İbn Arabi'den Bahçeli kehaneti mi?

Yüzyıllar öncesinden Osmanlı'nın kurulacağını yazan büyük İslam alimi İbn Arabi'nin MHP lideri Devlet Bahçeli'nin iktidarına işaret ettiği iddiası sanal alemin yeni gündemi oldu.

İbn Arabi'den Bahçeli kehaneti mi?
İbn Arabi'den Bahçeli kehaneti mi?
GİRİŞ 24.11.2006 15:26 GÜNCELLEME 24.11.2006 15:26
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Eş-Şecereti'n-Nu'maniyye fi'd-Devleti'l-Osmaniyye adlı kitabında yüzyıllar sonra olacak gelişmelere (örneğin Osmanlı Devleti'nin kurulacağı ve kendi mezarının bulunması) işaret eden İslam tarihinin gelmiş geçmiş en müstesna alimlerinden Muhyiddin ibn Arabi'nin öngörüleri hala bir sır...


Zaman zaman kitaptaki bilgilerle ilgili iddialar gündeme geliyor. Bunlardan bazıları da sıcak gündem konularıyla ilgili oluyor.


İşte mail mail dolaşan MHP lideri Devlet Bahçeli iddiası gibi:






Bugüne kadar geçen yüzyıllar boyu birçok araştırmacı tarafından incelenerek şerh edilen Muhyiddin ibn Arabi'nin bu esrarengiz eseri ile ilgili en yaygın bilinen kerameti Osmanlı Devleti'ne işaret eden satırları olmuştu.

Eserde henüz daha ismini alacağı Osman Gazi dünyada değilken 'Osmanlı Devleti'nin kurulacağı, 600 yıl payidar kalacağı ve Türkiyye idaresi ile son bulacağı müjdeleniyor. Osmanlı ile ilgili bu kerametin Muhyiddin ibn Arabi'nin istihracıyle yer aldığı Şecere-tül Nu'maniyye fi'd-Devleti'l-Osmaniyye adlı kitap Şeyh-i Ekber olarak da bilinen Muhyiddin ibn Arabi'ye isnad ediliyor.

İbn Arabî, eş-Şeceretü'n-Nu'mâniyye fi'd-Devleti'l-Osmâniyye adlı çok küçük hacimli risalesinde cifr ilminin verilerine istinaden Osmanlı Devleti'nin kurulacağını ve istikbali ile ilgili bazı hâdiseleri rumuzlu ifadelerle haber vermiş ve üvey oğlu ve halefi olan büyük sufi Sadreddin Konevî de bu eseri şerh etmiş, bazı rumuzlarını açıklamıştır.

Osmanlı Devleti'nin kurulacağını önceden bildirmesi, en azından önceden bildirdiğine inanılması, Osmanlı sultanları, âlim ve mutasavvıflarının dikkatini bu esere çekmiş, Osmanlı döneminde İbn Arabî'ye özel bir ilginin gösterilmesini sağlayan sebeplerden biri olmuştur.

Bu kitapta geçen esrârengiz cümlelerden biri olan 'İzâ dahale's-sîn fî'ş'şîn, yazheru kabru Muhyiddîn' yani, 'Sîn şın'a dahil olduğu vakit, Muhyiddin'in kabri ortaya çıkacaktır' cümlesinin sırrı, Yavuz Sultan Selim Mısır seferi sırasında Şam'a geldiğinde tahakkuk etmiş, İbn Arabî'nin o sırada üzeri çöplerle kaplı Sâlihiye'deki kabri ortaya çıkarılmış, Sultan Yavuz Selim türbenin yenilenmesini ve yanına bir de cami yapılmasını emretmiştir. 1517 yılında caminin kuzeyine bir de tekke inşa edilmiştir. Türbenin girişine Kemal Paşazâde'nin İbn Arabî'yi öven bir fetvasıyla İbn Arabî'nin biraz evvel zikrettiğimiz cümlesi yazılmıştır.

Bugüne kadar gelen rivayetlere göre kitap Hanefi Mezhebi'nin kurucusu İmam-ı Âzam Numan ibn Sabit'e gönderme yaparak Osmanlı'nın bir 'hanefi devleti' olacağına ve Numan ibni Sabit olarak bilinen İmâm-ı Âzam mezhebinin bu sayede ebedi bir varlığa ulaşacağına işaret eder.

Osmanlı Devleti'nin 1299 yılında kurulduğu kabulü nazara alınırsa bu tarihten 60 yıl önce vefat eden Şeyh-i Ekber İbn Arabî'nin Osmanlı Devleti hakkında verdiği haberlerin önemi ve kendisinin manevi derecesi hakkında bilgi sahibi olunacaktır.

Ancak yeni yeni anlaşılıyor ki Şecereti'n-Nu'maniyye fi'd-Devleti'l-Osmaniyye kitabında sadece Osmanlı dönemi değil bugünün dünyasındaki durumlar ile ilgili de bazı işaretler bulunmaktadır.


'OSMANİYELİ DEVLETİ YAZDI'

eş-Şecereti'n-Nu'maniyye fi'd-Devleti'l-Osmaniyye'deki
Osmaniye'li Dr. DEVLET BAHCELİ -min'el-Osmaniyye-


eş-Şecereti'n-Nu'maniyye fi'd-Devleti'l-Osmaniyye kitabının başlığındaki Osmaniyye'nin Devleti ibaresi açıkça Osmaniye milletvekili olarak TBMM'ye giren MHP lideri Dr. Devlet Bahçeli'ye işaret etmektedir. Kitabın yaygın olarak bilinen ismi olan Şecereti'n-Nu'maniyye ise Gelincik Bitkisi anlamındadır ki bu ismin tarihi ve tasavvufi olarak iki tür anlamı olabilir:

1. Klasik Osmanlı literatüründe verilen anlam ile Dr. Devlet Bahçeli sünni hanefi ekolünün İMAM'ı, İmam-ı ÂZAM Ebu HANİFE bin NU'MAN'ın yolunda büyük hizmete vesile olacaktır.

2. Osmaniye'nin Devletindeki Gelincik Bitkisi (ağacı) ise tasavvufi bir remz olarak işaret edilen şahıs olan Dr. Devlet Bahçeli'nin kalbi olgunluk ve kemalinin eseri olarak varacağı cennet menzilini bir gelincik tarlası olarak göstererek kalbi saffetini işaretlemektedir.





Muhyiddin ibn Arabi ( Endulus, 1165 - Şâm, 1240 ) Kimdir ?

1165'de İspanya'da doğdu. 8 yaşında İspanya'daki en önemli ilim merkezi olan İşbiliye'ye (Sevilla) gelerek mükemmel bir tahsil gördü. 29 yaşında Tunus'a geldi. Bir süre de Fas'ta yaşadi. Tunus'tan, Mısır, Filistin ve Hicaz'a gitti, hacc yaptı. Hacc yıllarında ünlü eseri Kabe-i Muazzama'nın karşısında kaldığı iki yılda Fütühât-ı Mekkiyye'yi kaleme aldı. 1204'te manevi bir iaşaret ile Konya'ya geldi ve Selcuklu Sultan I. Keyhüsrev tarafindan büyük saygıyla karşılandı. 1230'da Anadolu'dan ayrılıp Şam'a yerleşti. 1240'da Şam'da 75 yaşlarında vefat etti. Türbesini bugünkü haliyle 1516'da Yavuz Sultan Selim inşa ettirdi. Mâliki mezhebinden ve Ekberiyye tarikatı kurucusu olan Muhyiddin ibn Arâbi, Türk tasavvufuna derinden tesir etti.

YORUMLAR 3
  • toprak 4 yıl önce Şikayet Et
    bencede osmanlıyla alakalıdır o
    Cevapla
  • HaticeKübra 6 yıl önce Şikayet Et
    orada Osmanlı'dan bahsediliyor. Devlet Bahçeli ne alaka??????
    Cevapla
  • veyis 8 yıl önce Şikayet Et
    Karşınızda koyun yok devlet Bahçeli ne alaka?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Üniversitenin binasına keskin nişancı yerleştirdiler