Topbaş 3. havalimanının yerini açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. havalimanının Terkos Gölü yakınına yapılacağını açıkladı. 3. havalimanının denize yakın olacağını vurgulayan Topbaş, yeni havalimanına metro sistemi de götürüleceğini de açıkladı.

GİRİŞ 30.10.2012 12:49 GÜNCELLEME 25.02.2014 01:29

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. Havaalanının yeri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Topbaş 3. havaalanının yeri konusundaki bir soruya ise ''Yeri kuzeyde, Terkos gölüne yakın alanlar içerisinde düşünülüyor'' diye yanıt verdi.

İstanbul'a inşa edilecek 3. havalimanının denize yakın olacağını vurgulayan Topbaş, bu sayede uçakların daha rahat iniş yapacağını belirtti. Topbaş, yeni havalimanına metro sistemi de götürüleceğini açıkladı.

Gazetecilerin yeni havalimanının yerine ilişkin sorularını cevaplayan Kadir Topbaş, " Bugün 34 milyon yolcu taşıyor ve yetmiyor. Başbakanımızın talimatıyla kuzeyde gelecekte yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 5 pist ya da 6 pist geliştirme imkanı olan ilk etapta 100 milyon kapasiteli havalimanı startı verilecek. Bu yıl içerisinde ihalesi de yapılabilir. Çalışmalar hızlı bir şekilde gidiyor. Çünkü artık yetmiyor. Şu anki Atatürk havalimanı kapasitesini çok çok aştı. Çok zorlanarak hizmet vermekte. Lodos olduğu zaman bekleme süresi de artıyor. Oradaki 2,5 pistle bu iş zor. İstanbul çok şükür dünyanın dikkatini çeken ve İstanbul'da bulunmak bir ayrıcalık olarak kabul edilen bir döneme girdi. Havalimanlarımız yetmeyecek hale geldi. Milletçe bundan gururluyuz. Bu başarıyı birlikte yakaladık. Her alanda dünya ticareti ile ilişkileri giderek artmakta." diye konuştu.

'SİLİVRİ'DEN VAZGEÇTİK'

Topbaş, yeni havalimanının yeri konusundaki bir soruya ise, "Yeri kuzeyde Terkos Gölü'ne yakın alanlar içinde düşünülüyor. Haritalara bakılırsa görülen nokta maden ocakları olarak bildiğimiz tamamen bir savaş alanına dönmüş arazi. Tahrip edilmiş, yeşil alan olmayan, geçmişte makilik olarak bildiğimiz oradaki maden ocaklarının krater haline getirdikleri ay yüzeyine benzer bozuk bir alan bahsedilen alan. Orası orman alanı değil. Oradan hızlı bir erişim metro ile kent merkezine eriştirilecek bir çalışma var. Uluslararası ölçekte en büyük bir havaalanı yapmak zorundayız. Bunu da başaracağız. Daha önce çalışmalarımızda Silivri'yi önermiştik. Ama Silivri de tarım alanları olduğundan vazgeçtik." şeklinde cevap verdi.

KÖYLÜLERİN BİR RİCASI VAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a 3. havalimanının Terkos Gölü yakınlarına yapılacağını açıkladı. Çatalca ile Arnavutköy arasında yapılacak olan havalimanını civar köylerde oturanlar da merakla bekliyor.

Tayakadın Köyü Muhtarı Salim Şeker, havalimanı yapılırken köylünün mağdur edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Kadir Topbaş'ın açıkladığı alana yakın olan Arnavutköy'e bağlı Tayakadın Köyü sakinleri de bu açıklamayı yakından takip etti. Köy muhtarı Salim Şeker, havalimanının köylerine yakın bir alanda yapılacak olmasını sevindirici buldu. Havalimanı ile birlikte köylerinin de tanınacağını kaydeden Şeker şöyle konuştu: "Havalimanının yakın çevreye yapılması, sadece bizim için değil ülkemiz için de güzel olacak. Ancak yıllardır burada yaşayan köylülerimiz mağdur edilmemelidir. Yapılacak havalimanı köyümüze ne getirir ne götürür bunları göz ardı etmemek gerekir. Halk mağdur edilmezse yapılacak her türlü hizmet köyümüze fayda getirecek ve tanıtımını yapacak diye düşünüyorum. Burada yaşayan insanlar buraların çamurunu toprağını çiğnemişlerdir. Eğer köylümüz silinip atılırsa bu bizim için felaket olur."

Bazı yetkililerin kendisini arayarak havalimanı konusunda toplantı yapacaklarını kaydeden Şeker, "Ankara'dan arayarak önümüzdeki günlerde bir toplantı yapmak istediklerini söylediler. Köylümüzle toplantı yapacaklarını belirttiler. Bizi bilgilendireceklerini ifade ettiler." diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!