'Markaanne' kampanyasına suç duyurusu

Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi, "Anne Sütü Olanlar Olmayanları Bulsunlar" projesiyle gündeme gelen Derya Taşdiken hakkında suç duyurusunda bulundu.

'Markaanne' kampanyasına suç duyurusu
'Markaanne' kampanyasına suç duyurusu
GİRİŞ 29.05.2012 19:48 GÜNCELLEME 30.05.2012 14:52
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi, İstanbul Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak "Anne Sütü Olanlar Olmayanları Bulsunlar" projesiyle gündeme gelen ve televizyon kanallarını dolaşarak, kendince kurduğu organizasyonun reklamını yapan Derya Taşdiken hakkında suç duyurusunda bulundu.

Şikayet dilekçesinde Taşdiken'in toplumu dejenere edici ve nesep bozucu bilgileri görsel ve sesli yayınlar aracılığıyla bozmaya çalıştığı ifade edilirken, İslam dininin önemli değerlerinden birisi olan 'Sütannelik' kavramının önemsizleştirilmesi, adeta sıradan bir olay gibi gösterilmesi eleştirildi.

Şikayat başvurusunda bu organizasyonun dini inançlara ters düştüğü ifade edilirken bu hareketin kontrol edilemez bir hal alması durumunda toplumda kargaşa, huzursuzluk ve infial uyandıracağı ifade edildi.

TAŞDİKEN'İN EKRANDA YAPTIĞI TEPKİ ÇEKEN ÇAĞRISI NEYDİ?

Televizyon kanallarını dolaşarak "Anne Sütü Olanlar Olmayanları Bulsunlar" projesini anlatan Derya Taşdiken'in dini inançları hiçe saydığı ve neseb bozukluğuna yol açma tehlikesine yol açtığı ifade ediliyordu.

İstanbul'da kurulan ve Türkiye'nin birçok ilinde müdavimi bulunan "Anne Sütü Olanlar Olmayanları Bulsunlar" organizasyonuna öncülük eden Derya Taşdiken'in aracılık ettiği anne sütü organizasyonuna dahil olan ailelerin kime süt verdiği ve kimden süt aldığının belirsiz olduğu dikkat çekilmişti.

Derya Taşdiken, "Anne Sütü Olanlar Olmayanları Bulsunlar" organizasyonuyla yeterli anne sütü alamayan çocuklar ile bu çocuklara sütanne olmak isteyenleri bir internet adresi üzerinden bir araya getirdiği biliniyor.

Geçtiğimiz hafta TRT'de yayınlanan Gülbence programına konuk olarak aracılık ettiği organizasyon hakkında bilgi veren Derya Taşdiken'in yaptığı açıklamalarını ardından tepkiler yükselmeye başladı.

İslami hassasiyet arz eden bir konuda böyle bir organizasyon yapmanın doğru olmadığını ifade eden din adamlarının açıklamaları da bu konudaki endişelerin haklı olduğunu ortaya koyuyor.

KUR'AN-I KERİM NE DİYOR?

Sütkardeşliği konusu Kur'an-ı Kerim'de açıkça anlatılmaktadır. Nisa Suresi'nin 23. ayetinde geçen, "Sizi emziren analarınız ve süt cihetinden kardeşleriniz size haram kılındı" hükmüyle konu ortaya konmaktadır.

İLAHİYATÇILAR NE DİYOR?

Prof. Dr. Nedim Urhan ile Doç. Dr. Süleyman Ateş, İslam'da kesin kaidelerle belirlenmiş sütkardeşliği gerçeğinin gözardı edilerek böyle bir organizasyonu yapanların, büyük bir neseb karışıklığına sebebiyet verdiği görüşünü savundu.

URHAN: PROJELER İSLÂMÎ OLMALI

Doç. Dr. Nedim Urhan, söz konusu projede sütlerin karışması durumunda yapılan işin caiz olmadığını belirterek Müslümanların Yahudilerden ve Hıristiyanlardan süt emmesinin doğru olmadığını söyledi.

Urhan, Taşdiken'in "Bu hareket içerisinde sütanne olan Musevi ve Hıristiyan anneler de var" sözlerini ise, "Hıristiyan bir cemaat ile bir Müslüman cemaat İslami olmayan bir konuda buluşamazlar" şeklinde yorumladı.

Taşdiken'in yanlış yaptığını belirten Urhan, "Adı geçen proje İslami olarak bir yere dayanmak zorundadır" şeklinde konuştu.

ATEŞ: KARDEŞE HARAM OLANLAR SÜTKARDEŞE DE HARAMDIR

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş ise İslam dininin sütkardeşliğe özel bir önem verdiğini belirterek, "Normal kardeşe haram olan şeyler sütkardeşe de haramdır" dedi. Ateş, sütkardeşliğin doğurduğu hukuku ise fıkıh kitaplarında geçen "Emenin emzirene nefsi haramdır, emzirenin ise emene nesli haramdır" sözleriyle açıkladı.

"BU UYGULAMAYI TASVİP EDEMEYİZ"

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Doç. Dr. İlyas Üzüm; sütkardeşliği konusunda Kur'an-ı Kerim'de ayetler olduğunu, Resulullah'ın hadisleri yanında fıkıh kaynaklarında da bu konunun müstakil bölümlerle anlatıldığını belirtti.

Üzüm, "Dolayısıyla biz rastgele, bu konuda iyilik yapma adına nesebin karışmasına yol açacak bir uygulamayı tasvip edemeyiz. Toplumun bu konuda uyarılması lazım ve bu projenin sağlıklı olmadığının söylenmesi gerekir" dedi.

Üzüm, Sağlık Bakanlığı'nın buna benzer bir projesinden haberdar olduklarını belirtti ve bakanlığın projesinin daha sağlıklı olduğu kaydetti. Üzüm, şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı projenin; bir anne süt vermek istiyorsa ve kızı varsa kız çocuğu olan anne sadece bir kız çocuğuna süt verebilecek veyahut sadece erkek çocuğu olan bir anne sadece bir erkek çocuğuna süt verebilecek şekilde bir planlama yapılmış, değerlendirme yapılmış."

BİR VATANDAŞ DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Bu arada Derya Taşdiken isimli kişinin kendi bloğu üzerinden koordine ettiği "Anne Sütü Olanlarla Olmayanlar Buluşsun" projesine bir tepki de eğitimci Sevda Türküsev'den geldi.

Eğitimci Türküsev, daha önce konuyla ilgili yazılar kaleme aldığını ancak bu konudaki denetimsiz organizasyonlara yeterince dikkat çekemediğini söyledi.

"Bu iyilikten zina doğar" yorumunda bulunan Sevda Türküsev, geçtiğimiz günlerde Bakırköy Adliyesi'ne giderek savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Türküsev; Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği dilekçede; denetimsizce yapılan bu hassas konunun araştırılıp incelenmesini istedi.

Sevda Türküsev, savcılığa verdiği yazının bir nüshasını da Başbakanlık makamına faks marifetiyle yollayarak, konunun buradan da incelenmesini talep etti.

HABER 7

YORUMLAR 19
  • Alpertunga 4 yıl önce Şikayet Et
    Off ne kafalar ne kafalar, tıbben anne sütü, yoksa başka annenin sütü, yoksa endüstriyel mama, Yeterince anne sütü ile beslenemeyenler burada ahkam kesmiş.
    Cevapla
  • ayhan 11 yıl önce Şikayet Et
    amac önemli. burda önemli olan amac.. anlasildigi kadariyla bu sahis burda cocuklarin beslenmesini önemsemis görünerek aslinda neslin bozulmasini amaclamis.. bu tür ahlak mahrumu kisiler aile ici iliskilerede müsamaha gösteren sapik bir zihniyetin örnekleridir..
    Cevapla
  • İdris Aziz 11 yıl önce Şikayet Et
    sadece emen ile emziren mi?!. bir annenin oğlu ile kızı kendi aralarında evlenemediği gibi,annelerinden sütemen çocuk ile de evlenemiyor.ayrıca sütemziren kadının çocukları amca-dayı-hala-teyzeleri ile nasıl evlenemiyorsa,annelerinden sütemdiğinden süt kardeşleri olan çocuk da sütannesinin çocuklarının evlenemediği amca-dayı-hala-teyzeleri ile de evlenemiyor.aynı şekilde sütemen çocuk zaten kendi amca-dayı-hala-teyzeleri ile de evlenemiyor.süt emziren annenin çocukları ise sadece annelerinden sütemen sütkardeşleri olan çocuk ile evlenemiyor.süt emziren annenin çocukları,sütkardeşlerinin sadece kendisi ile evlenemiyor.sütemen kardeşlerinin akrabaları ile evlenebiliyor.yani islam hukukundaki:"emenin emzirene nefsi(kendisi) haram;emzirenin emene nesli(soyu) haram" kaidesi bunu anlatıyor.medeni kanun isviçre'den alınmış malum!bu konu islamiyet ile medeni kanun arasındaki farklardan bir tanesi.!?müslüman anneler dikkatetmeliler.
    Cevapla
  • ahmet enes 11 yıl önce Şikayet Et
    tv ler ne verirsen yayınlıyor. böyle bir reklama nasıl izin verilir? biz dünya birincisiyiz desek ispat yükümlülüğü isterler.dini anlamda bu kadar mı bilgisizler?
    Cevapla
  • Kaplan 11 yıl önce Şikayet Et
    maksatlı bir çalışma amaç hiç de iyi değil...... bu tarz projeler maksatlı olan projelerdir..amaç toplumun yardımlaşması değil neslin bozulması ..işin içinde allah muhafaza kardeş evlilikleri dahi ortaya çıkaracak bir durum söz konusu. bu kampanya hayra hizmet için değil şer kapısını açmak için yapılmış bir çalışma allah bu zihniyetteki kişilerden muhafaza buyursun...derrhal önlem alınmalı..saygılar.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi