Sanatçı Zeren Göktan'ın 'Sayaç' sergisi açıldı

Sanatçı Zeren Göktan'ın Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki erkek hükümlülere uygulattığı boncuk işlerinden oluşan ve sanal dünyaya uzanarak kadın cinayetlerine dikkati çeken ''Sayaç'' başlıklı sergisi, sanatseverlerle buluştu.

Sanatçı Zeren Göktan'ın 'Sayaç' sergisi açıldı
Sanatçı Zeren Göktan'ın 'Sayaç' sergisi açıldı
GİRİŞ 15.03.2013 13:47 GÜNCELLEME 15.03.2013 13:47

Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Mısır Apartmanı'nın ikinci katında yer alan Cda-Projects'te açılan sergide, Göktan'ın, Antik Mısır'da ölülerin diğer dünyaya geçerken, hikayeleriyle onlara yol göstermesi ve onları koruması için hazırlanan kefen örtülerinden esinlenilerek oluşturduğu çalışmaları, gerçek ve sanal dünyayı QR kodlar aracılığıyla birbirine bağlıyor.

Göktan'ın, Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki erkek hükümlülere uygulattığı boncuk işlerinden oluşan sergi, kefen örtüler, tavandan sarkan boncuk bebek anahtarlıklar ve bir ucu sanal dünyaya uzanan veri tabanıyla büyük bir entelasyona dönüşüyor.

Sergide, 2013 yılından geriye doğru şiddet görerek yaşamını yitiren kadınların sayısının güncellendiği web sitesi akıllı telefonlar aracılığıyla ziyaretçilere sunuluyor. Hayatını kaybeden kadınların isimlerinin hatırlandığı ''dijital anıt'', Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun veri katkılarını da içeriyor.

Sergiye ilişkin bilgi veren Zeren Göktan, sosyal medyada oluşan alanların bir benzerini fiziksel dünyada yaratmaya çalıştığını belirterek, ''Böylelikle farklı okumalara ve karşılaşmalara yer açmış olmak istiyorum. Bu farklı alanlar birbirine tutunuyor ve birlikte var oluyorlar. Taraf olanlar buluşuyor, araçlar birlikte çalışıyor ve gerçek ile sanal kavuşuyor'' dedi.

Sergi, 27 Nisan'a kadar görülebilecek

Sanatçı Zeren Göktan, serginin iki ayağı bulunduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Serginin bir ayağı sanal dünyaya açılırken bir ayağı fiziksel dünyada... Fiziksel alanda Antik Mısır örtülerinden etkilendiğimiz boncuk işleri sergiliyoruz. Bu örtülerin her birinde QR kod gömülü. Oradaki bu sayaç, hükümlülerin teker teker sayarak, büyük emek vererek boncukları dizmesine gönderme yapıyor. QR kodları, akıllı telefonlar aracılığıyla okutulduğunda ziyaretçiler bir web sitesine yönlendiriliyor. Web sitesinde 2008-2013 yılları arasında şiddet yüzünden öldürülen kadınlar için yaptırdığımız bir anıt var. Ölen kadınları burada isimleriyle gösteriyoruz. Aynı zamanda 2013 yılında şiddet yüzünden öldürülen kadınları gösteren bir sayaç da var. Sayaç artış tehdidini içinde barındıran bir sistem. Sistemle kadına karşı şiddeti insanlarla yüzleştirmeye çalışıyoruz. Artışı olan sistemin aslında güzel bir şey olmadığını göstermeye çalışıyoruz.''

Türkiye'de ilginç kültürlerin bir arada bulunduğunu vurgulayan Göktan, ''alt kültür'' denilen kavramı çok samimi bulduğunu söyledi.

Zeren Göktan, yıllardır özellikle cezaevlerinde yapılan has boncuk işlerini biriktirdiğini ifade ederek, ''Boncuk bebek anahtarlıkla karşılaştım ve onun peşinden gittim. Ümraniye'de bir hükümlü tarafından yapıldığını öğrendim. Proje de aslında bir bakıma böyle başladı'' diye konuştu.

Serginin yaklaşık 8 ayda tamamlandığını anlatan Göktan, serginin, 27 Nisan'a kadar ziyaret edilebileceğini bildirdi.

Zeren Göktan kimdir?

Ankara'da 1975 yılında doğan Zeren Göktan, 1997'de Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini Görsel Sanatlar dalında yine Bilkent Üniversitesi'nde 1999'da tamamlayan Göktan, 2000'de ABD'ye taşındı ve ikinci yüksek lisans derecesini medya üzerine yoğunlaşarak, Boston'da Tufts Üniversitesi'nde tamamladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi ''Sanatta Yeterlilik'' doktora programına devam eden Göktan, enstelasyonları, video ve ses enstelasyonları, animasyonlari ve fotoğraflarıyla tanınıyor.

İlk kişisel sergisini İstanbul Maçka Galerisi'nde 1997'de açan Zeren Göktan'ın, ''Ekmek Adına Toprak Uğruna'', ''Ekmek Kuşağı'' ve ''İç-sel'' başlıklı sergileri sanatseverlerle buluştu.

Aralarında 10. İstanbul Bienali'nin de olduğu pek çok ulusal ve uluslararası sergiye katılan Zeren Göktan'ın ''Sayaç'' beşinci kişisel sergisi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü