D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini içeren yiyecekler hangileridir?

Hastalıklara karşı vücut direncinin artması ve bağışıklığın güçlenmesi besin değerleri bakımından zengin gıdaların tüketilmesi gerekir. Hayati öneme sahip olan vitaminler arasında bulunan D Vitamini, kemik ve kas sistemini güçlendirmekle birlikte kronik ve mevsimsel hastalıklara karşı koruyucudur. Peki D Vitamini eksikliği nasıl anlaşılır? D vitamini hangi hastalıklardan korur? İşte D vitamini eksikliği nedenleri...

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini içeren yiyecekler hangileridir?
D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini içeren yiyecekler hangileridir?
GİRİŞ 23.01.2021 09:32 GÜNCELLEME 23.01.2021 09:32

İnsan sağlığı bakımından hayati öneme sahip olan D Vitamini hem güneşten hem de yiyeceklerden karşılanabilmektedir. Eksikliği durumunda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak kişinin hastalıklara karşı direncini azaltmaktadır. Kemik ve kas sisteminin güçlenmesini sağlayan D Vitamini, özellikle gelişme çağındaki çocukların günlük yeterli miktarda almasına dikkat edilmesi gerekmektedir. D Vitamini, sadece çocuklar için değil yetişkinler için de çok önemlidir ve eksikliği halinde tüm vücut sisteminin işleyişinde aksaklıkların yaşanmasına ve hatta bağışıklığın çökmesine neden olmaktadır. D vitamini eksikliği görülen kişilerin beslenme ile bu eksikliği tamamlaması mümkün olduğundan kişilerin doğru sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. 

Protein eksikliği neden olur belirtileri nelerdir? Hangi besinler protein eksikliğine iyi gelir

D VİTAMİNİ FAYDALARI NELERDİR?

Sağlıklı bir beden için bir kişinin günlük düzenli olarak alması gereken vitamin ve mineral bulanmaktadır. D Vitamini de insan bedeni için hayati önem teşkil eden vitaminler arasında yer alıp her gün yiyecek ya da vitamin takviyeleriyle alınması gerekmektedir. D Vitamini, birçok hastalıktan koruduğu gibi kişinin kemik yapısının güçlenmesine, kas ve sinir sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Hem yetişkinlerin hem de çocukların her gün yeteri kadar D Vitamini almasının yanında özellikle menopoz sürecinde kemik erimesi yaşayan kadınların ayrıca D Vitamini takviyesi kullanmaları önerilmektedir. D Vitaminin insan bedenine faydaları şöyledir:

Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir eksiliğine ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemi

- İnsan bedeninin hastalıklardan korunması için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ise günlük yeteri miktarda vitamin ve mineral alınması gerekir. D Vitamini de hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir.

- Günlük yeteri kadar D Vitamini alınması iştahın bastırılmasına yardımcı olarak gün içinde daha uzun süre tokluk vermektedir. Bundan dolayı zayıflamak isteyen kişilerin D Vitamini kaynaklı besinleri ölçülü miktarda ve doğru şekilde tüketmesi tavsiye edilir. 

- İskelet sisteminin güçlenmesini sağlayan D Vitamini, kemik gelişimine ciddi etkisi bulunur. Özellikle gelişme çağındaki çocukların ve kadınların menopoz sürecinde kemik erimesi yaşamaması için D Vitamini ihtiyacının tam olarak karşılanması gerekir.

- D Vitamini, kanser hücreleriyle savaşarak kanserin yayılmasına engel olmaktadır. Özellikle kolon, meme, prostat ve pankreas kanserlerinin hem önlenmesine hem de tedavisinde etkilidir.

- D Vitaminin tam olarak karşılanması cilt güzelliğine de etkisi bulunmaktadır. Cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Bununla birlikte egzama ve sedef gibi cilt problemlerinin tedavi sürecini hızlandırır. 

- Kan basıncını kontrol altından tutarak kan dolaşımını hızlandırır, yüksek tansiyonu dengeleyerek kalp ve damar sağlığını korur. Kalp krizi riskini azaltmaktadır. 

- Vücuttan iltihap ve enfeksiyonun atılmasına yardımcı olur.

- Hamilelik süreci boyunca D Vitamini başta olmak üzere günlük vitamin ve mineral ihtiyacının tam olarak karşılanması, hamilelik sürecinin daha sağlıklı ve sorunsuz geçmesini sağlar. Anne ve bebek sağlığını korur.

- Anne karnındaki bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlar. 

- Astım, bronşit, grip ve nezle gibi hem mevsimsel hem de kronik solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

Fosfor eksikliği nedir nasıl tedavi edilir? Fosfor içeren besinler nelerdir?

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yanlış beslenme, zararlı alışkanlıklar ve ağır uygulanan diyetler D vitamini eksikliğinin en temel nedenlerinden olup, kişilerin türlü hastalıklara yakalanmalarına ortam hazırlamaktadır. D Vitamin eksikliği belirtileri şöyledir:

- Kronik yorgunluk

- Kemik ağrısı

- Güç kaybı

- Tırnak yapısında zayıflık

- Uyku bozukluğu

- Saç dökülmesi

- Aşırı terleme

- Üşüme

- Kemik ağrısı

- Denge problemi

- Bağ ağrısı

- Bunalım ve depresyon

D VİTAMİNİ KAYNAĞI BESİNLER NELERDİR?

- Somon, sardalya, ton gibi yağlı balıklar

- Tavuk, hindi

- Kırmızı et

- Süt, peynir, yoğurt

- Tahıl

- Mantar 

GÜNLÜK D VİTAMİNİ İHTİYACI NE KADAR?

0-12 ay bebekler: 400 IU

1-18 yaş arası çocuklar: 600 IU

18-70 yaş arası yetişkinler: 600 IU

70 yaş üstü yetişkinler: 800 IU

Hamile ve emziren kadınlar: 600 IU

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"