Cami cinayetinde İBDA-C şüphesi

İmam cinayetinde polis, birkaç yıl önce İsmailağa Cemaati’ne sızmaya çalışan İBDA-C üzerinde duruyor. Cenazede IBDA-C üyelerinin törene katılmaya çalışması dikkat çekti.

Cami cinayetinde İBDA-C şüphesi
Cami cinayetinde İBDA-C şüphesi
GİRİŞ 05.09.2006 11:15 GÜNCELLEME 05.09.2006 11:15

Polis, camideki cinayeti üç koldan soruşturuyor.
Emniyet, cinayetle ilgili geniş kapsamlı soruşturma yürütüyor. Asayiş, istihbarat ve terörle mücadele birimleri olayı aydınlatmak için ortak çalışma yapıyor. Cinayetin ardından cami ve hastane çevresinde İBDA-C militanlarının provokasyon girişiminde bulunması dikkatleri bu örgüt üzerine çekti. Emniyet kaynakları, örgütün birkaç yıl önce İsmailağa Cemaati’ne sızmaya çalıştığını belirtiyor. Bayram Ali Öztürk’ün de aralarında bulunduğu bazı cemaat mensuplarının İBDA-C’nin bu girişimine karşı çıktığı ifade ediliyor.

Bıçaklı bir saldırgan tarafından öldürülen İsmailağa Cemaati’nin önde gelen isimlerinden emekli imam Bayram Ali Öztürk’ün cenazesi Fatih Camii’nde ikindi namazı’nı müteakip kılınan cenaze namazından sonra Edirnekapı Mezarlığı’ndaki Sakızağacı Şehitliği’ne defnedildi. Polis, Fatih Camii’nde geniş güvenlik önlemi alırken, Mahmut Efendi’nin amcaoğlu Abdullah Ustaosmanoğlu, cami avlusunu tıklım tıklım dolduran cemaate, tahriklere kapılmamaları uyarısında bulundu. Cemaati taşkınlığa karşı uyaran Ustaosmanoğlu, “Emniyet güçlerine sesleniyorum. Cemaat içerisinden provokasyon çıkaranları rahatlıkla alabilirsiniz. Bunu yapanlar bizden değildir.” dedi. Ustaosmanoğlu, bir kargaşa ortamı yaşanmaması için ‘tekbir’ bile getirilmemesini istedi. Cemaatten Bayram Hoca için helallik isteyen Ustaosmanoğlu’nun “Burası hesaplaşma yeri değil. Helalleşme yeridir. Hakkınızı helal ediyor musunuz?” sözüne, cemaat bir ağızdan, “Ediyoruz.” cevabını verdi. Cenaze namazının kılınmasından sonra için önceden belirlenen 25 kişilik grup tabutu cenaze arabasına taşıdı. Bayram Hoca’nın cenazesinde 2 bin polis görev aldı. Cemaat sadece caminin arka tarafına düşen kapılardan üst araması yapılarak içeri alındı. Bu aramalarda İBDA-C’li olduğundan şüphelenilen 13 kişi içeri alınmadı. Ayrıca polis, 12 kapkaççıyı da gözaltına aldı.

Emniyet kaynakları İBDA-C’nin 2000 yılında İsmailağa Cemaati’ne sızmaya çalıştığını, bu nedenle cemaatle örgüt arasında çekişme yaşandığını belirtti. Aralarında Bayram Ali Öztürk’ün de bulunduğu üst düzey cemaat üyelerinin bu sızmaya karşı çıktığı kaydedildi. Cinayetin ardından görgü tanıklarının ifadeleri değişik senaryoları gündeme getiriyor. Saldırgan Mustafa Erdal’ın 4-5 kişi ile camiye geldiği ve cinayeti işlemesinin ardından birlikte geldiği arkadaşları tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor. Polis katil Mustafa Erdal’ın psikolojik sorunları neticesinde cinayeti işlemiş olma ihtimali üzerinde de duruyor. Polis, cinayetle ilgili olarak Erdal’ın kardeşleri Yakup ve Hüseyin Erdal’ın da ifadesine başvurdu. Erdal kardeşlerin en küçüğü olan Yakup Erdal’ın emniyette verdiği ifadede, camiye ağabeyiyle beraber gittikleri; ancak ayrı yerlerde namaz kıldıklarını söylediği öğrenildi. Yakup Erdal ifadesinde “Namazdan sonra çıkan arbedede dışarı çıkarak abimi beklemeye başladım. Evdeki ağabeyime polis haber vermiş. Bana Mustafa ağabeyimin öldüğünü o söyledi.” dediği ifade ediliyor.

Öte yandan, saldırgan Mustafa Erdal’ın cenaze namazı iki cami değiştikten sonra mezarlıkta kılındı. Erdal’ın Bağcılar’da bulunan evinin önüne gelen cenaze arabası cenazeyi alarak Kirazlı Orta Cami’ye götürdü. Burada bir süre bekletilen Erdal’ın cenazesi, namaz kılınmadan Küçükçekmece Fatih Camii’ne götürüldü. Cenazesi yıkanan Mustafa Erdal’ın namazı bu camide de kılınmadı. Tabut, cenaze arabasına konularak defnedileceği Kayabaşı Mezarlığı’na getirildi. Mezarlıkta yaklaşık 50 kişi, ikindi namazından yarım saat önce cenaze namazını kılarak sessiz bir şekilde defin yaptı.

Saldırgan Erdal’ın öldürülmesiyle ilgili polis soruşturması da çok yönlü olarak devam ediyor. Adli Tıp Kurumu yetkilileri, ise otopsi sonucuna göre Mustafa Erdal’ın, “beden travması”ndan öldüğünün belirlendiğini bildirdi.

Psikolojik sorunlar yüzünden eşi terk etmiş

Fatih İsmailağa Camii’nde sabah namazının ardından cemaate vaaz veren Bayram Ali Öztürk’ün katil zanlısı Mustafa Erdal’ın, ismini vermek istemeyen bir akrabası, son günlerde dengesini kaybettiğini ve “En büyük şeyh ben olacağım.” dediğini söyledi. Bir komşusu “Bu aileden birinin böyle şeyler yapacağına inanmazdık. Mutlaka birileri kullanmıştır.”dedi. Konfeksiyonda çalıştığı öğrenilen Erdal’ın uzun zamandır psikolojik problemler yaşadığı, bu nedenle de eşi Nergis Erdal tarafından terk edildiği öğrenildi. Erdal’ın 9 yaşındaki kardeşi, eşinin terk etmesinden sonra ağabeyinin hasta olduğunu söyledi.

Erdal, ‘Bayram Hoca yetersiz’ diyormuş

Saldırgan Mustafa Erdal’ın iki kardeşinin ifadesine başvuruldu. Pazar günü sohbetlere abisiyle birlikte katılan Yakup Erdal’ın camide çıkan arbedenin ardından abisiyle geldiği minibüsün yanında olayı bilmeden beklediğini belirttiği öğrenildi. Mustafa Erdal’ın son iki aydır psikolojik sorunları olduğu iddia edildi. Fevzi Çakmak Mahallesi Kardeşler Sokak’ta ailesiyle 3 kız kardeşi ve 2 erkek kardeşi ile oturduğu öğrenilen Erdal’ın iki yıl önce cemaate huzur bulmak için girdiği ifade edildi. Cemaate girdikten sonra sakal bırakan ve kıyafetleri değişen Erdal’ın sohbetlerde zaman zaman “Allah” diye bağırdığı ve arkadaşlarına imam Bayram Ali Öztürk’ün yetersiz olduğunu söylediği öğrenildi. Emniyet yetkilileri, olaydan sonra geniş çaplı soruşturma başlatıldığını ve otopsi raporuna göre gözaltıların olabileceğini belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul-Sivas YHT seferleri başladı! 14 saatlik yol 7 saate indi
Akaryakıta çifte indirim geliyor! EPDK'dan yeni karar