Meryem Aybike Sinan'dan Malatya Güzellemesi

Haber7 yazarı Meryem Aybike Sinan'ın memleketi Malatya'yı anlattığı kitabı 'Malatya Güzellemesi' kitabı çıktı.

Meryem Aybike Sinan'dan Malatya Güzellemesi
Meryem Aybike Sinan'dan Malatya Güzellemesi
GİRİŞ 18.02.2014 16:10 GÜNCELLEME 18.02.2014 16:10

Malatya!..

Doğunun batıya, batının doğuya açılan kapısı. Kadim medeniyetlerin gözdesi. Tarihe tanıklık eden; onu yurt edinmek uğruna vefakâr toprağında nice yağız atlı yiğidin ebedi uykuya yattığı şehir. Eşsiz balıyla müsemma cennet köşesi Milidya; yani Bal Şehri!..

Malatya!..

Somuncu Baba çerağmdan sayha sayha yayılan nurun ufukları aydınlattığı, Gazi Battal erliğince yiğitliğin, mertliğin kol gezdiği kutlu belde. Coşkulu Fırat'ın, heybetli Beydağı'nın sarıp sarmaladığı bereket yatağı ovasında kayısının, kirazın, cevizin ve Mevla'nın bin bir türlü nimetinin arz-ı endam ettiği yeşil şehir Aspuzu. Kayısının Başkenti!..

Malatya!..

Necip milletimizin gönül sarayında yer edinmiş sayısız sanatkârın, musikişinasın, devlet adamının sılası. Kültürün, sanatın hayat bulduğu şehir; her dem güzel, her dem yaşanası.

Sevgi libasını kuşanmış kadirşinas insanların memleketidir Malatya. Muhabbetten, vefadan yana ne varsa yaşanır, yaşatılır kalplerde. Öyle samimi, öyle saf ve öyle sadık sever ki Malatyalı! Yârine yâren, cananına can olur. Gün olur; candan özge sevdiklerini Malatya'nın bağrında uğurlar mutlak sonsuzluğa. Ve Malatya kimine yâr olur artık, kimine ana...

Kimin bir parçası kalmadı ki anıların sisli dünyasında? Kim yitip giden çocukluğunu aramadı ki debdebeli caddelerin gri benizli kaldırımlarında? Hangimiz annemizin sesini duyar gibi olmadık ki gürültüye yenik düşmüş sokağımızın sessiz maverasında?

Havdi' Hic düşünmeden, duraksamadan bırakın kendinizi bu düsler aleminin kollarına. Ve yeniden açın gözlerinizi. Bakın işte! Birimiz Çarmuzu'da bilye oynadığı arsada buldu kendini. Bakın! Komşu bahçesinden erik aşınrken birimiz, Çöşnüğün tozlu yollarında üzerinde siyah önlük yeniden okula gitti bir diğerimiz...

Sahi! Dinleyenimiz, konuşanımız var mıdır hiç?

Konuşur koca şehir... Ve anlatır geçmişten bugüne tüm yaşanmışlıkları; paylaşır sevinçleri, kederleri... Aşıklar vuslatınca özlemle sarılır hâl ve mazi; soluk hatıralara dalar gözler, unutulan sesler terennüm eder kulaklarda.

Ak sakallı ulular, elde sitil su taşıyan kızlar, toza toprağa belenmiş çocuklar sökün eder dört bir yandan. Babalar tırpan sallar tarlada, analar ekmek pişirir sacın başında... Sokaktan bir seyyar satıcı geçer, penceresinden efil efil iğde kokuları süzülen kerpiç evde güne "merhaba" denir, güneş gaz lambasıyla aydınlanan bir akşamın ardına gizlenir...

Her göz görmez ama bu harikuladeliği; her sine bu aşkla yanmaz! Sılaya sevdalı bir yürek, ummanla müsavi bir gönül gerektir önce. Ve lisan aynı olmalı bir de! Yoksa konuşmaz şehir; anlatmaz, anlaşılmaz...

Bu müstesna eser, kadim kentin dilini bilen, onunla hemhal olan, benliğinde onu her dem yaşayan bir kalemin Malatya'sını anlatıyor bizlere. Edebiyatımızın kadife kalemi Meryem Aybike Sinan'ın Malatya'sı, küllenen hatıralarımızı yeniden harlandınyor. Yazarın Malatya'sında buluyoruz kendimizi. Komşularımız, kara düzen mahallemiz, oyunlarımız, aşımız, ekmeğimiz... Dünden bugüne bir köprü kuruyor Yazar ve bizi doyamadığımız o günlerle bir kez daha buluşturuyor.

inanıyorum ki Malatya Güzellemesi "Benim Malatya'm", şehrine sevdalı hemşehrilerimizin başucu kitabı olacak ve böylece Malatya, uzak yakın bütün Malatyalıların gönlünde bütün sıcaklığıyla yaşayacaktır.

Malatya'yı seven, Malatya'yı sevdiren bu güçlü kalemin ömrünün bereketli olması en kalbi temennimdir.

MERYEM AYBÎKE SİNAN KİMDİR?

Malatya doğumlu olan yazar, 19 Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünden Türkolog ünvanıyla, dereceyle mezun oldu. Hâlen Kocaeli Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Türkiye Gazetesi, Türk Edebiyatı Dergisi, Somuncu Baba Dergisi, Kümbet, Bizim Külliye, Yağmur ve Berceste Dergisi gibi yayın organlarında yazdı. Ayrıca Moral FM Radyosunda 3 yıl Divana Gelenler adında bir kültür, sanat, edebiyat programını hazırlayıp sundu. Hâlen Haber7.com sitesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Yayınlanmış yedi kitabı vardır: Hayat Gerçeğe Yürür (Hikâye), Hüzün Şebneme Benzer (Deneme), Kasabanın Misafiri (Roman), 3 Nisan'dan 29 Mayıs'a Fetih Günlüğü (Roman), Hür Adamın Esareti (Roman), Aşk-ı Revan (Roman), Esma ile Yakarış.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma
36 bin sağlık personeli alınacak!