Tarihi yarımada alternatif 100. yıl törenlerine hazır

BURAK AKAY - Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılında, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinin talebi doğrultusunda iki yeni anma etkinliği düzenlenecek. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan alternatif törenler için Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki çalışmalar tamamlandı.

Tarihi yarımada alternatif 100. yıl törenlerine hazır
Tarihi yarımada alternatif 100. yıl törenlerine hazır
GİRİŞ 05.08.2015 11:16 GÜNCELLEME 05.08.2015 11:16

Türk tarihinin altın sayfalarından olan, milletin eşsiz kahramanlığı, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, kutsal saydığı değerler için ülkenin her köşesinden gelen gençlerin kanlarını dökerek, "Çanakkale geçilmez" destanını yazdığı Gelibolu Yarımadası'nda, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri tarafından alternatif törenler gerçekleştirilecek.

Gelibolu Tarihi Alanı'nın kuzey bölümünde yer alan 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı ve Yalnızçam mevkilerinde, Cumhurbaşkanlığının ev sahipliğinde "anma törenleri" icra edilecek.

Bölgede 24-25 Nisan'da yapılan ve Avustralya ile Yeni Zelanda'dan 10 bin 500 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen törenlere, ek olarak gelen talepler doğrultusunda ve Dışişleri Bakanlığının onayıyla yeni etkinlik planlamaları yapıldı.

Yarımadada gerekli incelemeler yapılarak, söz konusu törenlerin 6 ve 8 Ağustos'ta gerçekleştirilmesi kararı alındı.

Alternatif törenlere, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan yaklaşık 5 bin kişinin katılması bekleniyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nda törenlerin gerçekleştirileceği bölgede, bakım ve onarım çalışmalarının yanı sıra ziyaretçilerin kullanımı için düzenleme yapılarak, giriş ve çıkış alanları ile güvenlik kontrol noktaları belirlendi.

Tören alanlarına çok sayıda tribün, geçiş alanı, güvenlik ve kontrol noktaları, bekleme üniteleri, tuvalet ve diğer kullanım unsurları yerleştirildi.

Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelecek konukların güvenliği için çeşitli önlemler alındı. Törenlerde çok sayıda resmi ve özel güvenlik görevlisi bölgede görevlendirilecek.

Anma programının ilk bölümünü oluşturacak ve yarın başlayacak törenler, 10.00-18.00 saatlerinde Avustralya Hükümeti'nce, 8 Ağustos'taki ikinci bölümü ise 15.00-19.00 saatlerinde Yeni Zelanda Hükümeti'nce yapılacak.

Törenlere, Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae ile bu iki ülkeden üst düzey temsilci ve askeri personel katılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap
36 bin sağlık personeli alınacak!