Alkol kanseri tetikliyor

Yapılan araştırmalar sonucunda alkolün kanserli hücrenin büyümesini ve yayılmasını hızlandırdığı ortaya çıktı...

Alkol kanseri tetikliyor
Alkol kanseri tetikliyor
GİRİŞ 02.04.2007 15:52 GÜNCELLEME 02.04.2007 15:52

Tıp camiasında yıllardır tartışılan alkol-kanser ilişkisi ABD'de yapılan bir araştırmayla ortaya konuldu.


Amerika'nın Mississippi eyaletinde çalışmalarda bulunan fizyoloji ve biyofizik profesörü Dr. Jian-Wei Gu, alkol tüketiminin kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını hızlandırdığını tespit etti.

Dr. Gu ve ekibinin bulguları Amerika'da büyük yankı uyandırdı. Araştırma sonuçları CBS News, USA Today, Science News ve New Scientist gibi pek çok televizyon, gazete ve dergide yayınlandı. Yakın tarihlerde yapılan pek çok araştırmayla alkolün gırtlak ve karaciğer kanserleri başta olmak üzere pek çok kanser türüyle yakın ilişkisi olduğu ispat edilmişti.

Jian-Wei Gu'nun başkanlığındaki ekip, araştırmasını fareler üzerinde gerçekleştirdi. İlk grup fareye 12 saat boyunca içinde yüzde 1 oranında alkol bulunan su içirildi. Kontrol grubundaki farelere ise alkolsüz su verildi. Bir hafta sonra farelerin tümüne cilt kanserine yol açan virüs enjekte edildi. 3 hafta sonra farelerde bulunan tümörler (kanserli hücreler) alınarak incelendi. Araştırmada alkol verilen farelerdeki tümörlerin, alkol verilmeyen farelerdekine göre daha hızlı büyüdüğü gözlendi. Ayrıca alkollü farelerde tümörler üzerindeki kan damarlarının daha geniş olduğu tespit edildi.

Yakın tarihlerde yapılan birçok araştırmayla alkolün başta gırtlak ve karaciğer kanserleri olmak üzere pek çok kanser türüyle yakın ilişkisi olduğu ortaya çıkarılmıştı. Dr. Gu'nun araştırması ise alkolün kanser yayılımını da hızlandırdığını kanıtladı. Jian-Wei Gu'nun yıllardan beri yürüttüğü çalışmalar, Amerikan Ulusal Alkol Bağımlılığı ve Alkolizm Enstitüsü, Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Sağlığı Enstitüsü ve Amerikan Kanser Derneği tarafından da destek buluyor. Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. İbrahim Güllü, şimdiye kadar tıp camiasında alkolün kanser üzerindeki etkisinin genellikle göz ardı edildiğini söyledi. Alkolün karaciğerdeki enzim dengesini de bozduğunu hatırlatan Güllü, çeşitli sebeplerle vücuda alınan kanserojen maddelerin vücuttan atılamadığını da kaydetti. İbrahim Güllü, 'günde bir bardak şarabın kalbe iyi geldiği' ve bira gibi az miktarda alkol içeren içeceklerin zararlı olmadığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını aktardı. Yapılan bir araştırmayla az miktarda şarap içen kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin arttığının ortaya çıkarıldığını ifade eden Güllü, 'Bira içenlerde kalın bağırsak kanserlerinin daha çok görüldüğü belirlendi.' açıklamasını yaptı.

'Sindirim sistemine çok zararlı'

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ise alkolün ağız boşluğu, yutak, mide, gırtlak ve karaciğer kanserlerinin temel sebepleri arasında yer aldığını bildirdi. Kutluk, 'Aşırı alkol tüketenler, beslenmelerine ve hayat tarzlarına dikkat etmiyor. Bu nedenle diğer kanser türlerine daha kolay yakalanıyorlar.' dedi. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de özellikle sindirim sistemi kanserlerinde alkolün başaktörlerden biri olduğuna dikkati çekti.

Gelişmiş ülkelerde 4 ölümden birinin sebebi alkol

Gelişmiş ülkelerde gençlerin dörtte birinin ölüm sebebinin alkol olduğu bildirildi. Avustralya'da yapılan ve tıp dergisi Lancet'te yayınlanan araştırmaya göre, 2002'de gelişmiş ülkelerde 15-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 27'si alkol yüzünden hayatını kaybetti. The Australian gazetesinin internet sitesindeki haberde, gelişmiş ülkelerdeki gençlerin yüzde 4'ünün uyuşturucu yüzünden öldüğünün belirlendiği kaydedildi. Deakin Üniversitesi'nce yapılan araştırmanın başkanı Prof. John Toumbourou, alkolik gençlerin daha çok problemle karşılaştığını söyledi. Aynı araştırmada, çeşitli önlemlerle, tütün, alkol ve uyuşturucu kullanımının azaltılması gerektiği ifade edildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...