Prof. Dr. Karpat: CHP Atatürk'ü tehdit etti

Cumhuriyet'le yaşıt ünlü tarihçi Kemal Karpat, Cumhuriyet Halk Partisi'nin geçmişiyle ilgili olarak gündem olabilecek iddialar ortaya attı. Karpat'a göre, Atatürk bile dönemin CHP'siyle başa çıkamıyordu.

Prof. Dr. Karpat: CHP Atatürk'ü tehdit etti
Prof. Dr. Karpat: CHP Atatürk'ü tehdit etti
GİRİŞ 29.10.2013 06:12 GÜNCELLEME 29.10.2013 06:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat 1923 yılında Romanya'da doğdu. 18 yaşında anavatan bildiği Türkiye'ye geldi. Edebiyatçı olmak istiyordu fakat İstanbul'da hukuk okudu. Siyasi ortam, olaylar huzurunu kaçırdı. 1948 yılında Amerika'ya gitti ve dünya çapında bir tarihçi oldu. Osmanlı'ya ve Cumhuriyet'e aynı anda ve birbirine tercih etmeden sahip çıktı. Toplumsal ve kültürel devamlılığa inandı. Romanya'da azınlık, Türkiye'de muhacir, Amerika'da yabancı duygusunu yaşasa da o kendini her yerde "Türk" olarak tanımladı. 

CHP Atatürk'ü tehdit etti

İşte Milliyet'ten Mehmet Gündem'e konuşan o isimden çok konuşulacak iddialar: 

Atatürk'ün partisi, CHP'nin altı okuna ne oldu?

Altı ok Atatürk'ten çıkmadı, 1931 kongresinden sonra formüle edildiler ve bugün için geçerliliği kalmadı.

CHP'yi Atatürk'e mal etmek ne kadar doğru?

Partinin kurucusu Atatürk, başına da o geçti. Ama sonra değişti...

Hatta CHP Genel Sekreteri Atatürk'ü tehdit bile ediyor...

Doğru. Recep Peker bunu yaptı. Dedi ki; “Parti, her şeyin üstündedir, emir veren ve yapan partidir.” Parti yoluyla mevki ve mülk sahibi olanlar o durumu muhafaza etmek istediler. Yani CHP Atatürk'ün partisi olmaktan çıktı, ideolojinin ve belli çevrelerin etkisinde kendine mahsus bir parti haline geldi. Bu sadece CHP'de değil, her yerde olur.

Atatürk'ün CHP'ye küstüğü bir dönem var mı?

Serbest Fırka'yı Fethi Okyar Atatürk'ün isteği üzerine kurdu. Bu ne anlama geliyor ki. CHP'nin kurucusu, başkanı Atatürk ne oldu ki yeni bir parti kurduruyor... Halk partisini frenlemek istedi. Çünkü, artık Atatürk CHP ile başa çıkamıyordu.

CUMHURİYETİ ASKER KURMADI

Uzun yıllar, "Cumhuriyet'i asker kurdu, koruyucusu da askerdir" denildi ve öyle de beklentilere girildi.

Bu doğru değil. Milli Mücadelenin bir askeri yönü vardı, ama bu bir sivil irade altında tecelli etti. Askerle birlikte, toplumun her bölümü katıldı. Unutmayınız, Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri milli mücadeleden evveldir ve bunların ekseriyeti de sivildir.

Milli Mücadeleye azınlıkların bir kısmı da dahil oluyorlar...

Çok az... Milli Mücadele, geniş çapta Müslüman Türk'ün eseridir. Azınlıklar çok kez, işgal ordusuyla iş birliği yapıyor, onları destekliyorlar.

İstisnai örnekler var...

Var ama bir çiçekle bahar olmaz. Batılılar, bize kendimizi suçlu hissettirmeye çalıştılar. Batı'nın böyle bir politikası var ve hala sürüyor.


YORUMLAR 1
  • Ekrem Erol 10 yıl önce Şikayet Et
    Recep Peker!. Bu tehditini Rusya gezinin dönüşünde Atatürk'e yapmıştır. Onun içindir ki; güçlü bir genel sekreterlik CHP'de var. Dağılan Rusya'nın devlet başkanı da komünist partinin genel sekreteriydi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
36 bin sağlık personeli alınacak!
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu