Kaçkarlar etkiliyor, Ağrı Dağı çekiyor

Türkiye'de dağcılar, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türlerinin yanı sıra buzul gölleri, ormanları ve yaban hayatıyla öne çıkan Kaçkarlar'dan etkileniyor ancak heybeti dolayısıyla en fazla Ağrı Dağı'na tırmanmak istiyor.

Kaçkarlar etkiliyor, Ağrı Dağı çekiyor
Kaçkarlar etkiliyor, Ağrı Dağı çekiyor
GİRİŞ 08.01.2013 13:41 GÜNCELLEME 08.01.2013 13:41

Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun (TDF), dağcılığa genellikle hangi yaşta başlandığını, bu spora ilgi duyanların en çok etkilendiği, en fazla tırmanmak istediği dağ ile eğitim ve mesleki durumlarını belirlemek amacıyla anket yaptı.

Ankette ''en çok etkilendikleri dağ'' sorusuna dağcıların yüzde 38'i Kaçkarlar, yüzde 24'ü Ağrı, yüzde 23'ü Aladağlar, yüzde 3'ü de Süphan Dağı yanıtını verdi. Dağcıların yüzde 40'ı en çok tırmanmak istedikleri dağın Ağrı Dağı olduğunu belirtirken, yüzde 32'si Cilo, yüzde 16'sı Kaçkarlar, yüzde 8'i Aladağlar, yüzde 2'si de Süphan Dağı'na tırmanmak istediğini ifade etti.

Ankette, bu sporlara genellikle 15-25 yaş arasında başladıkları, 15-21 yaş aralığında dağcılık eğitimi aldıkları anlaşılan dağcıların, alpinism, tırmanış, dağ kayağı ve trackingden etkilendikleri, Türkiye'de en fazla sırasıyla Kaçkarlar, Ağrı, Erciyes, Aladağlar ve Süphan Dağı'na tırmandıkları anlaşıldı.

TDF Başkanı Alaattin Karaca AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaçkarlar'ın bitki örtüsü, faunası, iklimi ve doğal güzelliği ile dünyanın sayılı dağlarından biri olduğunu belirterek, ''Dağcılar doğal güzellikleri nedeniyle Kaçkarlar'ı, yüksekliği dolayısıyla da Ağrı Dağı'na ilgi duyuyor'' dedi.

Kaçkarlar'ın 3937 metre, Ağrı Dağı'nın ise 5167 metre yüksekliğinde olduğuna işaret eden Karaca, ''Her iki dağ arasında büyük bir yükseklik farkı var böyle olunca da dağcılar en çok Ağrı Dağı'na tırmanmak istiyor'' diye konuştu.

-Ağrı'da yüksek rakım dağcıları zorluyor-

Karaca, tırmanış açısından her iki dağın da zorlukları olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

''Kaçkarlar'da çıktığınız rotaya göre zorluk dereceleri değişebilir. Kaçkarlar'a klasik rotadan, doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden hemen hemen her tarafından çıkılır. Ancak duvar tırmanma, kuzey buzulu tırmanma, küçük buzuldan tırmanma ve klasik rotadan tırmanmanın zorluk derecesi farklıdır. Dağcılıkta zorluk derecesi kaya üzerindeki basamak, tutamak sayısı ya da iklim koşulları ile değerlendirilir. Ağrı Dağı'nda yüksek irtifa olduğu için 4 bin metreden sonra ister istemez insan vücudunda fizyolojik olarak değişiklikler görülür. Özellikle yükseklere çıkmayan dağcılar için Ağrı Dağı çok farklı etkiler gösterir ve bu nedenle Ağrı'da da zorlanır dağcılar. Teknik olarak dağa çıkış rotası önemlidir. Ağrı'nın kuzeyi ile doğusu aynı özelliği taşımaz, farklılıkları vardır.''

-''Zevk almak istiyorsanız dağcılığı öğrenin''-

TDF Başkanı Alaattin Karaca, Ağrı Dağı'nın yabancı dağcıların ilgisini çektiğini de belirterek, bu dağa tırmanmak için izin almak gerektiğini ifade etti.

Özellikle Türk dağcılara çeşitli önerilerde bulunan Karaca, ''Ülkemizde bu sporu yapanların, spor hakkında bilinçli ve bilgili olması gerekir. Zevk almak istiyorlarsa dağcılığın teknik bilgisini, becerisini öğrenip öyle dağlara gitsinler. Ama ıstırap çekmek istiyorlarsa bilgisizce yapılan her şeyden ıstırap çekmek mümkün'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!