İsrail'den Suriye mutabakatına yakın takip

İsrail Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Silvan Şalom, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların imhası konusunda Rusya ile ABD arasında varılan mutabakatın takipçisi olacaklarını söyledi.

İsrail'den Suriye mutabakatına yakın takip
İsrail'den Suriye mutabakatına yakın takip
GİRİŞ 15.09.2013 14:49 GÜNCELLEME 15.09.2013 14:49

Şalom İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Rusya ve ABD arasında Suriye'nin elinde bulunan kimyasal silahlara ilişkin anlaşmanın ciddiyetinin uygulama sırasında test edileceğini belirterek, "Daha önce de buna benzer uluslararası anlaşmalar oldu. Bu belirli bir tarafın zaman kazanmasından veya askeri operasyonun önlenmesinden başka sonuç vermedi. Suriye'ye ait kimyasal silahların sorumsuz tarafların eline geçmesinin önlenmesi için Rusya ve ABD arasında yapılan anlaşmanın takipçisi olacağız. Bu konu İsrail ve vatandaşları için risk teşkil ediyor" dedi.

İsrailli Bakan, "Son dönemde Suriye'ye ait kimyasal silahlar 12 ila 14 kez arasında kullanıldı" iddiasında bulundu.

Lieberman: "İsrail için olumlu sonuçları olacak"

Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Suriye'nin kimyasal silahları konusunda varılan anlaşmanın uygulanmasının İsrail için olumlu sonuçları olacağını dile getirdi.

"Ellerinde kimyasal silah bulunduğu yönündeki iddiaları yalanlayan Beşşar Esed'in niyetinin güvenilirliği konusu son derece rahatsız edici" ifadesini kullanan Liberman, "Bir hafta sonra Esed elindeki kimyasal silahların haritasını Batı'ya verdiğinde, İsrail kendi elindeki bilgilerle Esed'in verdiklerini karşılaştırarak güvenilirliğini test edebilir" şeklinde konuştu.

Haaretz'in iddiası

Öte yandan Haaretz gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, ellerinde bulunan kimyasal silahları açıklaması için uluslararası kampanya başlatılması halinde cevap verebilmek amacıyla çalışma yaptığını iddia etti. Gazete, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın çalışmasının, uluslararası basın tarafından İsrail elçiliklerine yöneltilebilecek muhtemel sorulara verilebilecek cevapları içerdiğini yazdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şehirlerarası yollarda dolaşan insanlar tedirgin etti! İşte yaşanan ilginç anlar
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar