Kuzey Irak'ta masaj salonu gerginliği

Kuzey Irak'ın Zaho kentinde masaj salonu açılması dini grupları kızdırdı. Büyüyen olaylarda Zaho'da bir masaj salonu ateşe verildi, içki satan yerler talan edildi.

Kuzey Irak'ta masaj salonu gerginliği
Kuzey Irak'ta masaj salonu gerginliği
GİRİŞ 05.12.2011 09:28 GÜNCELLEME 05.12.2011 09:28

Namık Durukan'ın haberi

Bir cami imamının cuma namazı hutbesinde, ‘Masaj salonları, otel ve içki satan yerler var’ diyerek halkı ‘Allah adına bu yerlere cihada çağırması’ kenti savaş alanına çevirdi.

Masaj salonu ile içki satan işyerleri tahrip edildi, Hıristiyan ve Yezidilerin işyeri ve evleri saldırıya uğradı. Zaho’daki olayların Dohuk kenti ve çevresine yayılmasıyla bölgesel Kürt yönetimi kentlere takviye askeri güçler sevketti. Olaylarda Kürdistan İslam Birliği Partisi büroları ve partiye bağlı bir televizyon da saldırıya uğradı.

Resmi binalara saldırı

İmamın hutbesi olayların fitilini ateşledi. Namaz sonrası yüzlerce kişi masaj salonunu ateşe verdi ve olaya müdahale eden güvenlik güçleri ile çatıştı. Güvenlik güçleri yetersiz kalınca, eylemciler binlere dönüştü. Zaho’daki Hıristiyan ve Yezidilerin işyerlerine saldıran öfkeli kalabalık, içkili yerleri de tahrip etti. Olayları bastırmak amacıyla Erbil ve Dohuk’tan peşmergeler bölgeye sevkedildi.

Olayların giderek büyümesi karşı saldırıyı da beraberinde getirdi. Olaylardan sorumlu tutulan, bölgenin üçüncü büyük hareketi İslami Birlik Partisi’nin Zaho ve Dohuk’taki parti binaları yakıldı. Zaho ve çevresinde dört otel, 20 birahane, bar ve çok sayıda araç yakıldı, tahrip edildi. Halen süren olaylarda çok sayıda kişi de yaralandı.

Zaho ve Dohuk kentinde olağanstü güvenlik önlemleri alınırken İslami Birlik Partisi’nden 20 yönetici tutuklandı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, saldırıların insanlık dışı olduğunu kaydederek, ‘Bölgedeki tüm etnik ve dini grupların kardeşçe yaşamalarının korunması sadece Bölge Hükümetinin görevi değil, halkın tamamının görevidir. Hiçbir şekilde ve hiçbir kişi ve kesime bu durumu bozacak fırsat verilmemelidir” dedi. Barzani, olayları araştırmak için soruşturma komitesi kurulduğunu kaydetti.

‘Rejimin yıkılmasını istiyoruz’

İslami Birlik Partisi’nin bürolarının yakılması Süleymaniye’de protesto edildi. Protestoya bölgedeki İslami gruplar da destek verdi. Gösteride, “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” sloganları atıldı. Olayların Erbil ve Süleymeniye’ye sıçrama ihtimaline karşı bölgedeki peşmerge kuvvetleri teyakkuza geçirildi.

MİLLİYET

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?