Ramazanda gün gün kılınacak namazlar ve yapılacak ibadetler!

Bin aydan daha hayırlı olan 11 Ayın Sultanı Ramazan geldi çattı. Müslüman alemi tarafından sevinçle karşılanan Ramazan’da oruç ibadetinin yanında bir takım ibadetlerin de yapılması gerekmektedir. Peki Ramazan’da hangi ibadetler yapılır? İşte Ramazan boyunca kılınacak namazlar ve edilecek dualar…

Ramazanda gün gün kılınacak namazlar ve yapılacak ibadetler!
Ramazanda gün gün kılınacak namazlar ve yapılacak ibadetler!
GİRİŞ 20.05.2020 11:27 GÜNCELLEME 20.05.2020 11:27
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İslam dinine göre Ramazan, Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı oluyor. Ramazan ayını bütün Müslümanlar oruç tutarak geçirir. Ramazan “yanmak” demektir. “Ramaz” kelimesi güneşin sıcaklığının şiddetinden gayet kızmasıdır ki, böylesine kızgın yere “ramda” denir. Yani kızgın yerde yalın ayak yürürken yanmak demektir. Ramazan’da oruç ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül etmesinden dolayı bu isim verilmiştir. Bu aya “Ramazan” denmesinin bir sebebi; bu ayın günahları yaktığıdır. Bu ayda açlık, susuzluk hararetinden ıstırap çekilir. Veya oruç hararetinden günahlar yakılır. Ramazan yağmur demektir. Yaz sonunda güz mevsiminin başlangıcında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına gelen “Ramadiyu” masdarından gelir. Bu yağmur yeryüzünü yıkadığı gibi şehr-i Ramazan da ehl-i imanı günahlardan yıkayıp kalplerini temizlediği için bu isim ile isimlendirilmiştir. Böylesine önemli bir ayı boş geçirmek olur mu? Peki Müslümanlar olarak bu ayda neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız? İşte Ramazan’da kılınması gereken namazlar, okunması gereken dualar...

 

RAMAZAN’DA GÜN GÜN KILINACAK NAMAZLAR

Peygamber Efendimiz (S.A.V) Ramazan ayında kılınacak namazlar hakkında şöyle buyurmuştur:

 

– Bir kimse Ramazan ayında her gece namaz kılsa, bu iki rekat namazın her rekatında bir fatiha ve üç ihlas okursa, Hak Teala onun her rekatına karşılık yüzbin melek gönderir. O kimsenin yazılmış günahlarını mahv edip yerine haseneler yazmak ve cennette derecelerini yüceltmek için. Aynı zamanda o kişiye 70 köle azad eylemiş sevabı yazılır.

BİRİNCİ GECE

İbn-i Abbas (r.a) rivayet eder ki, Hz. Rasulüllah efendimiz buyurmuşlar ki:

-Ramazan ayının ilk gecesinde bir kimse iki rekat namaz kılsa, her rekatında Kadir suresini okursa Hak Teala o kimseye üç iyilik verir.

1. Bu ay içindeki orucu ve namazı ona kolaylaştırır.

2. Bu ay orucunu ve namazını kabul eder.

3. Gelecek yıla dek fakirlikten emin kılar.

İKİNCİ GECE

İbn-i Ömer (r.a) rivayet ediyor:

Bu gece bir kimse bir Fatiha ve dört kere Felak, Nas okumak suretiyle iki rekat namaz kılsa o yıl içinde ettiği muameleden ziyan görmez, imansız kalmak tehlikesinden emin olur, ahirette iki iyilik bulur:

1. Cehennemden kurtulur.

2. Cennette felah bulur.

ÜÇÜNCÜ GECE

Rivayetçiler Ömer ve Said (r.a): Bu gece, gecenin sonunda bir Fatiha, beş Kevser ve beş İhlas sureleri ile iki rekat namaz kılan kişi ahirette Ebu Bekir (r.a)’ın elinden bir kase şarab içer ki asla susuzluk görmez.

DÖRDÜNCÜ GECE

Ebu’d Derda (r.a) : “Bu gece bir fatiha ve dört kere “Asr” suresini okuyarak altı rekat namaz kılan kişi beş türlü iyilik bulur.

1. Müslüman olarak dirilir.

2. Kabir sualine ihlas suresi okur gibi cevap verir.

3. Müslüman olarak ölür

4. Yüzü ayın ondördü gibi olur.

5. Sırat köprüsünü yıldırım gibi geçer. Ebu Bekir (r.a) cennetle müjdeler.

BEŞİNCİ GECE

Rivayetçisi İbn-i Abbas’tır.: “Bu gece 4 rekat namaz kılan kişi, birinci rekatta 1 Fatiha ve Tekasür, ikinci rekatta 1 Fatiha ve 1 Asr, üçüncü rekatta 1 Fatiha ve 1 Maun, dördüncü rekatta 1 fatiha ve 3 İhlas okursa, o kimse kabir azabı görmez. Hak Teala onun defterinden günahını kazır, yerine ulu itaatler yazar.

ALTINCI GECE

İbn-i Mesut rivayet eder: “Bir kimse 1 Fatiha ve ayetel kürsi ile bir de “şehidellahu ennehu” ayet-i kerimesini hesapsız okuyarak iki rekat namaz kılsa, Hak Teala Hz. o kuluna:

– Ey kulum, bu namaz ile bütün günahlarını bağışladım. Artık bunun gibi güzel amellere başla, er gibi ol. Güzel işlerden yüz çevirme.”

YEDİNCİ GECE

Ebu Hureyre (r.a) rivayet eder: “Bir kimse gecenin yarısında 4 rekat namaz kılsa her rekatında 1 fatiha, 10 ihlas, 10 felak, Nas okursa, Hak Teala meleklere:

“Görün bu kulumu ki tatlı uykusunu terk edip benim rızamı ister. O halde siz şahidim olun ki ben bu kulumun günahlarını bağışlayıp cennete girmesini emrederim.”

SEKİZİNCİ GECE

Hz. Ali (r.a) rivayet eder: “Bu gece 1 Fatiha, 1 İhlas ve birer felak, nas okuyarak iki rekat namaz kılan kimseye 7 cehennemin kapısı kapanır. 3 cennetin kapısı açılır.”

DOKUZUNCU GECE

İbn-i Mesud (r.a) rivayet eder: “Bu gece 1 Fatiha, 10 İhlas ve beşer tane Felak, Nas ile bir kimse 12 rekat namaz kılsa 10 türlü haceti kabul olunur ve kıyamette yüzü ayın ondördü hali gibi nurlanır.

ONUNCU GECE

Ebu Hureyre (r.a) rivayet eder:

“Bu gece bir kimse dört rekat namaz kılsa 1. rekatta 1 fatiha, Ayete’l Kürsi, Şehidellahü, ve Duha’yı birer kere okursa, 2. rekatta 1 Fatiha, 1 Eğla suresi ve Ğaşiye suresini, 3. rekatta 1 Fatiha ve Duha yı, 4. rekatta 1 Fatiha ve 1 İnşirah surelerini okursa Hak Teala o kulun namazını kabul eder ve ölüm meleğine emir verir:

– “Ben bu kulumu benim şiddetimden ve kabir azabından emin kıldım.”

Bu gece bir kimse dört rekat namaz kılsa 1 . rekatte 1 Fatiha Ayete’l-Kürsi,Şehilellahü, ve Vezzuhayı birer kere okursa 2 . rekatte 1 Fatiha 1 Eğla suresi ve Ğaşiye suresini, 3 rekatte 1 Fatiha ve Vezzuhayı, 4. rekatte 1 Fatiha ve 1 Elem neşrahleke’yi okursa Hak Teala o kulun namazını kabul eder e ölüm meleğine emir verir :

” – Ben bu kulumu kabir azbından ve benim şiddettimden emin kıldım”

ON BİRİNCİ GECE 

Ebu Hüreyre(r.a) rivayet eder :

”Bir kimse bu gece 4 rekat namaz kılsa,her rekatta 1 Fatiha,10 Ayetelkürsü ,10 İnna a’teyna, 10 İhlas okursa , kıyamet gününde kendisine bütün peygamberlerin sevabı kadar sevap verilir.Aynı zamanda kıldığı bu namaz 50 yıllık geçmiş günahlarına kefaret olur ”

ON İKİNCİ GECE

Şuraka rivayet eder :

”Bu gece 10 rekat namaz kılan bir kimse muhakkak günah derdine karşı dermanı tam olarak bulmuştur”

ON ÜÇÜNCÜ GECE 

Hz. Aişe rivayet eder :

Bu gece bir kimse 1 Fatiha ve 30 Nas, Felak okuyarak 6 rekat namaz kılarsa, Hak Teala onun denizlerin köpüğü kadar günahları çok olsa dahi bağışlar.

ON DÖRDÜNCÜ GECE 

Hz. Osman rivayet eder :

”Bir kimse gece 1 fatiha ve 50 İhlas ile 4 rekat namaz kılsa rızkı ve bereketi fazla olur.Aynı zamanda o yıl içindeki bütün muratları hasıl olur.

ON BEŞİNCİ GECE 

İbn-i Mesut rivayet eder :

” Bir kimse bu gece 1 Fatiha 10 İhlas ile 6 rekat namaz kılsa , Hak Teala o kulunu Cehennemden azad ettiği gibi ona Tevratı,İncili ve İbrahim (a.s)’a inen sahifeleri okumuş kadar sevap yazar.Ayrıca on yıl aralıksız ve kafirlerle savaştan hiç dönmeden gaza etmiş gibi sevap verir.Aynı zamanda yüz kere hac etmiş sevabını verir.

ON ALTINCI GECE 

Rasulüllah (s.a.v.) buyurmuştur ki :

” Bu gece seher vaktinde bir kimse 1 Fatiha ve ” Kulillahümme…” okuyarak iki rekat namaz kılsa, Hak Teala onun yüz hacetini verir.Bunların 10 ‘ u dünyada 90 ‘ı ahirettedir.

ON YEDİNCİ GECE 

İbn-i Abbas rivayet eder :

” Bu gece bir kimse ilk rekatında 1 Fatiha ve ”inna a’teyna 2. rekatında 1 Fatiha ve 10 İhlas okursa ,Allah o kimseyi müslümanlık üzerine diriltir.Ve müslüman olarak ruhunu alır.Ayrıca Azrail (a.s) son nefesinde ona kevser şarabı içirir.Kıyamete açlık ve susuzluk görmez.

ON SEKİZİNCİ GECE

Hz. İbn-i Ömer (r.a) rivayet eder :

”Bir kimse bu gece 4 rekat namaz kılsa,her rekatında 1 Fatiha ,3 İhlas ,3 Felak,3 Nas okursa o kimse anasından doğmuş gibi günahlarından çıkar.Azrail (a.s) ona geldiği vakit cenneti müjdeler.

ON DOKUZUNCU GECE 

Abdullah İbn-i Evta rivayet eder : Bir kimse bu gece 4 rekat namaz kılsa her rekatında 1 Fatiha 7 İzazülzileti okursa o kimse kıyamet korkularından emin olur ve bütün günahlarından arınır.Bütün kötülükleri iyiliğe dönüşür.

YİRMİNCİ GECE

Yine Abdullah İbn-i Evta rivayet eder :

” Bir kimse bu gece 6 rekat namaz kılsa her rekatında 1 Fatiha ile Vedduha okursa, o kimsenin kabri nurlu olur ve hesabı kolay olur.

YİRMİ BİRİNCİ GECE

Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:

”Bir kimse bu gece 2 rekat namaz kılsa, her rekatında 1 Fatiha,5 Felak, Nas okursa, o kişiye gelecek yıla kadar nazar değmez ve rızkı bereketli olur.O yıl içinde ölecek olsa şehit olur.

YİRMİ İKİNCİ GECE 

Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:

Bu gece yarısı 2 rekat namaz kılsa her rekatında 1 Fatiha ile5 Vedduha okursa ; o kimsenin yüzü kıyamette güneşten daha nurlu olur.Onun yüzünün nuru ile sırat köprüsünden ev halkından 70 kişi rahatça geçer.

YİRMİ ÜÇÜNCÜ GECE

Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:

”Bir kimse bu gece yarısında 4 rekat namaz kılsa, her rekatında 1 Fatiha ve Elem neşrah okursa o kimse 40 Peygamber sevabı bulur.”

YİRMİ DÖRDÜNCÜ GECE

Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:

”Bir kimse 1 Ftaiha ve 1 Elkari’a ile 2 rekat namaz kılsa ona şöyle nida olnur.-Korkma !Sen semin olanlardansın.”

YİRMİ BEŞİNCİ GECE 

Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:

22Bu gece bir kimse 2 rekat namaz kılsa , her rekatında 1 Fatiha, 1 Elemtere 1’de Li ilafi (kureyş) okursa , o kimse kıyamet günü şefaat etse der olunmaz.Ayrıca suya kanmış ve karnını tok tutmuş olur.”

YİRMİ ALTINCI GECE

Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:

”Bu gece bir kimse 2 rekat namaz kılsa,her rekatınde 1 Fatiha,1 Ayate’l-Kürsi ve 3 İhlas okursa , kıyamet günü o kimseye öyle bir tac giydirirler ki ,bütün mahlukatların sayısınca dil olsa onu tasvir edemezler.

YİRMİ YEDİNCİ GECE

Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:

”Bu gece bir kimse 1 Fatiha ve 7 İnna enzelna ile 2 rekat namaz kılsa, o kişinin sevabı kedre yetenlerin sevabından eksik olmaz.”

YİRMİ SEKİZİNCİ GECE

Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:

”Bu gece bir kimse 1 Fatiha ve 3 İhlas ile 2 rekat namaz kılsa anasından doğduğu gibi günahlardan çıkar.Ve kıyamette hesaptan kurtulur.

YİRMİ DOKUZUNCU GECE

”Bir kimse 1 Fatiha ve 7 İhlas ve 1 felak ile 2 rekat namaz kılsa,Hak Teala o kimseye nida eder :

-Ey kulum !Sana müjdelerim ki namazını ve orucunu kabul ettim,günahlarını bağışlayıp cenneti vacip kıldım.”

OTUZUNCU GECE

Nebilerin Sultanı ,Esfiyaların burhanı Efendimiz s.a.v buyurmuşturlarki ;bu gece bir kimse 1 Fatiha 10 İhlas , 10 Felak , Nas ile 2 rekat namaz kılarsa o kimsenin 3 türlü haceti kabul olunur.

1 . Taatleri kabul olur.

2 . Dünyadan iman ile göçer.

3 . Kitabı sağ yanından verilir.

RAMAZAN AYINDA OKUNACAK DUALAR

İlk On (10) gün:

“Yâ erhame’r- râhimîn”

Türkçe Anlamı: Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allâh’ım!

İkinci On (10) gün:

“Yâ gaffârü’z- zünûb”

Türkçe Anlamı: Ey günahları bağışlayan Yüce Allâh’ım!

Son On (10) gün:

“Yâ ‘atîka’r- rikâb”

Türkçe Anlamı: Ey kullarını a‘zâd eden Yüce Allâh’ım!

1. Îkâz: Bu duâlar günde en az yüz (100) def‘a okunmalıdır.

2. Îkâz: Ramazân-ı şerîfin herhangi bir gecesi Fetih sûresi okunursa, o sene içindeki kötülük, belâ ve musîbetlerden bi-izni’llâhi te‘âlâ muhâfaza olunur.

3. Îkâz: Ramazân-ı şerîfin yirmi üçüncü (23.) gecesi Ankebût Sûresi ve Rûm Sûresi okunur.

4. Îkâz: Ramazân-ı şerîfin herhangi bir gününde 363 (üç yüz altmış üç) İhlâs Sûresi okunur.

İFTAR DUÂSI

“Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve ‘aleyke tevekkeltü ve ‘alâ rızkıke eftârtü ve li-savmi ğadin neveytü fa’ğfirlî mâ- kaddemtü vemâ- ahhartü.”

Türkçe Anlamı:

Allâh’ım Senin rızân için oruç tuttum, Sana inandım ve yalnız Sana tevekkül ettim. Senin verdiğin rızıkla iftar ettim ve yarın ki oruca niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı affet.

YORUMLAR 7
  • Kul 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunların kaynaklarını da verirseniz içimiz rahat olsun.
    Cevapla
  • Babureyyan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bilgiler için teşekkürler...
    Cevapla
  • bozeren 4 yıl önce Şikayet Et
    eyvah eyvah! biz bunları yapamadık. mahvolduğumuzun resmidir! :((
    Cevapla
  • Zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlışlıkla bastım
    Cevapla
  • Sinan 4 yıl önce Şikayet Et
    Kıymetli bilgiler için Allah razı olsun. Rabbim bu ibadetleri yapabilmeyi ve rızasını kazanabilmeyi nasib etsin. Bilgilerin kaynağını da bildirebilir misiniz?
    Cevapla
  • Meralgezinir 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok teşekkür ediyorum allah razı olsun şikayet edildi ye yanlışlıkla dokundum
    Cevapla
  • AYNUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu namazlar ve bir çok bilgiler imam Rabbanin mektubat isimli kitabında geçiyor,bu kaynakta son derece güvenilir bir kaynak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar