'Türkiye-Rusya iş birliğiyle yeni bölgesel güvenlik sistemi kuruluyor'

Rusya’nın başkenti Moskova’da, bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Parlamentarizmin Gelişimi’ Uluslararası Forumu çalışmaya başladı. Forumda konuşan Rus vekil Dmitriy Savelyev, Türkiye - Rusya -İran ve Türkiye - Rusya - Azerbaycan iş birliğinin, yeni bölgesel güvenlik sisteminin kurulmasına hizmet ettiğini söyledi.

'Türkiye-Rusya iş birliğiyle yeni bölgesel güvenlik sistemi kuruluyor'
'Türkiye-Rusya iş birliğiyle yeni bölgesel güvenlik sistemi kuruluyor'
GİRİŞ 01.07.2019 22:08 GÜNCELLEME 01.07.2019 22:11
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Rusya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Koordinatör Yardımcısı Dmitriy Savelyev, dünyada cepheleşme derecesinin bu denli yüksek olduğu günümüzde, parlamento arası diplomasinin ülkeler arasındaki güven ve karşılıklı anlayışı eski seviyeye döndürebileceğinden emin olduğunu söyledi.

 

 

"İŞ BİRLİĞİ KURMAYA ODAKLANMIŞ FARKLI HALKLARIN TEMSİLCİLERİ ORTAK ÇÖZÜMLER ARIYOR"

Dünya arenasındaki süreçlerin birçok risk ve sorun taşıdığı koşullarda, kapsamlı tartışmaların çok önemli olduğunu belirten Savelyev, bu tartışmalar sırasında, iş birliği kurmaya odaklanmış farklı halkların temsilcilerinin siyasi krizlerin üstesinden gelmek ve dünyadaki barışı korumak için ortak çözümler aradığını söyledi.

 

 

Rus vekil, "Bu nedenle parlamenter yapıların foruma olan ilgisi bu denli büyük. Bu etkinliklere 132 ülkeden 800 parlamenter ve uzman katılıyor" dedi.

"TÜRKİYE-RUSYA-AZERBAYCAN-İRAN İŞ BİRLİĞİ YENİ BÖLGESEL GÜVENLİK SİSTEMİNİN OLUŞMASINA HİZMET EDİYOR"

Forumun en önemli konuklarından biri de TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un olduğunu kaydeden Savelyev, "Aynı zamanda Asya Parlamenter Asamblesi’ne başkanlık eden Şentop, dünyanın çok kutuplu sisteme geçtiği koşullarda, bölgesel ve küresel konulardaki çözümlerin ortaklaşa aranmasının her zamankinden daha önemli olduğunun altını çizdi. Böyle bir yaklaşım, Rusya ve Türkiye ulusal parlamentolarının iş birliğini karakterize ediyor. Moskova’da ilkbaharda yapılan Suriye konulu Rusya-Türkiye-İran üçlü parlamento arası toplantı ve Rusya-Türkiye-Azerbaycan iş birliği yönündeki çabalar, bölgesel güvenlik sistemin oluşmasına hizmet ediyor" ifadelerini kullandı.

"ÜST KOMİSYON KURULACAK, TÜRKİYE VE RUSYA SIRAYLA BAŞKANLIK EDECEK"

Rusya-Türkiye parlamento arası işbirliğinin son 3 yılda, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişim seviyesine uygun yeni ivme kazandığını dile getiren Savelyev, "Üst düzey komisyonun kurulmasıyla ilgili anlaşma imzaya hazırlanıyor. Komisyona sırayla Rus ve Türk parlamentolarının başkanları başkanlık edecek. Bu komisyon, teröre karşı mücadele ve uygun ticaret ve ekonomik ilişkileri sağlama sorunlarını çözecek, yani iki halkımız arasında yapıcı bağlar oluşturan her şeyle uğraşacak" diye ekledi.

YORUMLAR 14
  • Unutma 4 yıl önce Şikayet Et
    İşbirliği olmalı ama önce kendi güvenliğimizi kendimiz sağlamalıyız.Savunmada çok ilerigitmeli yolumuza devam etmeliyiz.Teknolojide de tabi
    Cevapla
  • Bir G@rip 4 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistandan Rusyaya fayda yok kardeşlerimiz Azerbeycanın topraklarını versinler bak nasıl ilişkilerimiz dahada iyi olacak
    Cevapla
  • 01adana 4 yıl önce Şikayet Et
    şimdige gadar bu birligin gurulmadıgı büyük bi hataydı durmak yok yola devam
    Cevapla
  • Mehmed 4 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar gözümüzün içine baka baka islamı başı çekenleri destekleyenleri asıyor kesiyor.bizde eyer bir tık varsa olması gereken budur.bedek vere vere geliyoruz la galibe lillah.
    Cevapla
  • Antepli..v 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bölgese konularda siyasi askeri ve ekknomik konularda hele güvenlik olsun rusyayla işbirliyi yapması türkiye ve bölge icin çok önemli amerika ile yıllarca yaptik ne kazandik sanayileşmmizin önune sürekli set cektiler sürekli icimizde kaos olusturdular kendilerine bekci Olarak gördüler başka reis dogru yolda Vataninı seven halkta yanindadir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!