Yeditepe’den çığır açacak buluş

Yeditepe Üniversitesi, biogenetik alanındaki çalışmalarıyla Amerika ve Avrupa’daki pek çok üniversiteyi geride bıraktı. Peki çığır açan bu buluş ne?

Yeditepe’den çığır açacak buluş
Yeditepe’den çığır açacak buluş
GİRİŞ 16.04.2007 06:28 GÜNCELLEME 16.04.2007 06:28

Ayçe Tarcan'ın haberi


Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim görevlilerinden Doç Dr. Mustafa Çulha’nın geliştirdiği buluş sayesinde dünyadaki bir çok salgın hastalık ve biyoterörizme yol açan biyolojik maddeler 10 saniye gibi çok kısa bir sürede teşhis edebilecek.

3 yıl önce, 20 milyon dolar yatırımla Yeditepe Üniversitesi’nde nano teknoloji ve genetik çalışmalarına başladıklarını söyleyen Çulha, “Dünyada çığır açacak buluşumuzla İngiliz, Belçika, Hollanda ve ABD’li bilim adamlarının önüne geçtik” dedi.

10 SANİYEDE TANI

Normal yöntemlerle, SARS, Kuş Gribi, şap, tüberküloz gibi insan sağlığı için çok tehlikeli olan salgın hastalıkların tanısı 48 saat ile bir hafta arasında değişiyor. Doç. Dr. Mustafa Çulha’nın geliştirdiği yöntemle bu süre 10 saniyeye iniyor. Yeni tekniği nanobiyo teknoloji kullanarak geliştirdiklerini söyleyen Çulha, “10 saniyede direkt örnekten mikroorganizmanın tanısını yapabiliyoruz. Tanıyı hızlı bir şekilde koymak pek çok hastalıkta hayati bir önem taşıyor. Eğer hastaya hangi ilacı vereceğinize karar veremezseniz, hastayı kaybedersiniz” dedi.

PATENT BAŞVURUSU

Yeni tekniğin patentini almak için başvuru yaptıklarını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin ise deriden insan kemiğine, kıkırdaktan hücreye kadar tıbbi alanda kullanılan çok sayıda malzemeyi üretebildiklerini söyledi.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ

Devlet bursuyla ABD’ye giden Mustafa Çulha (sağda) ve Fikrettin Şahin, Türkiye’ye dönünce Yeditepe Üniversitesi‘nde dünyanın sayılı genetik ve nano teknoloji laboratuvarlarından birini kurmuşlar. Çulha, ABD’de göğüs kanserinin erken tanısı, biyosensörler ile biyomühendislik alanlarında çalıştığını söylüyor.

TÜRK MARKALARINA AR-GE DESTEĞİ

Türk şirketleri için de AR-GE yaptıklarını söyleyen Fikrettin Şahin, “Yeditepe Üniversitesi’nde Biyoteknoloji Enstitüsü’nü kurduk. Enstitümüz sağlıktan gıdaya, endüstriden tarıma kadar çok farklı alanlarda hizmet verecek. Klinik genetikten gen terapi ve kök hücre araştırma ve tedavilerine kadar pek çok alanda dünyada çığır açacak buluşlar üzerinde çalışıyoruz. Türk insanının kalıtsal hastalıklarını tespit etme şansına sahip olduk” dedi. Türklere özgü genetik hastalıkların tanısı ile genetik hastalıkların araştırma çalışmaları da yapılacağını söyleyen Şahin, Türk şirketlerine de araştırma ve geliştirme konusunda destek verdiklerini de ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı