Osmanlı'nın en 'iktidarlı' kadınları-Galeri

"Kadınlar saltanatı" dönemi, türlü entrika ve büyük mücadelelere sahne olduğu kadar, hayatta kalabilme savaşının da verildiği bir dönemdi belki de... İşte geçmiş tarihimize damgasını vuran en 'kudretli' kadınlar:

Osmanlı'nın en 'iktidarlı' kadınları-Galeri
Osmanlı'nın en 'iktidarlı' kadınları-Galeri
GİRİŞ 08.03.2011 14:40 GÜNCELLEME 08.03.2011 14:40
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Özlem Karadağı Doğan'ın haberi

Kuşkusuz bu kadınların gücünde, ihtirasları kadar, kendilerini ve oğullarını korumak zorunda oluşları da etkili olmuştu. Öyle ya da böyle... Onlar tarih boyu konuşuldu ve büyük olasılıkla konuşulmaya da devam edecek...

Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan "Muhteşem Yüzyıl"dizisi, tarihçilerin bile hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığı "harem" olgusunu tartışmaya açarken, Meryem Uzerli'nin canlandırdığı Hürrem Sultan'la birlikte, Osmanlı saltanatına damgasını vuran güçlü ve ihtiraslı kadınlar da yeniden gündeme geldi.

Bir döneme hükmeden haseki ve valide sultanlar... Aslında sayıları bir elin parmağını geçmeyecek kadar az ve onların bir kısmını ismen de olsa biliyoruz. Kanuni döneminin sonlarında başlayıp, 1656 yılında Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazamlığına kadar devam eden dönemde, devlet yönetimi ve saray hayatında varlığını belirgin bir şekilde hissettiren bu kadınlar, bahsi geçen dönemin "kadınlar saltanatı" olarak anılmasına sebep olurlar.

İlk olarak Osmanlı tarihçisi Ahmet Refik Altınay tarafından 1916 yılında yayınlanan aynı adlı kitabında kullanılan "kadınlar saltanatı" dönemi, türlü entrika ve büyük mücadelelere sahne olduğu kadar, hayatta kalabilme savaşının da verildiği bir dönemdi belki de... Kuşkusuz bu kadınların gücünde, ihtirasları kadar, kendilerini ve oğullarını korumak zorunda oluşları da etkili olmuştu. Öyle ya da böyle... Onlar tarih boyu konuşuldu ve büyük olasılıkla konuşulmaya da devam edecek...

Peki, kimdi bu kadınlar? işte merak edenler için Osmanlı tarihine adını yazdıran kadınlar:

          Hürrem Sultan                           Mihrimah Sultan           
Osmanlı'nın en 'iktidarlı' kadınları-Galeri
 Osmanlı'nın en 'iktidarlı' kadınları-Galeri 

           Nur Banu Sultan                             Safiye Sultan

Osmanlı'nın en 'iktidarlı' kadınları-Galeri  Osmanlı'nın en 'iktidarlı' kadınları-Galeri

Kösem Sultan
Osmanlı'nın en 'iktidarlı' kadınları-Galeri

Tele Vizyon Dergisi'nin Mart 2011 sayısından alıntılanmıştır...

YORUMLAR 3
  • baybars can 13 yıl önce Şikayet Et
    osmanlıyı yıkan kadınlar.... osmnalının duraklama dönemi yöneticileri,4.muratı iktidar hırsı yüzünden ayyaş yapan anası,anasını hapse tıktırınca,bağdat seferine çıkmıştı,yıllardır zafer kazanamayan osmanlıya zafer kazandırmıştı,yaptığı ıslahatlar hayata geçse idi osmanlı yıkılmazdı.
    Cevapla
  • umityldz 13 yıl önce Şikayet Et
    kadından yönetici olmaz.... bunu ben değil yöneticisi kadın olan kadınlar demiş. kadınlar işlerine duygularını karıştırırlar. kadınlar alınmasın ama kadında yöneticilik vasfı olsaydı Cenabı Hakk evin reisi olarak kadını secerdi. kadınlarda olan meziyetlerde bizde yok. kısaca Allah herkesin yerini belirlemiş. yerini kaybeden yada beğenmeyen feministlere duyurulur.
    Cevapla
  • darbecilere ve monşerlerekarşı dikdur 13 yıl önce Şikayet Et
    gerileme dönemi. o dönemler de osmanlının duraklama ve gerileme dönemleri...nedense bu kadınlar ne zaman bir şeye el atsa mahvediyor ..bunuda bir marifetmiş gibi yazmayın lütfen herkes yerini bilsin kadın kadındır o kadar başka rollere soyunmasın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek sürüsü Kocaeli'de yavru köpeği canlı canlı yedi
PYD elebaşı Salih Müslim'in eşinden teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkında skandal ifadeler