincisi, otizmli gençlerin kurmayı düşündüğümüz okulda tekstil ve turizm alanında iş becerilerini geliştirmek ve aktif iş gücü katılımlarını sağlamak. Üçüncüsü de meslek edinmiş, okulda başarılı olmuş gençlerimizi turizm ve tekstil sektöründe işverenlerle buluşturmak ve iş sahibi olabilmeleri için onlara destek olmak.

Okulumuz Beylikdüzü'nde 2 bin metrekare alan üzerine yaklaşık 925 metrekare olarak inşa edilecek. Eylül ayında eğitim öğretime başlayacak. Öğrencilerimiz OÇEM'lerden, kaynaştırma okullarından veya özel eğitim okullarından mezun olmuş öğrenciler arasından seçilecektir. Eğitimcilerimiz ise bu alandan mezun olmuş ya da bu alanda deneyim kazanmış gönüllü eğitimciler arasından seçilmektedir.''

İş Eğitim Okulu'nun donanımına bakıldığında diğer okullarla benzerliklerinin bulunduğunu kaydeden Birkan, şöyle devam etti:

''Farklılık şudur; okul içinde 3 tane atölye yapmayı düşünüyoruz. Bunlardan birincisi serigrafi baskı atölyesi, ikincisi kat elamanlığı için bir otel odası ve bir diğeri ise büyük bir çamaşırhane atölyesi yapmak. Eğitim iki kademeye ayrılıyor. İlk kademe, 15-17 yaş arasındaki otizmli çocuklar için hazırladığımız programların sunulacağı hazırlık programından oluşuyor. Okula gelen her çocuğun öncelikle bu programdan geçmesi gerekiyor. Hazırlık programında başarılı olmuş çocuklarımız iş eğitim programına geçiş yapabileceklerdir. İş eğitim programı 21 yaşına kadar devam edecektir. Ancak iş eğitim programında başarılı olmuş çocuklarımızı aşamalı olarak sektörde işverenlerle buluşturacağız, iş hayatına geçişlerini sağlayacağız ve destek vermeye devam edeceğiz. Çeşitli nedenlerden dolayı istihdam edilemeyen gençler okulun içinde bulunan atölyelerde işler yapmaya başlayacaklar. Genelde bunlar dışarıdan aldığımız fason işler olacak. Eğitim programı, yalnızca otizmli gençlerin mesleki eğitimleri üzerine odaklanmayacak. Aynı zamanda ev ortamında ve toplumsal yaşamda kullanabilecekleri becerileri de kapsayacak.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza