6000 yıllık hurafe: BURÇLAR

Burçlar üzerine yaptığı araştırmalarla bilinen Doç. Dr. İbrahim Küçük, çok tartıyılacak iddialar ortaya attı. Burçların 6000 yıllık bir hurafe olduğunu söyledi, nedenlerini sıraladı.

6000 yıllık hurafe: BURÇLAR
6000 yıllık hurafe: BURÇLAR
GİRİŞ 28.05.2006 10:09 GÜNCELLEME 28.05.2006 10:09
İbrahim ÖZÇEKİÇ

'in haberi

Gelecekteki yaşama dair ipuçlarının arandığı burçların 6000 yıllık "hurafe"den ibaret olduğu iddia edildi.

Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların gelecekleri ile ilgili bilinmeyenleri burçlar yoluyla öğrenme gayreti içerisinde olduğunu, bunun temelinde de gelecek kavramının kışkırtıcılığının yattığını savundu.

Bugün bilinen 12 takım yıldızdan oluşan burçlar kuşağının 6000 yıl kadar önce zaman hesaplarını kolaylaştırmak için Babilliler tarafından belirlendiğini kaydeden Küçük, astrologların kullandığı burç takviminin bilimsel dayanaktan uzak olduğunu belirtti.

Astrologların insanların doğduğu andaki durumunu, güneş ve gezegenlerin o andaki konumlarıyla ilişkilendirerek gelecekteki yaşam, kader, karakter ve davranışlarla ilgili düşünceler ürettiğini ve bunun da kelimenin tam anlamıyla "fal bakmak" anlamına geldiğini ifade eden Küçük, "Yıldız falı ve burçlar konusunda, burçlar kuşağında her burcun eşit aralıklarda olduğu varsayımı göz önüne alınır. Oysa, burçları oluşturan takım yıldızlar, söz konusu kuşak üzerinde eşit aralıklar kaplamazlar" diye konuştu.

Burç takvimine göre, takım yıldızlarının 12 eşit parçaya ayrıldığını, buna karşın bizim sistemimizdeki gezegen ve güneşin üzerinden geçtiği, farklı büyüklükte 13 takım yıldızının bulunduğunu anlatan Küçük, şu bilgileri verdi:

"13. takım yıldızı olan Ophilicus (yılancı) takım yıldızının varlığı astrologların işine gelmez. Çünkü, Burçlar Kuşağında yer alan Ophilicus takım yıldızı tüm planları altüst edebilir.

Burçları simgeleyen ve 1 ay dilimiyle gösterilen takım yıldızlarının kapladıkları alan, birbirinden farklı. Örneğin boğa burcunu tanımlayan takım yıldızı, diğer takım yıldızlarına oranla çok daha büyük alana yayılıyor, dolayısıyla bir ayın üstünde sürece sahip. Tarihten kalan bu hesaba göre, burçlar gerçekten insanları etkilese bile, hangi burcun hangi gün dilimleri içinde bulunduğunun hesabını yapmak olanaksız."

-"YILDIZLAR ETKİLEMEZ"-

Doç. Dr. Küçük, yıldızlar üzerinden hareket ederek insanları yönlendirmenin ya da inandırmaya çalışmanın bilimsel verilerle uzaktan ya da yakından bağdaşmayacağını vurgulayarak, "En yakın takım yıldızı olan proxima centoury, yeryüzüne 4.3 ışık yılı uzakta. Bu kadar uzak bir yıldızın insanı etkilemesi düşünülemez" dedi.

"Burçlar, 6000 yıl önceden gelen bir hurafedir" diyen Küçük, burçların, insanların özellikle de gençlerin araştırmacı, sorgulayıcı yönlerini körelttiğini, araştıran, sorgulayan nesiller yetişmedikçe, falcıların, hurafe tüccarlarının peşinden koşanların ve bu işten para kazananların hep var olacağını anlattı.

Bütün bunlara karşın astroloji, ufoloji ve parapsikoloji gibi taklit bilim dallarının halka hizmet eden hoş görülebilir ve sevimli tarafları bulunduğunu savunan Küçük, şöyle devam etti: "Örneğin astroloji, gezegen konumlarının insanlar üzerindeki etkilerinden söz ederken farkında olmadan kişileri gezegenler, güneş sistemi ve yıldızlarla ilgili düşüncelere yöneltiyor, ayrıca yaşamı bir yönüyle eğlenceli kılıyor.

Ufoloji, tanımlanamayan uçan nesnelerden söz ederken öte yandan evrenin başka yerlerinde olası yaşam üzerine fikirlerin oluşmasına yol açıyor. Parapsikoloji, insanın özellikle insan beyninin bilinmeyen yönlerine ilişkin gizleri araştırırken, kişileri, yaşamın bize armağanı bu kozmik bilinmezlik üzerine düşünmeye zorluyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza