Dünyanın en ilginç doğa harikaları: Görenleri şaşırtan 17 adres

Yerküre üzerinde nasıl meydana geldiği bilinmeyen, gizemi çözülememiş pek çok doğa harikası bulunuyor. Dünyanın en sıra dışı yerlerini sizler için derledik.

Dünyanın en ilginç doğa harikaları: Görenleri şaşırtan 17 adres
Dünyanın en ilginç doğa harikaları: Görenleri şaşırtan 17 adres
GİRİŞ 26.08.2021 17:50 GÜNCELLEME 11.01.2022 12:18 KAYNAK HABER7
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Haber7/ Esma BALCIOĞLU

Dünyayı gezmeyi, Avrupa, Asya ve Afrika gibi kıtalardaki göz alıcı şehirleri görmeyi herkes hayatında en az bir kere hayal etmiştir. Peki dünya, yalnızca her zaman dergilerde, internette gördüğünüz popüler olan rotalardan ibaret mi? Yeryüzünde gizemi çözülememiş, nasıl ve neden olduğu bilinmeyen birçok sıra dışı yerleri keşfetmek, farklı rotalar izlemek isteyenler için paha biçilemez bir keyif. Siz de dünyanın en sıra dışı yerlerini keşfe çıkmak isterseniz bu yazımız tam size göre.

İşte dünyanın en ilginç yerleri...

1-GANSU ZHANGYE ULUSAL JEOPARKI (GÖKKUŞAĞI DAĞLARI) - ÇİN

 

 

2010 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Çin'in Gansu bölgesindeki Zhangye Danxia Jeoparkı, görenleri hayran bırakıyor. Kırmızı, turuncu, yeşil, sarı renklerdeki kayalar, 24 milyon yıl önce gerçekleşmiş tektonik hareketlerle oluşan kum taşı ve diğer mineraller sonucu ortaya çıkmış. Milyonlarca yıllık süre boyunca rüzgar ve yağmur, bu renkleri katman katman birleştirerek rengarenk bir hale getirmiştir.

Bu doğa harikası jeoparka 10 Dolar gibi bir ücret ödeyerek girebilirken araç ile giriş yapmak mümkün değildir. Gökkuşağı Dağları'nda kendinize göre bir rota belirleyemezsiniz yalnızca organizasyonu takip etmeli ve belirli izlenim noktalarını sırayla gezmelisiniz.

2-DALLOL VOLKANI- ETİYOPYA

Dünyada en yüksek sıcaklığa sahip yerleşim yeri olarak kabul edilen Dallol Volkanı, çeşitli volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkmış göllerden oluşmaktadır. Dallol Volkanı, Afrika plakasının kırılarak kaynar yer altı sularının yeryüzüne çıkması ve çeşitli minerallerle birleşerek oluşmuş ve bu eşsiz manzara ortaya çıkmıştır. Fakat bölgenin yerel Afar halkının anlattığı efsaneye göre; bölge halkı, geçmişte altınlar içinde yüzecek kadar çok zenginmiş ve zenginlikten para dışında bir şey görmez olmuşlar. Tanrı da bu açgözlülüklerinin cezası olarak halkın altınlarını tuza çevirmiştir. Halk her ne kadar bu efsaneye inansa da bölgenin volkan patlamaları sonucu oluştuğu bilimsel bir gerçektir. 

Dallol Volkanı kraterinin sıcaklığı çoğunlukla 50 dereceyi geçmektedir dolayısıyla suya düşen bir kişinin haşlanarak ölme riski bulunmaktadır. Dünyada cehenneme açılan kapı olarak bilinen Dallol Volkanı bölgesini gezmek isterseniz askeri bir rehber almak zorundasınız. 

3-THE DARK HEDGES- İRLANDA

Bir korku filmi sokağına benzeyen The Dark Hedges, kayın ağaçlarının oluşturduğu doğal bir tüneldir. 18. yüzyılda Stuart ailesi'nin inşa ettikleri evlerine giriş arazisine diktikleri 150'den fazla ağaç, zamanla büyüyerek şimdiki halini aldı ve dallarının birleşmesi nedeniyle sokağı karanlık bir görüntü kapladı. Kasvetli havası sebebiyle biraz ürpertici bir sokak olsa bile gün batımı saatlerinde sokakta yürüyüş yapmak keyifli bir akşam etkinliği olabilir. Farklı şekillerde büyümüş ağaç dallarının oluşturduğu garip gölgelerden korkmamanızı da hatırlatalım. İngiltere ve İrlanda'dan çeşitli gezi turlarıyla Dark Hedges bölgesini ziyaret edebilirsiniz.

4-ANTİLOP KANYONU- ARİZONA- ABD

Antilop Kanyonu, dikey ve sarmal şekillerde hızla akan suların oyarak oluşturduğu yeryüzünde olduğuna inanamayacağınız kadar şahane görsel şov sunan bir kanyondur. Kanyonda sellerin aşındırdığı kumlar, kütükler ve kayalar, sürüklenerek dalgalar halinde koridorlar meydana getirmiştir. Çok fazla inişli çıkışlı derinliklere sahip olan kanyonda güneş en tepeden baktığında kum taşının turuncu, pembe ve kırmızıya geçiş anına şahit olabilir ve bu renk şöleniyle büyülenebilirsiniz. 

Kanyon alt ve üst olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Alt bölüm çok fazla basamağa sahiptir dolayısıyla yorucu bir tırmanış yaşayabilirsiniz. Üst kısım ise daha fazla ışık alan düzlük bir araziye sahiptir. Hem manzara hem de daha konforlu bir gezi için Antilop Kanyonu'nun üst katını gezmenizi tavsiye ederiz.

5-CEHENNEM KAPISI DARVAZA KRATERİ- TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan'ın Karakum Çölü ortasında tam 30 metre derinliğe sahip krater, 40 yılı aşkın süredir aktif bir şekilde yanmakta. 1970'li yıllarda Sovyetlerden bir bilim insanının gaz bulmak maksadıyla sondaj çalışması yaparken kaza eseri çukuru oluşturduğu sonrasında ise gaz sızmasına karşın çukuru ateşe verdiği ve o günden beri ateşin sönmediği düşünülmektedir. 69 metrelik genişliği olan krater, bulunduğu çölü geceleri aydınlatarak kilometrelerce uzaktan bile görülebiliyor.

6-KAKTÜS PLAJI- AVUSTRALYA

Yeryüzündeki en şaşırtıcı yerlerden biri olan Kaktüs Plajı, hem sörf severler hem de fotoğraf tutkunları için adeta bir cennet. Suyun tuz seviyesinin yüksek olması ve tuz seven algler ile halobakteriler olarak bilinen pembe bakteriler, birleşerek plajın bu rengi almasını sağlamıştır. Su seviyesi düşük olduğunda plaj, daha parlak ve canlı görünüyor bu nedenle plajın rengi mevsimlere göre değişiklik göstermektedir.

Avustralya'nın en ünlü sörf ve kamp alanlarından biri olan Kaktüs Plajı, 1600'lü yıllarda Hollandalılar tarafından keşfedilmiştir. Avustralya'nın Ulusal Sörf Topluluğu tarafından kutsal kabul edilen bu plaj, 2012 yılında bölge Ulusal Sörf Rezervi ilan edildi. Bir sörfçü değilseniz bile plajda güneşlenebilir, balık tutabilir ve kayalıklarda yürüyüş yapabilirsiniz. Sahibi kontrolünde olduğu sürece plaja köpekle de giriş yapabilirsiniz.

Okyanustan ince bir kıyı şeridiyle ayrılan Hillier Gölü de Avustralya'nın bir diğer ilginç doğal oluşumudur. Dunaliella türü bir yosun çeşidinin yüksek oranda tuzla birleşmesiyle kırmızılaşan göl, pembe rengiyle masal dünyasına aitmiş gibi görünüyor.

7-ABRAHAM GÖLÜ- KANADA

Kanada'nın Alberta bölgesinde -30 derecenin altına düşen sıcaklıkta bulunan Abraham Gölü, muhteşem doğa üstü manzara sunuyor. Kıyıdan baktığınızda milyonlarca baloncuk, çok büyüleyici görünse de aslında masum oluşumlar değiller. Baloncuklar, hava ile etkileşime geçtiğinde patlayıcı hale gelen metan gazından oluşuyor. Bitkilerin çürümesine sebep olan gölde sıcaklık, çoğunlukla eksi derecelerde oluyor ve baloncuklar, yalnızca göl donduğunda ortaya çıkıyor. Yapay bir göl olmasına rağmen Abraham gölü, diğer doğal buzul göllerinde olduğu gibi kaya tuzu nedeniyle mavi renge sahiptir.

8-YONAGUNİ ANITI

Dünyanın en ilginç anıtlarından biri olan Yonaguni Anıtı Japonya’da bulunuyor. Anıtın nasıl meydana geldiği ise bilim insanları tarafından dahi açıklanamadı. Bir görüş birliğine varılmış değil. Beş bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu zannedilen anıtın uzaylılar tarafından yapıldığına dair iddialar da var.

9-SALAR DE UYUNİ

Bolivya’da yer alan ilginç oluşumlardan biri de burası. Dünyanın en büyük tuz gölü olma özelliğine sahip olan yerde dev bir ayna görevi gören su tabakası bulunuyor. Tuzun üzerinde çok ince su tabakası yer alıyor ve aynayı anımsatıyor. Görmeye değer nadir yerlerden biri olan bu yer harika bir görüntü oluşturuyor.

10-LENÇOİS MARANHENSES ULUSAL PARKI

Burası şaşırtıcı adreslerden biri. Dışarıdan bir çölü anımsatsa da bir milli park. Brezilya’da yer alan ulusal parkta büyük küçük göletler de mevcut.

11-CENNETE GİDEN YOL, HUASHAN DAĞI

Dünyanın en ilginç yerlerinden olan ve aynı zamanda büyük heyecan veren yol Çin’de yer alıyor. Adrenalin tutkunlarının mutlaka yürüdüğü ve deneyimlediği bir yer burası.

12-ŞEYTAN KÖPRÜSÜ

Almanya’da yer alan bu köprü ise çok garip bir görünüme sahip. Köprü altındaki su nereden bakılırsa bakılsın yansıma ile bir çember görünümüne sahip. Bu köprünün sahip olduğu mimari sır çözülememiş ve birçok fotoğraf karelerini süslemiş.

13-KANO KRİSTALLERİ

Kolombiya’da bulunan nehir yaz aylarında kırmızıya boyanıyor ve herkesi büyük ölçüde şaşırtmaya devam ediyor. Hiçbir yerde almayan benzersiz bir suya sahip olan yerde gizemli adreslerden biri.

14-SONSUZ YANAN ALEV

Amerika’da yer alan bu yerde dünyanın birçok yerinde görülen sıra dışı olay gözlemleniyor. Şelalede kendiliğinden yanan ateş bulunuyor. Ateşin burada nasıl kendiliğinden yandığına dair birçok araştırma ve açıklama mevcut. Yine de şelale yanında kendiliğinden yanan bir ateşin sıra dışılığını yok etmiyor.

15-DERİNLİĞİN MESİHİ

İtalya’da yer alan Derinliğin Mesihi görmeye değer ilginç yerlerden biri. Su altında bulunan bronz İsa heykeli gören herkesi büyük şaşkına uğratıyor. 2,50 metre uzunluğundaki İsa heykeli dev yapısı ile binlerce yıldır su altında bulunuyor.

16-KAN DÖKÜLMELERİ

Dünyadaki en sıra dışı oluşumlardan biri diyebiliriz. Gören herkesi büyük hayrete düşürüyor sebebi ise Antarktika’da bembeyaz görüntüler içerisinde kan renginde sızıntılar çıkıyor. Bu sebeple adı Kan Dökülmeleri olarak belirlenmiş. Suda yer alan demir maddesinin çok fazla olması burada görüntünün oluşmasına neden olmuş.

17-NATRON GÖLÜ- TAŞLAŞAN GÖL

Dünyadaki en sıra dışı yerlerden biri de Tanzanya’da bulunan bu göl olduğu söyleniyor. Göl dokunan her canlıyı taşa çevirdiği söyleniyor. Sebebi ise yüksek alkalin olarak gösteriliyor.

YORUMLAR 1
  • blabla 1 hafta önce Şikayet Et
    natron gölü için deneyler yapılmış mı?
    Cevapla