Isıtmalı dalgıç kıyafeti icat ettiler

Konya'da iki kardeş kış aylarında deniz, göl veya göletlerle kaybolan insanları bulmak için arama kurtarma ekiplerinin kullanabileceği ısıtmalı dalgıç kıyafeti üretti.

Isıtmalı dalgıç kıyafeti icat ettiler
Isıtmalı dalgıç kıyafeti icat ettiler
GİRİŞ 16.05.2013 11:57 GÜNCELLEME 16.05.2013 11:57

Adaptörle çalışan dalgıç kıyafeti, şarj edilebilen ve 12 voltluk elektrik üretebilen bataryası sayesinde 1,5 saat boyunca vücuda 30- 35 dereceye yakın ısı verebiliyor.

Kontrol sistemleri teknikeri Adnan Kal ve elektrik teknikeri Uğur Kal, kış aylarında bir gölde kaybolan çocuğu bulmak için çaba sarf eden jandarma timinin soğuk suya karşı hipotermi yaşayacak durumda verdiği mücadeleyi gördükten sonra ısıtmalı dalgıç kıyafetini üretme kararı aldıklarını söyledi. Kıyafetin şarj edilebilen ve 12 volt elektrik üreten batarya ile çalıştığını belirten Adnan Kal, şu bilgileri verdi:

"12 voltluk elektrik üretebilen bataryasıyla kol, bacak, ön ve sırt bölgesinde bulunan karbon rezistanslar sayesinde vücudu orantılı olarak 30- 35 dereceye yakın ısı verebiliyor. Normal bir dalgıç kıyafetiyle 6 derecelik bir suda yarım saat kalabilen bir dalgıç, ürettiğimiz kıyafet sayesinde 1,5- 2 saat kalabiliyor. Kullanılan batarya daha yüksek ömürlü olursa su da kalma saati de yükseliyor."

2 SAAT SUDA KALDIM

Kıyafetin özellikle arama kurtarma timleri için önemli olduğuna dikkat çeken Adnan Kal, tersanelerde, deniz üzerindeki petrol platformlarında veya balıkçılar tarafından da kullanma imkanı bulunduğunu söyledi. Kıyafeti küvetin içerisinde buz külçeleri koyarak denediklerini ve olumlu sonuç aldıklarını kaydeden Adnan Kal, 2 saat boyunca hipotermi tehlikesi yaşamadan suda kaldığını anlattı. Vücut sıcaklığının da 36 derecenin altına düşmediğini vurgulayan Kal, normal dalgıç kıyafetiyle ancak yarım saat suda kalabildiğini belirtti. Şu an da kullandıkları bataryanın 1,5 saat ömrü bulunduğunu ifade eden Adnan Kal, isteğe göre batarya süresinin yükseltilebileceğini kaydetti.

PATENTİNİ ALACAKLAR

Isıtmalı dalgıç kıyafeti ile Denizli'de bulunan Emekder (Emek Çalışanlar kültür ve Yardımlaşma Derneği) tarafından geçen hafta düzenlenen icatlar yarışmasında da birinci olduklarını belirten Adnan Kal, ürünün patentini almak için de Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını sözlerine ekledi.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Leverkusen yine kaybetmedi! Avrupa Ligi'nde finalin adı belli oldu
Türkiye’nin boykot kararı İsrail gündeminde: Bizi en zayıf noktasından vurdu