Rusya, İsrail ve Rumlardan ortak tatbikat

Kıbrıs açıkları tatbikat alanına dönecek. 3 ülke önümüzdeki günlerde tatbikat yapacak.

Rusya, İsrail ve Rumlardan ortak tatbikat
Rusya, İsrail ve Rumlardan ortak tatbikat
GİRİŞ 17.10.2014 15:42 GÜNCELLEME 17.10.2014 15:42

Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin araştırmaları için Türkiye tarafından yayımlanan Seyir Duyurusu'nun (Navtex) yürürlüğe gireceği 20 Ekim ve civarında Rusya, İsrail ve Rum Yönetimi’nin Kıbrıs çevresinde bir dizi tatbikat icra edeceği haber verildi.

Rum basını, Rusya’nın Kıbrıs-Suriye arasında, Mağusa’nın batısındaki geniş deniz alanında bir askeri deniz tatbikatı icra edeceği ve roket ateşleyeceğini belirtti. Filelefheros gazetesi, tatbikatın, Türkiye tarafından yayımlanan Navtex uyarınca Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin hemen yandaki bölgede yapılacağını aktardı. 

Adanın batısında da İsrail’in bir dizi tatbikat icra edeceğini belirten gazete, bu tatbikatlar için yayımlanan toplam 5 NOTAM’dan 2’sini Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) yayımladığını ve bunun da İsrail ile müşterek tatbikat icra edileceği anlamına geldiğine işaret etti.

Gazete, İngiltere’nin de Ağrotur’un güneyini hem tatbikatlar, hem de Irak ve Suriye harekatları için bağladığını ancak tatbikatlar için bağlanan bölgelerden bazılarının çakıştığını vurguladı.

RUSYA FÜZE ATIŞLARI DA YAPACAK

Gazete, Rus NOTAM’ında, roket deneme atışları yapılacağı ve bu nedenle tatbikatlar sırasında bölge üzerinde 33 bin feet'e kadar alanın uçuşa kapatılacağı açıkça belirttiğini iddia ederken, Lefkoşa FIR hattındaki iki koridorun uçuşlara kapatılacağına işaret etti. 

İSRAİL VE RUM ORDUSU TATBİKAT YAPACAK 

Yine aynı gazete, Türk Navtex’inin yürürlüğe girişinin ilk 48 saatine denk gelen tek faaliyetin Rusya’nın düzenleyeceği askeri deniz tatbikatı olmadığını yazdı.

Gazete, Baf’ın batısından başlayıp Pissuri körfezine ve Doğuda Kannavia’ya; Kuzeyde ise Katidata’ya kadar Trodos’un büyük bölümünü kapsayan geniş bölgeyi içine alan alanın İsrail’in önceki benzer tatbikatlarının tekrarı için bağlandığını yazdı. Habere göre, başka bir NOTAM ile de 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin sınırlarını kapsayan bölgenin de hava tatbikatı için bağlandığı haber verildi.

Fileleftheros, aynı dönemde, yani Pazar öğleden sonradan Salı gününe kadar biri Lefkoşa FIR hattı ve MEB içerisindeki denizde, biri Trodos’ta ve biri de Ağrotur’da olmak üzere üç bölgede İsrail savaş uçaklarının katılacağı tatbikatlar icra edileceğine vurgu yaptı.

ANASTASİADİS RUSYA'DA TATBİKATI GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 10’uncu Avrupa-Asya zirve toplantısı (ASEM) nedeniyle gittiği Milano’da dün gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü bildirdi.

Gazeteye göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis-Putin görüşmesinde Rusya Deniz Kuvvetleri’nin 20 Ekim’de Kıbrıs-Suriye arasındaki deniz bölgesinde yapacağı geniş ölçekli deniz tatbikatıyla ilgili bazı konuları masaya yatırdıklarını söyledi. Rus tatbikatının zamanlamasının tesadüf olmadığını belirten Hristodulidis, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine tepkinin uluslararası boyutta olduğunu” savundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı
Gabar’a iki yeni sondaj kulesi geliyor! 40 tır ile taşınacak