Bu gece mübarek Mevlid Kandili

İslam âlemi bugün Mevlid Kandili'ni idrak edecek. Kandil nedeniyle ATV'de Son Peygamber adlı çizgi sinema ekrana getirilirken, Kanal 7 ve bir çok kanalda mevlid programları var.

Bu gece mübarek Mevlid Kandili
Bu gece mübarek Mevlid Kandili
GİRİŞ 08.03.2009 16:17 GÜNCELLEME 08.03.2009 16:17
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Yüce Yaratıcı'nın insanlığa gönderdiği son rahmet elçisi, İlahi vahyin tamamlayıcısı Hz. Muhammed (sas)'in hicri takvime göre dünyayı şereflendirdiği gecede O'nu hasretle yâd edecek. 
 
Bu özel gün münasebetiyle tüm inananların Mevlid Kandili'ni kutlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, yayınladığı mesajda, "Giderek dünyeviliğe, benliğe, çıkar ve hazza dayanan bir hayata yönelen insanlığın, Hz. Muhammed'in örnekliğine, manevi önderliğine, O'nu anlamaya ve sevmeye son derece ihtiyacı vardır." dedi.

Kur'an-ı Kerim'de, Allah'ın sevgisine mazhar olmanın Hz. Peygamber'e tabi olmaktan geçtiğine işaret edildiğini belirten Bardakoğlu, Hz. Muhammed (sas)'in müminlerin içinde olduğu sürece Yüce Yaratıcı'nın kendilerine azap etmeyeceğini vurguladığını kaydetti. Hz. Peygamber'i örnek almanın önemine değinen Diyanet Reisi, şunları söyledi: "Hz. Peygamber'i sevmek ve örnek almak, O'nun insanlığın huzuru ve kalıcı mutluluğu için yaptığı çağrıyı günümüze taşıyarak, davranışlarımızı O'nun ahlakına, emir ve tavsiyelerine göre şekillendirmek demektir. Çünkü O'nun temsil ettiği değerler, bizler için her zaman yaşanabilir ve uygulanabilir özelliktedir. Yüce Rabb'imizin peygamberleri, meleklerden, olağanüstü güçlere sahip ve başka âlemlere ait varlıklardan değil de içimizden seçmesi, peygamberlerin davetinin insanlar için anlaşılabilir, yaşanabilir, yapılabilir olduğunu göstermek içindir."

Son Peygamber'in dürüstlüğü, emaneti korumayı, insan ve özellikle kadın haklarına riayet etmeyi, yetim ve kimsesizlere kol kanat germeyi ve iyilik yapmayı öğütlediğine dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı, Hazreti Muhammed'in (sas) yaşayışıyla örnek teşkil ettiğini vurguladı. Ali Bardakoğlu, mesajını şöyle sürdürdü: "Dindarlığımızın olgunlaşması O'nu tanımaya, anlamaya, sevmeye bağlıdır. Dünya hayatının sonu gelmez koşuşturması, her bir yönden gelen bilgi kirlenmesi, iç dünyamızda yaşanan gel-gitler arasında bocalayan bizlerin en önemli sorunlarından biri, Rahmet Peygamberi ile kendi hayatımız arasında sağlam bilgiye dayalı bir köprü kuramayışımızdır. İnsanlığa rehberlik edecek, umut kapıları açacak ahlakî duyarlılığa sahip dindarlıkların üretilemeyişidir."

KANDİL EKRANI 
 
KANAL 7 Mevlid Kandili Özel yayını Eyüp Camii'nden 20.30'da canlı olarak yayınlanıyor. Açılış konuşmasını Eyüp Müftüsü İsa Gürler'in yapacağı programda mevlidhanlardan Ahmet Bilal Erdem, Yunus Balcıoğlu, Bekir Büyükbaş ve Necip Yılmaz mevlidler okuyacak.

SAMANYOLU 'İnsanlık O'nunla Yeniden Doğuyor' adlı, Kandil programı 21.15'te izleyiciyle buluşacak. Programda, Fırat Kültür Merkezi tarafından 'O'nu Beklerken' isimli tiyatro oyunu sahnelenirken, Sami Özer Mevlid-i Şerif sanatçılarımız Ertuğrul Erkişi ve Gökmen ise gecenin ruhuna uygun eserler seslendirecek. 
 
TRT 1 Saat 19.30'da yayınlanacak Mevlid Kandili Özel programı Türkiye ve Kıbrıs'taki camilerden canlı olarak ekrana geliyor.

STAR TV Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu ile Kandil Özel programı saat 20.10'da yayınlanacak. Programda, Hz. Peygamber'in doğumu, olağanüstü haller ve Peygamberimizin özlemi anlatılacak.

KANAL A Fazlı Çoban ve Necip Karakaya'nın sunuculuğunda hazırlanan Mevlid Kandili Özel programının yayın saati 21.30.

ATV Hz. Muhammed'in (sas) hayatını anlatan 'Hz. Muhammed Son Peygamber' (Hz. Muhammed The Last Prophet), Mevlid Kandili akşamında ekrana geliyor. Film, 1400 yıl önce Mekke'nin içinde bulunduğu sefaletten başlayarak, Peygamberimiz'e ilk vahyin gelmesiyle devam ediyor ve tüm dünyayı değiştirecek olan mesajın yavaş yavaş yayılmasını anlatıyor.

14 asır öncesinin Mekke'si... Kureyş kabilesinin egemenliği altındaki bölgede halk, çaresizdir. Bir kurtarıcı beklenmektedir. Abdulmuttalib'in torunu Muhammed'e (sas) Allah tarafından peygamberlik görevinin verilmesi ile Kureyş kabilesinin alışageldiği yerleşik kalıplara karşı büyük bir savaş başlar. Bu aynı zamanda İslamiyet'in doğuşu anlamına gelmektedir.

Yönetmen:

Richard Rich

Tür: Animasyon

Yapım: İngiltere/2002

atv / 20.00

TRT, Diyarbakır'da Kürtçe mevlit okutacak

Kürtçe açılımı, kandil programına da yansıdı. Mübarek gecelerde huşu ile dinlenen Mevlid-i Şerif, Diyarbakır Ulucami'de bu yıl Kürtçe seslendirilecek ve TRT 6'dan halka ulaşacak. Projenin TRT'ye ait olduğunu belirten Diyanet, "Bizden cami tahsis edilmesini ve mevlit okuyacak görevli istediler. Biz de temin ettik." açıklamasında bulundu. Camilerde Kürtçe mevlit okunmasının hiçbir sakıncasının bulunmadığını belirten Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Başkanı Ahmet Yıldız ise, "Zaten bölge halkı mevlidi evinde Kürtçe, camide Türkçe okuyordu. Böylelikle yaşanan ikilem ortadan kalkmış olacak." dedi. Hutbeler devlet adına hazırlandığı için Kürtçe okunamayacağını belirten Yıldız, ancak vaaz ve mevlitlerde sorun yaşanmayacağını kaydetti. Yıldız, "Vaazın amacı insanlara bir şeyler anlatmak. Anlaşabilmek için de en iyi yol halkın kullandığı dili kullanmaktır." şeklinde konuştu.

KAYNAK: ZAMAN-HABER 7
YORUMLAR 23
  • Ali Suret 15 yıl önce Şikayet Et
    Tebrik. Mübarek Peygamberimizin doğduğu bu hafta herkeze güzellik esenlik kuvvetli bir iman ve hayırlar getirsin.
    Cevapla
  • abdusselam cicek 15 yıl önce Şikayet Et
    ???...!!!...(AYDINLIK ve KARANLIK). Allahumme selli ala muhammed ve ala ali muhammed Evreni yaratan Rabbimize hamd olsun bizi yokluktan yaratti taş toprak gibi cansiz ve eşek ve öküz gibi beyinsiz yaratmadi Ona Hamd olsun ki biz irade ve akil izzetyle şereflendirdi ve bizi cehalet karanliğinden doğru bilgi aydınlığa çıkartti bize bizden seçtiği elçilerle hidayet gönderi kim o hidayete uyarsa ona ebedi izzet ve kurtuluş var kim inkar ederse ona ebedi zillet ve şekavet var.
    Cevapla
  • Baris Bagis 15 yıl önce Şikayet Et
    Delili olan varmi ?. Allahtan korkun koru korune birbiriniz takip etmeyin, ve peygamber efendimizin yolundan ayrilmayin. kimde sahih bir delil var ise gondersin referancla birlikte. Peygamber efendimiz hayatinda boyle bir kutlama yapmismi eger yapmis ise suphesiz delili vardir ama eger delil yok ise bu bir bidat idir ve her bidat ise delaletidir her delalet ise atestedir.
    Cevapla
  • ömr ert 15 yıl önce Şikayet Et
    Alllah mübaraek kılsın. Müslüman kardeşlerimizin mevlid kandili mübaraek olsun
    Cevapla
  • özgür dervişoğlu 15 yıl önce Şikayet Et
    HOŞGELDİN. Hoş geldin ya NEBİ ne kadar sana layık olamasakta seni anlayamasakta seni içimizde yaşatamasakta bu zamanda içimizde kalan o küçük iman ateşi ile hoş geldin sen bizlere yardım eyle sen bizlere şefaatçi ol
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!