Kimliği olmadığı için hastaneye gidemiyor

Antalya'da evlenen Suriyeli Hanaa ve Türk eşi Aydın Doğanay çifti çocuklarını hastaneye götüremiyor.

Kimliği olmadığı için hastaneye gidemiyor
Kimliği olmadığı için hastaneye gidemiyor
GİRİŞ 01.07.2013 13:08 GÜNCELLEME 01.07.2013 13:39

İlk eşinden boşandığına dair belgelerin Suriye'den gelmesiyle evlenebilen 27 yaşındaki Hanaa Doğanay ile 30 yaşındaki Aydın Doğanay, Antalya'da 18 ay önce dünyaya gelen kızlarına kimlik çıkartamadıkları için hiçbir aşısını da yaptıramadı. Hanaa Doğanay, "Kızımın sabaha kadar kulağı ağrıdı. Eşim, çocuğumla birlikte sabaha kadar ağladık" dedi.

13 yıl önce Suriye'de evlenerek eşiyle Almanya'ya taşınan Hanaa Doğanay, 3 yıl önce ayrılarak tatile geldiği Türkiye'de, bir restoranda aşçılık yapan Aydın Doğanay ile tanıştı. Birbirlerine aşık olan çift, evlenmeye karar verdi. Eşinin ilk evliliğinden 3 çocuğunu kabul eden Aydın Doğanay, evlenmek için evlendirme memurluğuna başvurdu. Görevliler, eşinin boşandığına dair evrakın Suriye'den getirilmesini istedi.

SURİYE'DEN BELGE ÇIKARDI

Hanaa Doğanay'ın 4 kez Suriye'ye girme girişimi, bu ülkedeki iç savaş nedeniyle başarısız oldu. Bu sürede Aydın Doğanay'dan 'Pelin' adını verdikleri bir kız çocuğu olan Hanaa Doğanay, 15 gün önce Suriye'ye giderek boşandığına dair evrakı aldı ve Antalya'ya döndü.

Geçen perşembe günü nikahlarının kıyıldığını belirten Aydın Doğanay, "3 yıl önce eşimle Antalya'da tanıştık. 18 Kasım 2011'de Pelin adını verdiğimiz bir kız çocuğumuz dünyaya geldi. O dönem nüfus müdürlüğüne giderek, kızımıza kimlik çıkartmak istedik. Bizden Suriye'den bazı evraklar getirmemizi istediler" dedi.

Evlendikten sonra aile cüzdanıyla tekrar başvurduklarını belirten Aydın Doğanay, şunları anlattı:

"Yaşadığımız sorunları nüfus müdürlüğünde dile getirdim, ama kimlik çıkartamayacaklarını söylediler. Nikahımızı yapmamıza rağmen çocuğun kimliğini çıkartamayacaklarını söylediler. Kızım 18 aylık oldu, neredeyse 2 yaşına girecek. Ama hiçbir aşısı yapılamadı. Hastaneye ya da sağlık ocağına gittiğimizde 'Çocuğunuzun kimlik numarası yok, muayene edemeyiz' diyorlar. Özel hastaneler bile kızıma bakmıyor. Kızım, aşısının yapılmadığı bir hastalığa yakalanıp hayatını kaybederse sorumlusu nüfus memurları mı olacak."

AŞI BİLE YAPTIRAMADILAR

Hanaa Doğanay, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki doğumun ardından sonra kızının hiçbir aşısını yaptıramadıklarını belirtti. Doğanay, "Nüfus müdürlüğünde bana 'Çocuk yapmasaydınız. Bana mı sordunuz da çocuk yaptınız' denildi. Ben 27, eşim 30 yaşında. Kimseye çocuk yapıp yapmayacağımı soramam. Bana hakaret etti ve 'Ben nereden bileyim senin bu çocuğu kimden yaptığını' dedi. Kimlik çıkartmıyorlar. Sağlık ocaklarına gittik aşıları için, 'Bize aşılar sayılı geliyor. Kimlik numarası olmadan yapamayız' diyorlar. Sokaktaki kedi bile olsa alırsın tedavi ettirirsin. Bu bir insan ve Türkiye'de doğdu. İnsanı çocuk yaptığına pişman ettiler" diye konuştu.

Tek isteğinin çocuğuna kimlik çıkarılması olduğunu, bunun için Almanya'ya dönmeye bile razı olduğunu dile getiren Hanaa, "Bana 'Çocuğunu eski eşinin üzerine kayıt yaptıracağız' dediler. Eski eşime haber veriyorum. O bile 'Bu nasıl bir sistem, biz 5 yıldır ayrıyız, öyle şey mi olur' diyor" dedi.

Hanaa Doğanay, 2 gün önce kulak ağrısı çeken kızını muayene ettiremediğini, eşi ve çocuğuyla birlikte sabaha kadar ağladıklarını, ağrısının geçmesini beklediklerini söyledi. Gözyaşlarını tutamayan anne ve baba, kızlarının aşılarının yaptırılması için bir an önce kimliğinin çıkartılmasını istiyor.

DNA TESTİ YAPILACAK

Antalya Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, Hanaa Doğanay ile Aydın Doğanay'ın 18 ay önce dünyaya gelen kızlarına kimlik çıkartılamaması konusuyla Muratpaşa İlçe Nüfus Müdürlüğü'nün ilgilendiğini bildirdi. Hanaa Doğanay'ın Suriyeli eşinden boşanmasının üzerinden 300 gün geçmeden hamile kaldığını belirten yetkililer, bu nedenle küçük kıza kimlik çıkartılmadığını, emniyete gerekli bilginin verildiğini söyledi. Yapılacak DNA testinden sonra çocuğun babasının belirlenip ona göre kimlik çıkartılacağı kaydedildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu