Osmanlı başyapıtlarında dikkat çeken tespit

Dünyanın tanınmış geometri uzmanları, Selimiye, Süleymaniye, Divriği gibi yapıları inceledi. Sonuç: Türk-İslam eserlerindeki geometrik şekiller birçok mineralin içyapısıyla aynı. İşçilik muhteşem.

Osmanlı başyapıtlarında dikkat çeken tespit
Osmanlı başyapıtlarında dikkat çeken tespit
GİRİŞ 29.09.2013 08:36 GÜNCELLEME 29.09.2013 09:07
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye'deki bazı camileri incelemeye alan dünyaca ünlü geometri uzmanları, İstanbul'da Şehzadebaşı Camii, Edirne Selimiye Camii, Bursa Ulu Camii, Yeşil Türbe, Konya Mevlana Camii, Sivas Divriği'ndeki tarihi yapılarda incelemelerde bulundu. Yapılar, "Geometrik olarak muhteşem eserler" olarak tanımlandı. Çalıştay'daki en çarpıcı teori ise, Nazi sembolü Gamalı Haç'ın Asya Türk-Altay kökenli bir sembol olduğu yönündeki Danimarkalı Prof. Dr. Emil Makovicky'in tespiti oldu. Türk-İslam yapılarındaki geometrik zenginliğin tanıtılması için çok sayıda etkinlik düzenleyecek. Dünyanın önde gelen kültür merkezlerinde birçok sempozyum organize edilecek.

AVRUPA MİMARİSİNDEN DAHA İYİ

Çalıştay ABD, Hollanda, İngiltere, Fransa, İran, Dubai ve Türkiye'den uzmanların katılımıyla gerçekleşti. Bilim adamları, İslam eserleri üzerindeki çeşitliliğin ne Rönesans, ne de modern Avrupa mimarisiyle kıyaslanamayacak düzeyde estetik olduğu görüşünde birleşti.

CAMİLER BİLİM ADAMLARINI ŞAŞIRTTI

- Kafkas Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümünden Prof. Hacali Necefoğlu: "Quartz mineralinin yapısı ile Azerbaycan'daki Berde Türbesi'ndeki motif aynı. Aynı sembolün Türk boyu Artuklular tarafından Mardin'de de kullanıldığını belirledik. Eorinit mineralinin yapısını Nevşehir'de bir eserde tespit ettik."

- Danimarkalı jeoloji profesörü Emil Makovicky: "Eserlerdeki geometrik şekilleri incelediğinizde bu eserleri yapanların simetri konusunda bilgi sahibi olduğu sonucuna varıyoruz. Dünyadaki en gelişmiş geometrilerden İslam eserlerinde olduğunu söyleyebilirim. Estetik olarak da dünyada başı çektiklerini söyleyebilirim. Selçuklu eserleri tartışılmaz en iyileri.

- İslam mimarisi ve geometrik desenler alanında otorite isimlerden ABD'li Jay Bonner: "Özellikle, Selçuklu Türk desenleri karşısında büyülendim. Bu eserler geometrik bir başyapıt."

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 7
  • turkabi 10 yıl önce Şikayet Et
    AHMED GUL, KARTAL, ZEKERIYA B. ALLAH RAZI OLSUN, dediklerinize tamamen katiliyoruz. Halkimizda bu gercekleri bilenlerin olmasi bizleri cok sevindiriyor. Allahin izniyle Aziz Milletimizin aci ve Kederli tarihi geride kaldi. Aziz ve asil milletimiz yeni yeni soluk almaya basladi. Allahin izniyle bu boyle devam eder. Biz gercekleri gordukce, icimizdeki dusmanlar kin ve kan kusuyorlar. Allah rizasi icin dualarimizi eksik etmeyelim. Allah Ulkemizi, Milletimizi, Hukumetimizi dusmanlarimizin serrinden korusun, Amin.
    Cevapla
  • şenol c 10 yıl önce Şikayet Et
    bakış açısı. işte osmanlının çökmesinin en büyük sebebidir kendinde olan zenginliklerin değerini bilmeyin modern sandığı batılıya duyulan hayranlık
    Cevapla
  • Mehmet Yusuf 10 yıl önce Şikayet Et
    komik yorumlar. bizim kültürümüzdeki batı hayranlığı cumhuriyetle peydah olmadı.Osmanlının son yıllarında ki Fransız,Alman,İngiliz hayranlıklarının yansımaları Cumhuriyet döneminde artarak devam etti. Ama kraldan çok kralcı olmayı sevdiğiiz için,sırf Osmanlıyı eleştirmemek için bunlar Cumhuriyet ürünleriymiş gibi konuşuluyor.Biz Devlet-i Osmaninin devamı olduğumuza göre,bir çok sosyolojik vaka da bize buradan miras kalmıştır. iyi işler Osmanlıdan kötü işler cumhuriyetten kaynaklanır veya tam tersi kötülükler osmanlıdan iyilikler cumhuriyetten kısır döngüsünü kırmalıyız.
    Cevapla
  • nexuspower 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir kaç motifi gösterselerdi ecdadımıza hayranlığımız belki 2-3 kat daha artacaktı.. Sözde kalmasın bu övgüler somut olarak çocuklarımıza anlatalım. Belki o motifleri bizlerde geleceğe taşırız, geliştiririz. Elin gavuru altın oranı keşfetmiş, videolarla anlatmışlar. Bizler ise elimizdeki, burnumuzun dibindeki motiflerin özelliklerini tanımıyoruz, bilmiyoruz...
    Cevapla
  • Zekeriya B 10 yıl önce Şikayet Et
    Batiliya hayranlik.... Aslinda tüm huzursuzluklar, batilaya olan hayranliktan kaynaklanmiyor mu? Osmanlinin bile cöktürülmesi batili hayranligi degilmisir?. Kendi degerlerimizi degerli kilmayip, batiliyi degerli görmenin sonucudur bunlar. Tarih de en büyük alimler islam aleminden cikarken, bize her zaman avrupali isimler tanitilmadi mi? Hatta amerikayi kesfeden anlatildigi gibi gercekten bir avrupalimidir?Hangi alana bakarsan bak ayni tablo. O kadar güzel atasözlerimiz varken bile yabancilarin sözlerini kullanmanin anlami ne? Yabanci futbolcu veya sporculara verilen deger neden kendi evlatlarimiza verilmez? En basitinden bir Burak Yilmaz. Disaridan milyonlar verilerek alinan yabancilar onun kadar kaliteli olmasa bile sadece yabanci diye Türkiyeye alindigini her sene kac sefer görüyoruz. Millet olarak kendimizle barisik degiliz. Kendimizi sevmiyor ve saymiyoruz. Tabi ki buda cok normal. Milletimizi ilk olarak tarihine düsman ederek kendine düsman etmisler aslinda, bunu kimse görmüyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Üniversitenin binasına keskin nişancı yerleştirdiler
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza