CIA'nın Bush'u yıkan İran raporu

ABD’nin aralarında CIA, FBI ve NSA’nın da olduğu 16 istihbarat teşkilatının hazırladığı İran raporu, Başkan Bush’un İran'la ilgili düşündüğü tüm iddialarını yerle bir etti.

CIA'nın Bush'u yıkan İran raporu
CIA'nın Bush'u yıkan İran raporu
GİRİŞ 05.12.2007 10:00 GÜNCELLEME 05.12.2007 10:00
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Amerikan istihbaratının İran raporu: İran'ın nükleer silah programı yok. Program barışçı

ABD’nin aralarında CIA, FBI ve NSA’nın da olduğu 16 istihbarat teşkilatının hazırladığı İran raporu, Başkan Bush’un bu ülkeyle ilgili tüm iddialarını yerle bir etti. İran’a askeri operasyon ihtimalini zora soktu

Amerikan istihbarat teşkilatlarının hemen hemen tümü Irak savaşı öncesinde hazırladıkları raporda “Saddam’ın kitle imha silahları var” sonucuna ulaşmış ve tüm dünyaya da bu senaryoyu kabul ettirmişti. Aynı istihbarat teşkilatları 2005 yılında hazırladıkları İran raporunda, “İran yönetimi nükleer silah programını tüm hızıyla sürdürüyor. Hedef atom bombasına sahip olmak” ifadelerini kullandı. Ancak ABD’nin bu 16 istihbarat teşkilatı tarafından dün yayınlanan rapor adeta bir günah çıkarma oldu. “Ulusal İstihbarat Tahminleri” başlığıyla yayınlanan dokuz sayfalık metin, İran’ın nükleer silah peşinde koştuğunu iddia eden ABD Başkanı George Bush’a içeriden indirilen dev bir darbe oldu. Raporda şu ifadeler yer aldı:

* İran, nükleer silah programını uluslararası baskılar sonucunda 2003 yılının sonbaharında durdurdu.

* İki yıl önceki düşüncemiz, İran’ın nükleer silah yapmaya kararlı olduğu yönündeydi. Ancak durumun farklı olduğu görülüyor. Silah yapma konusunda eskisi gibi kararlı değil.

* İran isterse 2010-2015 yılları arasında nükleer silah yapma kapasitesine sahip olabilir. Ancak kısa vadede bir tehlike yok.

İran’da büyük sevinç

Reuters ve AP ajansları, raporu uzmanlara değerlendirdiğinde ortak kanı, “Bush-Cheney ikilisi ile İran’ı varlığına karşı en büyük tehdit olarak gören İsrail yönetiminin İran’ı vurma planı suya düştü” şeklinde oldu. Reuters ajansı haberi, “İsrail’in kanatları kırıldı” şeklinde verdi.
Raporun tek sonucu İran’a askeri operasyonu zora sokması da değil. ABD, aylardan beri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’a karşı sert yaptırımlar uygulanması için karar çıkartmaya çalışıyor. Çin ve Rusya ise yaptırımları reddediyordu. İstihbarat raporu, bu iki ülkenin eline de büyük koz vermiş oldu. Yani BM’de İran’a yönelik yeni yaptırım kararı çıkma olasılığı da oldukça düştü. Amerikan istihbaratının hazırladığı bir raporun İran’da büyük sevinç yaratacağı belki hiç görülmüş bir gelişme değil. Ama İran’dan dün gelen açıklamalar CIA, FBI, NSA gibi dev istihbarat servislerinin “sonunda doğruyu gördüğü” şeklindeydi.

İŞTE DARBEYİ İNDİREN 16 İSTİHBARAT SERVİSİ

* Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA)
* Federal Araştırma Bürosu (FBI)
* Hava Kuvvetleri İstihbaratı (AF ISR)
* Kara Kuvvetleri İstihbaratı (AI)
* Savunma İstihbarat Ajansı (DIA)
* Deniz Piyadeleri İstihbaratı (MCI)
* Ulusal Jeodezi İstihbarat Ajansı (NGA)
* Sahil Güvenlik İstihbaratı (CI)
* Enerji Bakanlığı İstihbaratı
* İç Güvenlik Bakanlığı İstihbaratı
* Dışişleri Bakanlığı İstihbaratı
* Hazine Bakanlığı İstihbaratı
* Uyuşturucuyla Savaş istihbaratı
* Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)
* Ulusal Keşif Ofisi
* Deniz Kuv. İstihbaratı

Raporu kabul etmedi

Aylardan beri ABD’yi İran’a yönelik askeri operasyona ikna etmeye çalışan İsrailli yetkililer, raporla birlikte adeta şoke oldu. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, raporun sonuçlarının aksine dün, İran’ın askeri nükleer programına devam ettiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert de, “İran’ın nükleer silaha sahip olmasının engellenmesi gerektiğini” söyledi. Olmert, “İran’ın konvansiyonel olmayan silahlara ulaşmasını engellemek için Amerikalı dostlarımızla çabalarımızı sürdürmemiz gerekmektedir” dedi.

“Gerçeği gördüler”

İran, ABD istihbaratının raporunu olumlu karşıladıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, “Barışçıl amaçlı nükleer faaliyetlerimiz hakkında geçmişte şüpheleri olanların düşüncelerini gerçekçi bir şekilde düzeltmelerini ve sonunda gerçeği görmelerini olumlu karşılıyoruz” dedi. Mutteki, ülkesinin nükleer faaliyetlerinin dünya için giderek daha “şeffaflaştığını” da kaydetti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da Tahran’da yaptığı konuşmada geçtiğimiz hafta, “İran nükleer silah peşinde değil. Hiçbir zaman da olmayacak” demişti.

(Vatan)

YORUMLAR 4
  • Mehmet Arif Yorulmazer 16 yıl önce Şikayet Et
    bence vuracaklar... bahanenin ön çalısması bunlar.... \'en kısa zamanda ve etkili bir darbe yapmalıyız. bizi yanıltılar, saman altından su yürüttüler\' diyecekler. bir iki istihbaratcının kellesi gidecek ama müdahale zaman kaybetmemek için bahanesiyle keskin, muhtemelen en ağır silahlarla, belkide israilin katılımıyla kısa süreli yapılacak amaaa... bunun bir de aması var... allah geleceğimizi hayır etsin, zamane firavunlarından korusun.
    Cevapla
  • İsmail ÇETİN 16 yıl önce Şikayet Et
    Bahaneler. abd veya israil ne olup bittiğini bilmiyorlarmı. Biliyorlar ama iş pürüzlük. kendi (işkencelerin, zülmün, vs.)yaptıklarının üstünü örtmek için başkasına çamur izi kalsın. Ama şu sözüm ona müslüman\'ım diyen insanlar, ülkeler bir araya neden gelmezler. Niye çıkarları için başkalarının maşası olmaya devam ederler.
    Cevapla
  • salih allahverdi 16 yıl önce Şikayet Et
    İran ABD\'ye feleğini şaşırtır. Amerika;aslında İran\'ın gelecekte büyük bir dünya gücü olacağını çok iyi biliyor. İran bir İslam devleti değilde, başka bir misyona sahip bir ülke olsaydı ABD ve şer ittifakı bu kadar üstlerine gitmezdi. İran; bir insanı haksız yere öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir! Mesajını çok iyi kavramış. Dolaylı da olsa 3 asırdır uyuyan islam gücü uyanmaya başladı asıl onları kokutan bu,yani İttihad-ı İslam oluşuyor!..Engellenmek isten bu İranla baş edilemeyeceğini artık silahlı kuvvetleri anladı..ABD\'nin
    Cevapla
  • Murat Yıldız 16 yıl önce Şikayet Et
    Ben çok üzüldüm.... Keşke İran\'ın nükleer çalışmaları ölümcül ve yıkıcı olsaydı da ABD ve İsrail\'i darmadağın etseydi!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma
36 bin sağlık personeli alınacak!