İsrail'in tazminat maddesi emsal kabul ediliyor

İsrail ile Türkiye arasındaki anlaşmanın yankıları özellikle İsrail'de sürüyor.

İsrail'in tazminat maddesi emsal kabul ediliyor
İsrail'in tazminat maddesi emsal kabul ediliyor
GİRİŞ 11.07.2016 07:39 GÜNCELLEME 11.07.2016 07:44
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Haber7 yazarı Taha Dağlı bugünkü köşesinde, "İsrail ile Türkiye arasındaki normalleşme anlaşmasında Türkiye’nin, İsrail karşısındaki diplomatik zaferini küçümseyen, itibarsızlaştırmaya çalışanlar, kafalarını kaldırıp, İsrail medyasına bir göz atsınlar" dedi.

İşte Taha Dağlı'nın köşesinden önemli başlıklar:

 Bir hafta içinde 4 ayrı gelişme yaşandı.

Tek tek anlatalım.

Sonra bakalım, Türkiye’de konudan anlayan anlamayan, Gazze’nin yerini haritada bile gösteremeyen, Gazze’nin statüsüyle ilgili tek kelimelik bilgisi olmayanların, itibarsızlaştırmaya çalıştıkları anlaşma, İsrail’de ve uluslararası toplumda nasıl yankı bulmuş.

İSRAİL’İN TAZMİNATI, ULUSLARARASI EMSAL KABUL EDİLİYOR

Mavi Marmara katliamında filodaki gemilerden biri olan Challenger 1 de basılmış, oradaki 3’ü ABD’li, 1’i Belçikalı 4 aktivist darp edilmişti.
O 4 kişi geçen Ocak ayında Washigton’daki bir mahkemeye başvurup, İsrail’i şikayet etti, sonuç alınamadı.

İsrail, Türkiye ile anlaşırken, Türkiye’nin şartı olan tazminat ödemeyi kabul edince, Washington’daki davada da hareketli saatler yaşandı.
4 aktivist, İsrail’in Türkiye’ye 20 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmesini emsal gösterip, davaya İsrail Adalet Bakanlığını ve diğer bazı bakanlıkları da ekleyerek, yeniden gündeme getirdi. İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaket ve diğer bakanlara tazminat davası açan ABD vatandaşları David Schermerhorn, Mary Ann Wright ve Huwaida Arraf ile Belçika vatandaşı Margriet Deknopper’in dava dilekçeleri İsrail’deki muhataplarına da gönderildi.

NETANYAHU’YU TERÖRE DESTEK SUÇUNDAN MAHKEMEYE VERDİLER

Anlaşmanın Türkiye ve Hamas için zafer olduğunu savunan İsrailliler, uzlaşmayı sağlayan başbakan Netanyahu’yu mahkemeye verdi. İsrail Başbakanı hakkında üç ayrı dava açılma girişimi oldu. Dava dilekçelerinde Gazze’ye giden Türk yardımlarından dolayı İsrail Başbakanı Netanyahu’ya çok sert suçlamalar yöneltildi. İsraillilerin bir çoğuna göre Filistinlilerin yaşama hakları yok, oınlar Filistinlileri terörist olarak görüyorlar, Gazze’ye yapılan yardımlara tepki gösterenler de İsrail hükümetini “teröre destek vermekle” suçladı. İsrail’deki yüksek mahkeme, Netanyahu alehindeki dava dilekçelerini reddetti.

TÜRK TIRININ ÖNÜNE YATTI

Anlaşmanın şartlarından biri Gazze ambargosuyla ilgiliydi. Ekmeğin bile sayıyla sokulduğu Gazze’ye Türkiye tek kalemde 11 bin ton gıda yardımı yolladı.
Tırlar Kerem Şalom sınır kapısından Gazze’ye girdi.

İşte o sırada oğlu asker olan ve Gazze’de ölen bir İsrailli, Türk yardımlarını Gazze’ye taşıyan tırların önüne yattı, tırların girişini engellemeye çalıştı.
Ona destek veren başka asker aileleri ile aşırı sağcılar da vardı, Kerem Şalom sınır kapısında.

Anlaşmanın Türkiye ve Hamas için bir zafer, İsrail için ise bir kayıp olduğunu savunan ve sayıları hiç de azımsanmayacak kadar fazla olan bu İsrailliler, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu yerden yere vurdular.

İSRAİL PARLAMENTOSUNDA AÇIKLAMA: SUÇ KABUL EDİLMİŞTİR

En çarpıcı gelişmelerden biri de İsrail parlamentosunda yani Knesset’te yaşandı. Filistin asıllı kadın milletvekili Hanen Zoabi de 2010 yılındaki katliam sırasında Mavi Marmara gemisindeydi. Bu kadın yıllardır İsrail işgalini ve saldırılarını sert dille eleştirir, İsrail yönetimi ise onun milletvekilliğini defalarca düşürmeye çalıştı.

İsrail’in özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Gazze ambargosunu Türkiye’ye özel bir şekilde kaldırıyor olması, Hanen Zoabi’yi de heyecanlardırdı. Zoabi, meclis kürsüsünde, “İsrail katliamlarını itiraf etmiştir, bu anlaşma itiraf demektir, bütün İsrail askerleri de katildir” diye bir konuşma yaptı.

Başta aşırı sağcılar olmak üzere bir çok milletvekili, kadın vekil Hanen Zoabi’nin üzerine yürüdü, saldırmaya kalktı.

İsrail Başbakanı Netanyahu da Hanen Zoabi’nin artık bardağı taşırdığını onun bundan sonra vekillik yapamaması için gereken önlemlerin alınacağını söyledi.

İşte Türkiye’de küçümsenmeye çalışılan anlaşmanın İsrail’deki yankıları böyle.

 

YORUMLAR 15
  • herkese 7 yıl önce Şikayet Et
    İSRAİL HEP kendine yakışanı yapar demek ıstedıgımı anlayan anlamıştır
    Cevapla
  • şadi 7 yıl önce Şikayet Et
    Taha Dağlı kendini yırtsa da bozgundan zafer çıkaramaz. Bu anlaşmaya Türkiye'de nasıl taraftar olanlar ve karşı çıkanlar var ise, İsrail'de taraftar olanlar ve karşı çıkanlar elbette olacaktır. İstediğini gör istemediğini görme ve bunu gizle/yay buz gibi manipülasyondur.
    Cevapla
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    Seni tutan mı var defol git İsraille savaş. İşid ci mi olacan nusracı mı olacan ne halt olursan ol. Bi bitmediniz.
    Cevapla
  • mfatih 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence sen kendini yırtsanda bu ehveni şer bir antlaşmadır ve doğru bir harekettir. Orda açlıktan ve hastalıktan kırılan filistinlilere nefes olmuştur. Bunu görmeden kendi ahmakça sözde siyasi davanımı yüceltecen
    Cevapla
  • Asım 7 yıl önce Şikayet Et
    israili bir anarşist yuvası olarak görürsek haklılar. bir dünya devleti olarak görürsek imha edilmeleri lazım.
    Cevapla
  • doğruları konuşan 7 yıl önce Şikayet Et
    İsrailliler stres yapmalarına gerek yok. Bir iki kuruş tazminat ödeyecekler. Fakat milyarlarca dolar, doğal gazlarını (filistinlilerin gazı) Adana Ceyhan'da Türkiyenin şebekesine bağlayarak Avrupaya göndererek kazanacaklar. Bu anlaşma olmasaydı, 15-20 milyar dolarlık bir yatırım ile Akdenizin ortasında bir boru çekmeleri gerekecekti. Şimdi o para ceplerinde kaldı. Güzüel güzel o parayla filistinli kardeşlerimizi şehit edebilirler. Biz de Coca Cola'yı boykot ederiz.
    Cevapla
  • mfatih 7 yıl önce Şikayet Et
    İsrail para kazanmasın diye Filistinlilere nefes olacak gıda ve ilaç yardımı yapılmasın mı? İsrail her türlü para kazanıyor. Böyle durumlarda paralelciler gibi fitne çıkaracağına Filistinli kardeşlerimize nasıl daha fazla yardım edebiliriz bunu konuş
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    önerin ne senin dostum şöyle oldu boyle oldu demek kolay gazzeliler icin baska ne yapilabilirdi ?
    Cevapla
  • nadir 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne kahramanlik ne kahramanlik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya, Türklere kapılarını ardına kadar açıyor
Bakan Fidan: Türkiye UAD'deki davaya müdahil olacak