Naylon poşetler yüzünden can veriyorlar

Türkiye sahillerinde 2 binin üzerinde yaşamlarını sürdüren Caretta Deniz kaplumbaları naylon poşetleri denizanası zannedip, yutarak ölüyor.

Naylon poşetler yüzünden can veriyorlar
Naylon poşetler yüzünden can veriyorlar
GİRİŞ 03.07.2014 15:53 GÜNCELLEME 03.07.2014 15:53

Abdullah Biçer - Mehmet Miras

İtalya Milano deniz kaplumbağaları kurtarma ve iyileştirme merkezi koordinatörü prof. Flegra Bentivegna, Ölümlerle ilgili bu sezon bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.

Hazırlanan rapor Rakspa REGİONAL ACTİVİTY CENTRE FOR SPECİALLY PROTECTED AREAS STAZİONE ZOOLOGİCA ANTON DOHRN Merkezine verilecek

Türkiye sahillerinde 2 bine aşkın Etebur olan Caretta Caretta deniz kaplumbağaları denizanası yiyerek, beslendiğine dikkat çeken Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Öğretim görevlisi Dr. Yakup Kaska, "Naylon poşetleri de denizanası zannedip yutabiliyorlar.

Bu nedenle Akdeniz’de yüz tanede 20Caretta Caretta deniz kaplumbağasının naylon poşet yutup boğularak, yaşamlarını kaybettiğini söyledi.  

Kaska,” Bu canlılar ekolojik dengenin bir parçası. Bu parçayı yok edersek, zincirde kopmalar olur ve denge bozulur. Bu dengeyi korumak için tüm bireylere, özellikle denizcilere büyük görev ve sorumluluk düşmekte. “dedi.

Kaska, “Deniz ekosisteminin önemli parçası olan bu canlılar olmasa, denizanalarından denizlere giremezdik. Denizlere atılan naylon poşetlerin bu canlıların hayatlarını riske soktuğu bilinmeli" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tescilli olan 21 üreme alanlarını sıkı korumasına rağmen ne yazıkki güzdüzleri halka açılan plajlar piknik yapılması ve gemilerden  atılan naylon poşetler caretta caretta türü denzi kaplumbağaların nesilerini insan faktöründen çok naylon poşetler yok ediyor. beslenme amacıyla bölgedeki kıyılara geldiğini de sözlerine ekleyen Kaska, "Yumurtlamak haricinde karaya çıkmayan, oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalan Caretta Carettalar'ın korunması için, duyarlılık gösterilmesi ve denizlerimizin kirletilmemesi için vatandaşların daha duyarlı hareket etmelerini istiyoruz" diye konuştu

 Bakan Eroğlu, genelge yayınladı

Orman ve Su İşleri Bakanı prof. Dr. Veysel Eroğlu, deniz kaplumbağalarının yuvalama döneminde korunmasına yönelik bir genel yayınladı Akdeniz ve Ege kumsallarında yumurta bırakmak için kıyılarımıza gelen deniiz kaplumbağalarının ışık ve ses kirliliğini dikkat çeken yazıda Kumsallarda havai fişek, atılmaması da dikkat çekti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!