Af Örgütü: Türkiye ile anlaşmayın

Af Örgütü bir kez daha Türkiye'ye gönderilen mültecilerle ilgili skandal bir yoruma imza attı.

Af Örgütü: Türkiye ile anlaşmayın
Af Örgütü: Türkiye ile anlaşmayın
GİRİŞ 08.04.2016 17:13 GÜNCELLEME 08.04.2016 17:17
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Suriye'de iç savaşın başladığı günden beri topraklarından edilen Suriyelileri kabul eden ve ciddi bir yardım almaksızın 4 yıl boyunca yardımda bulunan Türkiye için Uluslararası Af Örgütü'nden skandal bir açıklama yapıldı.

Uluslararası Af Örgütü'ünden (Amnesty International) bir ekip, hafta başında mültecilerin içinde bulunduğu koşullara dair gözlemlerde bulunmak amacıyla Yunanistan'ın Midilli ve Sakız adalarına gitmişti.

TÜRKİYE İLE YAPILAN ANLAŞMANIN İPTALİNİ İSTEDİLER

Ekip, Midilli Adası'ndaki Moria ve Sakız'daki VIAL mülteci kamplarını ziyaret etti. Ekibin gözlemlerine göre, adalardaki kamplarda insanlık dışı koşullar hüküm sürüyor. Örgüt, mültecilere temel haklar garanti edilene kadar mültecilerin Yunanistan'dan Türkiye'ye iadesini öngören anlaşmanın askıya alınmasını istedi. Örgüt temel haklar arasında hukuki danışmanlık, iltica başvurularının bireysel incelenmesi ve çocukların kamplarda tutulmaması olduğuna dikkat çekti.

''KORKU VE ÇARESİZLİK HAKİM''

Örgütün verilerine göre, adalardaki kamplarda Yunanistan'a Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart'tan önce ayak basmış olan sığınmacılar da tutuluyor. Örgütün Avrupa Programı Başkan Vekili Gauri van Gulik, "Korku ve çaresizliğe elle dokunmak mümkün" dedi. Her iki kampta yaklaşık 4 bin 200 sığınmacının tutulduğunu ifade eden yetkili, sığınmacıların fiilen hiçbir hukuki yardım almadığını, temel ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığını ve kamptan ne zaman ayrılabilecekleri konusunda da bilgi alamadıklarını söyledi. Van Gulik, kamplara girişlerin sıkı bir denetime tabi olduğunu ifade etti.

Adalardaki kamplara giden Amnesty ekibinin, aralarında aile, hamile kadınlar ve hastaların da bulunduğu 89 mülteci ile görüşmeler yaptığı ifade edildi. Örgüt, insanların ihtiyaçlarının karşılanamaması, battaniye-yorgan eksikliği ve doktor yetersizliğinden yakındığını açıkladı. Örneğin 3 bin 150 mültecinin bulunduğu Moria kampında sadece 3 doktorun görev yaptığı ifade edildi. VIAL kampında ise anneler bebekleri için yeterli miktarda yiyecek bulamamaktan yakındı.

Türkiye ile AB arasındaki anlaşma 4 Nisan'da yürürlüğe girmişti. Yunanistan'da iltica başvurusunda bulunmayan sığınmacılar Türkiye'ye iade ediliyor. (DW)

YORUMLAR 48
  • mehmetçik 8 yıl önce Şikayet Et
    suriyeyi yahodiler o hale getirdi çünkü yeryüzünde hep bozgunculuk yapıyorlar dünde bu gün de
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    sığınmacılara ölümden başka bira şeyi layık görmeyen zihniyet. bunla mı bize insanlığı öğretecek. önce bir biz onları denetleyelim de görelim bakalım ne yapıyorlar. bunlar anayı çocuğundan ayırıp asimile etmek iştiyor. çünkü o çocuğun babasının katili bunlar.
    Cevapla
  • osmanlı61 8 yıl önce Şikayet Et
    it ürür kervan ürür
    Cevapla
  • ferhat s 8 yıl önce Şikayet Et
    siginmacilar hedferine ulasmak icin eletde türkieyi kötülemek zorunda, cünki onlarin hedefi, almanya gibi sosyal yardimi yüksek olan ülkelere gitmek. yunanstan AB deyilmi ? bulgaristanveyq romanya vs. AB ülkesi deiylmi ? BU üleerde insan haklari yokmu ? yasam sartlari kötümü? mesele SOSYAL YARDIM PARASI, kerizmi YuNANDA VEYA BULGARDA KALSIN.
    Cevapla
  • Soner 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu turkiyeye gezide gaz satmayan diyen orgut degil mi ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alındı