Omega 3 eksikliği nedir ne işe yarar? Omega 3 ihtiyacını karşılayan balık yağının faydaları...

Omega 3, vücudun üretmediği ancak vücudun ihtiyacı olan hayati öneme sahip yağ asitleridir. Dışardan alınan takviye gıdalarla karşılanan Omega 3, tam olarak karşılanmaması halinde bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Omega-3 en çok balık ve balık yağlarında bulunduğundan bol bol tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Peki omega 3 hangi besinlerde bulunur? İşte omega 3 eksikliğine iyi gelen gıdalar...

Omega 3 eksikliği nedir ne işe yarar? Omega 3 ihtiyacını karşılayan balık yağının faydaları...
Omega 3 eksikliği nedir ne işe yarar? Omega 3 ihtiyacını karşılayan balık yağının faydaları...
GİRİŞ 24.02.2021 12:33 GÜNCELLEME 24.02.2021 12:33

Balık yağı, kişilerin beslenme alışkanlıklarından kaynaklı olarak vücudun ihtiyaç duyduğu omega 3’ü almamasından dolayı takviye edilmesi gereken bir besindir. Balık yağı, omega 3 ve yağ açısından zengin olan somon, lüfer, uskumru, orkinos ve ton balıklarından elde edilir. Omega 3 ise vücudun kendi kendine üretmediği bundan dolayı da dışarıdan almak zorunda olduğu yağlardır. Eğer beslenme alışkanlıkları veya takviye kapsüllerle omega 3 ihtiyacı karşılanmazsa vücut sağlığı kendini koruyamaz. Yaşamsal yağ asitleridir ve özellikle hamile kadınların ve 2 yaşını geçmiş çocukların alması gerekir.

Uzmanlar vücudun ihtiyaç duyduğu omega 3 ihtiyacını doğal beslenme yöntemleriyle karşılamayı tavsiye etmektedir. Örneğin; omega 3 açısından zengin olan somon balığını yerken balığın doğal ortamında, kuzey denizlerinde yetişmiş olması gerekir. Çiftlik ve havuzlarda yetişen balıkla denizlerde yetişen balık arasından besin değerleri açısından çok büyük farklar bulunmaktadır. Bundan dolayı doğal ortamlarında yetişen balıklara yönelmek gerekir. 

Balık yağı veya balık tüketmenin vücuda hiçbir zararı yokken sağlıksız ve doğal ortamlarda büyümeyen balıkları veya kapsüllerinin tüketmek sağlığa ciddi zararlar vermektedir. Bundan dolayı balık yağı alırken ambalajın üzerinde yazan besin değerlerinin incelenmesi ve bir uzmana danışarak alınması gerekir. 

D vitamini eksikliği nedir belirtileri nelerdir? D vitamini içeren yiyecekler hangileridir?

BALIK YAĞININ SAĞLIĞA OLAN FAYDALARI

Sibirya, Alaska, Kanada ve Grönland bölgesinde yaşayan Eskimolar, sadece balık tüketerek hayatlarını sürdüren ve hiç hasta olmayan bir toplumdur. Sağlık durumları yaşam koşulları çok daha iyi olan toplumlardan çok daha iyi olduğu bazı bilim adamlarınca fark edilir ve bunun sebebi araştırılır. Kuzey’in soğuk sularında omega 3 açısından çok zengin balıkların Eskimolar tarafından çok fazla tüketmek onların diğer toplumlardan daha sağlıklı olmasını sağladığı tespit edilmiştir. Bu araştırma 70’li yıllarda gerçekleştirilmiş ve o günden itibaren birçok doktor ve beslenme uzamanı daha sağlıklı bir ömür geçirmek adına omega 3 açısından zengin besinlerin tüketilmesini, yeterli olmadığı durumlarda ise balık yağına başvurulması tavsiye etmişlerdir. Vücudun omega 3 ihtiyacını karşılayan balık yağının faydaları:

- Hücrelerin yenilenmesini ve iltihaplanmasını önler.

- Kanser hücreleriyle savaşır.

- Kalp hastalıklarına karşı korur.

- Beyin gelişimini sağlar.

- Hava kirliliğine karşı koruyucudur.

- Cildi yeniler, güzelleştirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır.

- Hafızayı güçlendirir, alzheimer hastalığına karşı korur.

- Kemik gelişimine katkı sağlar.

- Depresyon riskini düşürür.

Tüm bu faydalarının yanında, balık yağı eğer kaliteli balıktan elde edilmezse faydası yanı sıra vücuda zarar vermeye başlar.

BALIK YAĞINI KİMLER TÜKETMELİ

Beynin %60’ını yağlar oluşturmaktadır, bu yağların %20’si ise omega3 yapıdır. Bundan dolayı vücudun çok fazla omega3 yağına ihtiyaç duyar. Dünyanın birçok yerinde beslenme alışkanlıkları yüzünden her toplum omega3 eksikliği çekmektedir. Bunun eksikliğinden kaynaklı olarak ekstra balık yağı veya balık yağı kapsüllerine ihtiyaç duyulur. Her yaş gurubundan kişinin tüketmesi tavsiye edilir. Yalnızca kalp krizi riski taşıyan ve kalp krizi geçiren hastalar balık yağı tüketirken doktora danışmaları gerekir. Hangi balık yağının iyi geleceğini doktordan öğrenerek doğru balık yağının tüketmelidir. Balık yağı tüketimine özellikle hamileler özenli davranmalıdır. Anne karnındaki bebek, ihtiyacı olan tüm omega3’ü anneden aldığı için annenin ekstra omega 3 takviyesi alması sağlığı açısından önemli bir husustur.

C vitamini faydaları nelerdir? C vitamini içeren besinler hangileridir?

BALIK YAĞI KİLO ALDIRIR MI?

1 adet balık yağı kapsülü 10 kalori kadardır. Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri karşıladığı gibi yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Ayrıca iştah açıcı bir durumu da olmayan balık yağlarını ihtiyacı olan kişiler doktorları kontrolünde rahatlıkla kullanabilirler. 

OMEGA 3 İHTİYACINI KARŞILAYAN BESİNLER

Balık yağı ve kapsülleri vücudun üretmediği omega 3 ihtiyacını karşılamak ve daha sağlıklı olmak için başvurulmaktadır. Ancak uzmanlar, omega 3 ihtiyacının daha doğal besinlerle karşılanmasını tavsiye etmektedir. Omega 3 açısından zengin olan besinler şöyledir:

- Soğuk sularda doğal ortamlarında yetişen balıklar: somon, sardalya, uskumru, hamsi, palamut, ton balığı.

- Ceviz

- Keten tohumu

- Chia tohumu

- Avokado

- Semizotu

- Kavrulmuş soya fasulyesi

1 TATLI KAŞIĞI BALIK YAĞI BESİN DEĞERLERİ  

Yağ 4.99
Kolesterol 42.5
Potasyum 0.05
Kalsiyum 0.05
Vitamin A 1500

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?