Atalay: Cami borçları devlete aittir

KKTC Dinişleri Başkanı Talip Atalay, camilerin borçları konusunu eski vakıf müdürüyle görüştüklerini ancak kendilerine olumsuz cevap verildiğini söyledi.

Atalay: Cami borçları devlete aittir
Atalay: Cami borçları devlete aittir
GİRİŞ 07.10.2013 19:19 GÜNCELLEME 07.10.2013 19:19

Talip Atalay, KKTC'deki bazı camilerin borçları sebebiyle elektriklerin kesilmesi üzerine basın toplantısı düzenledi.

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu'na bu borcu ödeme şanslarının olmadığını belirttiğini aktaran Atalay, "Biz en son yasalara baktık. Vakıflar İdaresi bir önceki müdürümüz de gördü ki Dinişleri Başkanlığının bu konudaki bütün bütçesinin vakıflara, vakıfların yetmediği yerde devlete ait olduğu apaçık yasada zaten yazılıdır. Vakıfların yasasında da dini hizmetlerin hükümleri ile ilgili madde bulunmaktadır. Burada üzücü olan bizde işlerin kişiselleştirilmesidir." dedi.

'GİDİN, TÜRKİYE'DEN İSTEYİN'

Biz uzun süre önceki Vakıf Müdürü ve Yönetim Kurulu ile bu borçları kimin ödeyeceğine dair tartışma yaşadıklarını belirten Atalay şunları söyledi:

"Başlangıçta bu borcun Dinişleri Başkanlığı'na ait olduğu bu borcun Dinişleri'nin kendisinin bulması ve ödemesi gerektiği bize söylendi. Fakat daha sonra biz yönetim kuruluna bizim bunu ödeme şansımızın olmadığını çünkü bizim bütçemizde böyle bir kalem olmadığını ifade ettik. 'Bu borcun ödenmesi lazım' dedim ve genel olarak bize söylenen şey 'Gidin Türkiye'den ya da başka bir yerden bulun' şeklinde oldu daha çok. Gerçekten bu yönde bir çabamız da oldu. Bizim konuya yaklaşımımız şudur; bir kurumun borcu varsa bu Dinişleri Başkanlığı da olsa cami de olsa bu borcun bir yere bağlanması lazım ve ödenmesi lazım. Sonuçta hizmet veren bir kurum var. Kıb-tek'in mutlaka tolere edilebilir şekilde bu borcu tahsil etmesine imkan vermek lazım. Çünkü orası da bir kurum ve o kurumun da ayakta kalması lazım. Şu ana kadar bu konuda kırıcı dökücü açıklama yapmadım yapmam da."

Bu sorunlar nedeniyle en son yasalara baktıklarını dile getiren Atalay, "Vakıflar İdaresi bir önceki müdürümüz de gördü ki Dinişleri Başkanlığı'nın bu konudaki bütün bütçesinin vakıflara, vakıfların yetmediği yerde devlete ait olduğu apaçık, yasada zaten yazılıdır. Vakıfların yasasında da dini hizmetlerin hükümleri ile ilgili madde bulunmaktadır. Burada üzücü olan bizde işlerin kişiselleştirilmesidir." diye konuştu.

Geçtiğimiz yıldan bu yana bu konuda ilgili bakanlıkla sürekli mütalaa içerisinde olduklarını vurgulayan Atay, bir önceki ilgili bakanın konunun aydınlığa kavuşturulması için bir yasa tasarısı hazırladığı söyledi.

Fakaat bu hükümetin ömrünün yetmediğini aktaran Atalay, "Yeni gelen hükümette bu işi kucağında buldu. Bu sıkıntı bu dönemde başlayan bir şey değil. Yeni başbakanımızla da konuları görüştük onlarda konunun çözümü için çaba içerisindeler. Vakıf müdürümüz İbahim Benter, vakıflar kuruluna bir yetki de sanırım verdi. O verdiği yetkiyle çeşitli görüşmeler yapılıyor." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ABD'ye uyarı
İran'daki helikopter kazasında 'sis duvarı' ayrıntısı... Benzeri İstanbul'da da yaşanmış