İstiklal Marşı'nı böyle DİNLEdiniz mi

12 Mart 1921'de TBMM'nin Milli Marş olarak kabul ettiği İstiklal Marşı'nın ilk olarak nasıl okunduğunu dinlediniz mi? İşte bestesi 3 kez değiştirilen marşımızın ilk hali:

İstiklal Marşı'nı böyle DİNLEdiniz mi
İstiklal Marşı'nı böyle DİNLEdiniz mi
GİRİŞ 13.03.2008 00:31 GÜNCELLEME 13.03.2008 00:31
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Millî Eğitim Bakanlığı, 1921 yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (Tanrıöver) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi.

Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in «Kahraman Ordumuza» sungusunu taşıyan şiiri T.B.M.M.'ce «İstiklâl Marşı» kabul edildi. Aynı yıl bir de beste yarışması açıldı, ama kesin bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığı'nca Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 1930'a kadar marş bu beste ile çalındı. O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki Üngör'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste aldı.

Mehmet Akif Ersoy, istiklâl Marşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir.

YORUMLAR 11
  • veli başar 16 yıl önce Şikayet Et
    atam rahat uyu. bizim bir istiklal marşımızın olmasında en büyük pay onundur. sakaryada, büyük taarruzda türk ordusunu yöneten, cumhuriyeti getiren, inkilaplar yapan büyük, yüce insan rahat uyu.
    Cevapla
  • recep koç 16 yıl önce Şikayet Et
    önemli olan. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın...
    Cevapla
  • emre genc 16 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye\'de;. AB yasaları diyerek; dinimizi, dilimizi, bayrağımızı, istiklal marşımızı kökten kazımak isteyen insanlar-yazar çevreleri var arkadaşlar! lütfen bu konularda daha titiz olalım. gerekirse hükümeti de uyaralım! bayrak inmez, vatan bölünmez dinimiz, dilimiz degiştirilemez! etrafımıdaki insanların bu konulardaki tutum ve davranışlarına dikkat edelim. bilerek veya bilmerek insanlar yanlış okudukları yanlış anladıkları konularda bazı şeylere alet oluyorlar! internette bilgi kaynaklarımızı yozlaştıranlar az degil!
    Cevapla
  • Hamza ÖZKAN 16 yıl önce Şikayet Et
    Milletimindir ancak! Rektörlerin değil!.
    Cevapla
  • Dilâra Çamlıbel 16 yıl önce Şikayet Et
    . Klasik Türk müziği yeniden canlandırılmalı, yeni nesle sevdirilmeli. İnsanlar popun, metalin, rock\'ın insanı ruh hastası eden, saldırganlaştıran, hücre katili gürültülerinden kurtarılmalı. Evlerden yeniden Safiye Aylalar, Müzeyyen Senarlar, Münir Nurettinler, Bekir Sıdkı Sezginler, Münip Utandılar, Alaaddin Yavaşçalar, Cinuçen Tanrıkorurlar\'ın sesleri yükselmeli ve Türk\'ün müziği yeniden Türk\'ün ruhundaki yerine dönmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"