Kurtulmuş: Yüzde 10 barajı antidemokratik

Halkın Sesi Partisi (Has Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 2 partili sistem ve yüzde 10 barajının antidemokratik olduğunu, bunu savunan partilerin kurumsal varlıklarının bile kalmadığını söyledi.

Kurtulmuş: Yüzde 10 barajı antidemokratik
Kurtulmuş: Yüzde 10 barajı antidemokratik
GİRİŞ 10.02.2011 17:49 GÜNCELLEME 10.02.2011 17:49
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün öğle saatlerinde Uşak'tan Denizli'ye geldi. Çivril İlçesinde vatandaşlarla bir araya gelen Numan Kurtulmuş, daha sonra Denizli İl Teşkilatı'nı ziyaret etti.

Genel Başkan Yardımcısı Ümmet Kandoğan'ın da katıldığı il teşiklatı ziyaretinde basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevaplandıran Numan Kurtulmuş, Türkiye'de gündemin sürekli olarak değiştirildiğini söyledi. Yüzde 10 barajlarının, anayasanın anti demokratik yapısının, ön seçim mecburiyetinin kaldırılmasının ve siyasi partilerdeki yapının diktatörlük şeklinde olmasının bütünüyle 12 Eylül'ün ürünü olduğunu belirten Kurtulmuş, "12 Eylül siyasi rejimi Türkiye'de 2 partili sistem istiyordu. Bunu 12 Eylülcülere Amerikalı ağabeyleri söyledi. ABD'nin Ankara büyükelçisi 'Bu ihtilali bizim çocuklar yaptı' diye kripto geçti" dedi.

 Türkiye'ye bir Amerikan sistemi getirmek için ihtilal yapıldığını ileri süren Kurtulmuş, "İki partili sistem lafı da sayın Kenan Evren'e söyledikleri bir laftır. Ama unuttukları bir şey var. Türk ile Amerikan milletleri birbirine benzemez. Benim üzüldüğüm, biz Tayyip beyi çok iyi tanıyoruz. 1989'dan bu yana 12 Eylülün önüne koyduğu bütün siyasi engellerle mücadele ede ede gelen bir başbakan ve siyasi lider. Başbakan olduktan sonra nasıl 12 Eylülün gölgesine sığınır bunu anlamımyorum. Bırakın Kenan Evren İzmir'den söylesin 2 partili istiyorum lafını. Sayın başbakan yüzde 10 barajı olmazsa istikrar devam etmez lafını bırakın Kenan Evren söylesin" dedi.

Seçilmiş bir başbakanın yüzde 10 barajı, bozuk siyasi partiler yasasının arkasına sığınmaması, iki partili bir sistemi öngörmemesi gerektiğini belirten Hasparti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "İki partili sistem halkın oyunu ikiye ayırmak demektir. Bir kısmının oyu değerli, bir kısmı değersiz oydur. DYP 2002 seçimlerindne yüzde 9.8 oy alarak baraj altında kaldı. Yüzde 38 oy 2002 seçimlerinde çöp tenekesine atıldı. Kimin hakkıdır 5 vatandaştan 4 vatandaşın oyuna senin oyunun bir kıymeti yoktur demek?.

 Bu hangi demokratik kriterle savunulabilir. Ama başbakan bunu söyleyebiliyor. Kenan Evren'in 30 sene önce söylediğini şimdi söylüyor. Üsküdarda sabah oldu. Sayın başbakan o kadar bu işten endişelisiniz, iki parti çoktur, emriniz olur bütün partileri kapatalım tek parti olsun, siz tek başınıza devam edin. Yüzde 10 baraj yetmiyor mu? Çıkartın yüzde 30'a" dedi. Bunların hepsinin antidemokratik laflar olduğunu, bunları kim söylediyse, o arkasında sığındıklarının arkasında ezildiğini söyleyen Kurtulmuş, "Örnek Halkçı Parti, Anavatan Partisi ve Milliyetçi Demokrasi Partisi. Bunların hepsi yüzde 10 barajından medet umut siyaset yaptılar ama sonuçta kurumsal varlıkları bile kalmadı. Demokrasi işine geldiği kadar demokrasi olmaz. Kendine Müslümanlık da olmaz, demokratlık da olmaz. Demokratlık da Müslümanlık da evrensel kuralları olan hususlardır" dedi.

Demokrasiyi herkes için istediklerini kaydeden Numan Kurtulmuş, "Dağ başındaki bir kişinin oyuyla cumhurbaşkanın oyu eşit ağırlıktadır. Buna inanmıyorsak zaten demokrasiye inanmıyoruz. İki partili sistem savunusunu ve yüzde 10 barajından medet ummayı son derece antidemokratik tavır ve sözler olarak görüyorum. Millet zaten gereken cevabı verecektir" dedi.

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş daha sonra Bayramyeri Meydanı'na giderek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.


 
 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 14
  • Tolga 13 yıl önce Şikayet Et
    Orkhun HAKLI. Bu mantıkla, seçimlerden birinci çıkan parti meclisteki milletvekillerinin tamamını alsın. O zaman tam istikrar olur. TÖVBE TÖVBE...Tam demokrasi birgün herkese lazım olur... OYLAR HAS partiye
    Cevapla
  • Ramazan TUREL 13 yıl önce Şikayet Et
    Has Parti Neden Yükseliyor.... %10 barajını savunanlar sözün özü , Demokrasi işine geldiği kadar demokrasi olmaz. Halk artık değerlerinden doğan bir partiyi Has Parti Yi iktidara taşıyacaktır....
    Cevapla
  • salıh 13 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN GENEL BAŞAKAN BU KONUDA ŞÜPEN OLMASIN. Biz bu barajları aşacağız h,ç şüpen olmasın bu teşkilatlar bu inaçla çalıştığı muddetce barajları aşmak sorun değil nasıl 28 gün gibi kısa bir zamanda büyük kongere yaptıysa bunuda yapar allahın izniyle
    Cevapla
  • Mehmet Ali 13 yıl önce Şikayet Et
    %10 barajı olsa da olmasa da HAS PARTİ meclise girecek. Eylül ürünü olan %10 barajı ister kaldırılsın ister kaldırılmasın Numan Kurtulmuş ile HAS Parti muhakkak meclise girecektir. Başbakanın tek alternatifi var, bu alternatif Kemal Kılıçdaroğlu Devlet Bahçeli falan değil, tek alternatif Numan Kurtulmuş. Numan hoca hakkında ileri geri konuşanlar biraz ahlak sahibi olsun Kurtulmuşu sadece yarım saat dinlesin. Numan hocayı sadece yarım saat dinleyen biri bile ne kadar kaliteli bir siyaset adamı olduğunu anlar. Bilmeden konuşmak ahlakla bağdaşmaz..!
    Cevapla
  • Mehmet Ali 13 yıl önce Şikayet Et
    %10 barajını koalisyondan kurtulmanın teminatı zannetmek!. Yorumcu arkadaşlara bakıyorumda, bazısı öyle sözler yazmışki cehalet diz boyu! Demişki %10 bile az %20 olsun baraj çünkü ben koalisyon istemiyorum.. Allahın verdiği akıl nimetini biraz olsun kullanmak gerekir! Bu nasıl sığ bir bakış açısı?? Koalisyonsuz bir iktidarın teminatı %10 barajımıdır?? Daha 10 sene önce yandım Allah dediğiniz DSP-MHP-ANAP hükümeti kurulurken %10 barajı yokmuydu??? %10 barajıyla koalisyon olup olmamasının ne alakası var?? Baraj %3e indirilse bile AKP tek başına iktidar olacak zaten!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama
‘Sorun afet mi kafa mı?’ Ankara’yı sel götürdü Mansur Yavaş suskunluğa büründü