Ozon tabakasında görülmemiş delik

Bilimadamları kuzey yarımküre üzerindeki ozon tabakasında eşine bugüne dek rastlanmayan büyüklükte bir delik açıldığını açıkladılar.

GİRİŞ 03.10.2011 04:28 GÜNCELLEME 03.10.2011 04:28
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Birçok ülkeden bilimadamlarından oluşan 29 kişilik bir heyetin, The Nature dergisinin son sayısında yayımlanan gözlemlerine göre, Kanada;nın kuzeyi, Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinde bahar aylarında yüzde 3 ila 5 daha yüksek ultraviyole ışını saptandı.

NASA, ESA ve uzayda uydusu bulunan ülkelerle işbirliği yapan bilimadamları, atmosferin 30 kilometre üzerindeki ozon tabakasında 2 milyon kilometrekare büyüklüğündeki delik açıldığını gördüler. Bunun ozon tabakasında bugüne kadar saptanan en büyük ve eşi görülmemiş delik olduğunu açıklayan ekip üyesi Toronto Üniversitesi ozon uzmanlarından Kaley Walker, “bir bilimadamı olarak bunu saptamak heyecan verici ama bu sorunun insanlığa getireceği olumsuzlukları düşünmek bile istemiyorum" dedi.

Ekipteki Alman bilimadamlarından Marcus Rex de, “aslında açılan bu delik bize, kuzey kutbundaki sorunları iyi anlamadığımızı haykırıyor" diye konuştu.

Ozon tabakası, güneşten gelen zararlı ışınları emerken, ısıyı da yukarıda tutarak dünyanın aşırı ısınmasını önleyen önemli bir işlev görüyor. Uzmanlar, ozon tabakasındaki deliklerden sızan zararlı ışınların cilt kanseri başta olmak üzere önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtiyorlar.

KAYNAK: AA / CİHAN
YORUMLAR 5
  • Demir efe 8 yıl önce Şikayet Et
    Keşke her kez biraz duyarlı olsa
    Cevapla
  • çiçekböcek 12 yıl önce Şikayet Et
    ...... Bu delik neden bu kadar geç fark edildi.
    Cevapla
  • Hamza D. 12 yıl önce Şikayet Et
    vay kemal. hep senin yüzünden ozon bile kahrından kendini deldi...
    Cevapla
  • hakan er 12 yıl önce Şikayet Et
    dünyalık insanlar. ALLAH dünyayı mühteşem yarattı biz insanlara ama bu dünyalık avrupalı insanlar dünyayı her gün biraz daha zehirliyor
    Cevapla
  • selim 12 yıl önce Şikayet Et
    nasanın yalanları. ha nasa demişse doğrudur gibi saçma sapan bir önyargı varsa bilemem.hele hele böyle şuraları dolaştı şöyle etkisi oldu gibi bilimsel gerçekliği bile olmayan safsatalar sadece bu masala inananları endişelendirir.dünyanın kişi başına en fazla(dünya ortalamasının 6 katı) karbon tüketip atmosferi en fazla kirleten ülkesi amerika başkalarından fedakarlık bekliyor bu uyduruk haberlerle.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Icardi'nin transfer olacağı iddia edilmişti! Tümer Metin: Beni aradılar
Öğretmen atama takvimi için gözler Kabine'de! Masadaki gündem başlıkları neler?