Davutoğlu'ndan yeni kitap: Teori'den Pratiğe

Bir başyapıt haline gelen Stratejik Derinlik kitabını 2001'de yazan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu kez 'Teoriden Pratiğe Türk Dış Politikası Üzerine Konuşmalar' kitabıyla okur karşısına çıkıyor.

Davutoğlu'ndan yeni kitap: Teori'den Pratiğe
Davutoğlu'ndan yeni kitap: Teori'den Pratiğe
GİRİŞ 28.02.2013 14:46 GÜNCELLEME 28.02.2013 14:46

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Başdanışmanı olmadan önce 2002 yılından itibaren henüz akademisyenken yaptığı konuşma ve verdiği mülakatları bir kitapta topladı.

'Bir siyaset yapımcı olarak tarihin şekillenme süreci içinde bulunurken, bir taraftan da tarih yazımına katkıda bulunan Davutoğlu, teoriyle birlikte pratiği de eserine katıyor.

Davutoğlu'ndan yeni kitap yorumu

Kitabını ilk kez Roma yolunda gazetecilere gösteren Davutoğlu, 2002'den itibaren incelendiğinde eleştirilerin aksine fikirlerindeki tutarlılığın görüleceğini söylüyor.Davutoğlu, "Teoriden Pratiğe" isimli kitabının yakında piyasaya çıkacağını söyledi.

Kitabın başdanışman olmadan önce yaptığı konuşmaları içerdiğini ifade eden Davutoğlu, "Düşünün on yıl içinde şimdi bizi eleştiren yazarlar son on yıllık makalelerini arka arkaya yazsa neler çıkar acaba? Bunu şunun için söylüyorum. Bu tutarlık anlamında bir sınamadır. Yapmış olduğum değerlendirmeleri uygulamada da gördüğümüz için bu bir meydan okumadır. Okuyunca anladım ki çok çabuk unutuyoruz. Kitabın başında da tüm yaşananlar üzerine yaptığım 30 sayfalık bir mülakat var" dedi.

Davutoğlu, "Tarihi Derinliğe Mukaddime-Medeniyet Harmanı ile İslam, Hıristiyanlık ve Modernite" isimli kitapları üzerinde de çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

İnsanlık tarihini şekillendiren birçok medeniyet birikiminden harmanlanan tarihi ve çok boyutlu eşsiz coğrafyasıyla Türkiye'nin tarihî akışın seyrini belirleyebilecek ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Davutoğlu'nun kitapta yer verdiği metinler, 2002-2009 yılları arasında, Türkiye'nin bu potansiyelini gerçekleştirmek amacıyla yürütülen çalışmaları içeriyor.

Küre Yayınları'ndan çıkan eser, Türkiye'nin meydana getirdiği değişimi de gözler önüne seriyor.

Küre Yayınları'ndan çıkan kitabın arka kapağında şu tespitler yer aldı:

"İnsanlık tarihini şekillendiren birçok medeniyet birikiminden harmanlanan tarihi ve çok boyutlu eşsiz coğrafyasıyla Türkiye, tarihî akışın seyrini belirleyebilecek ülkelerin başında gelmektedir. Kitabı oluşturan metinler, 2002-2009 yılları arasında, Türkiye'nin, bu potansiyelini gerçekleştirmek amacıyla yürütülen gayret ve çalışmaların bir hasılasıdır. Özelliği ve özgünlüğü, tarih akarken ve süreç işlerken konuşulmuş ve yazıya dökülmüş olmalarıdır. Bir siyaset yapımcı olarak tarihin şekillenme süreci içinde bulunurken, bir taraftan da tarih yazımına katkıda bulunmaya çalışmanın doğurabileceği sonuçların farkındayım. Ancak tarihin bu derece hızlı aktığı dönemlerde yaşanan olaylar çok kısa sürede tarih haline dönüşür ve an ile tarihi ayırt etmek gittikçe zorlaşır. Olayları içinden yaşamama rağmen, ben dahi bu metinleri yeniden okuduğumda, üzerlerinden çok uzun yıllar geçmiş hissine kapıldım. Ümit ederim ki, bu metinler tarihî süreçlerin daha doğru anlaşılmasına katkıda bulunur."

Kitap hakkında bilgi almak ve sipariş şartları için bu linki kullanabilirsiniz

KİTABIN KÜNYESİ

Kitap Adı : Teoriden Pratiğe
Türk Dış Politikası Üzerine Konuşmalar
Yazar : Ahmet Davutoğlu
Sayfa : 440 sayfa
Basım Tarihi : Mart 2013
Dağıtım Tarihi : 1 Mart 2013
ISBN : 978-605-5383-28-2
Barkod : 9786055383282

 Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu kimdir?

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959'da Konya/Taşkent'te doğdu. 1983 yılında BÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden çift anadal yaparak mezun oldu. Aynı üniversitenin Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde doktorasını tamamladı. 1990'da çalışmaya başladığı Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi bölümünü kurdu ve 1993 yılına kadar bu bölümün başkanlığını yürüttü. 1995-2002 yılları arasında İstanbul'da farklı üniversitelerde öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak görev yaptı. Kasım 2002-Mayıs 2009 arasında Başbakan Dışişleri Başdanışmanı olarak görev yaptı. Halen, 1 Mayıs 2009'da atandığı Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürmektedir.

Alternative Paradigms (Lanham: University Press of America, 1993), Civilizational Transformation and the Muslim World (K.L.: Quill, 1994), Stratejik Derinlik (İstanbul: Küre Yayınları, 2001) ve Küresel Bunalım (İstanbul: Küre Yayınları, 2002) başlıklı kitapları yayınlanmıştır. Dış politika konusunda Türkçe ve İngilizce kaleme aldığı çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Eserleri Japonca, Portekizce, Rusça, Arapça, Farsça, İtalya, Yunanca ve Arnavutça başta olmak üzere çeşitli dillere tercüme edildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Atatürk ve Erdoğan'a hakaret eden DEM Partili gözaltına alındı
Gaziosmanpaşa’da toprak kayması... Vali Gül'den açıklama: 30 bina tahliye edildi