İngiltere panik! İskoçya alarm veriyor

İskoçya’da, düşük petrol fiyatları, düşük büyüme ve yüksek bütçe açığı nedeniyle zor günler yaşanıyor.

İngiltere panik! İskoçya alarm veriyor
İngiltere panik! İskoçya alarm veriyor
GİRİŞ 26.08.2016 14:26 GÜNCELLEME 26.08.2016 14:26
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İskoçya’da yaklaşık 2 yıl önce yapılan bağımsızlık referandumunda seçmen Birleşik Krallık’ta kalmak yönünde oy kullanmıştı. İngiliz Hükümeti, o günlerde İskoçya’nın, bağımsızlığı halinde AB ve ortak pazar dışında kalacağını belirterek, İskoç seçmeni ikna etmeyi başarmıştı. Buna karşın Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’da yapılan AB oylaması tüm kartların yeniden karılmasına neden oldu.

Birleşik Krallık, AB referandumunda yüzde 52 ile birlikten ayrılmayı seçerken, İskoçya, yüzde 32'ye karşı yüzde 62 oy oranıyla AB'de kalmaktan yana oy kullandı.

İskoçya’da seçmenin AB yanlısı tavır almasının ardından İskoç bölgesi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, bağımsızlık dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti.

BÜTÇE AÇIĞI REKOR SEVİYELERE ULAŞTI

İskoçya'da bütçe açığı son bir yılda rekor seviyeye ulaştı En büyük gelir kalemini Kuzey Denizi petrollerinin oluşturduğu İskoçya ekonomisi, son yıllardaki düşük petrol fiyatlarından son derece olumsuz etkilendi. Kamu harcamaları artarken, bütçe açığı son bir yılda rekor seviyeye ulaştı.

İskoçya Bölgesel Hükümeti Harcama ve Gelir Dairesinin (GERS) bu hafta açıkladığı verilere göre, İskoçya, 2015-2016 finansal yılını kapsayan dönemde toplam vergi gelirlerinden yaklaşık 14,8 milyar sterlin fazlasını harcamak zorunda kaldı.

KAMU HARCAMALARI VERGİ GELİRİNİN ÇOK ÜZERİNDE

İskoç Hükümeti, 2015-2016 döneminde vergi gelirlerinden yaklaşık 53,7 milyar sterlin elde ederken, yaklaşık 68,6 milyar sterlin seviyesinde kamu harcaması yaptı. İskoçya’daki kamu harcamaları, nüfusa oranla değerlendirildiğinde kişi başına 10 bin sterlin ile Birleşik Krallık ortalamasının yaklaşık 400 sterlin altında kalıyor.

Buna karşın son verilerle birlikte İskoçya’nın bütçe açığı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranla yüzde 9,5 seviyesine yükselmiş oldu. Birleşik Krallık'ın ortalama bütçe açığı ise halihazırda yaklaşık yüzde 4 seviyesinde bulunuyor. 2014-2015 döneminde 1,8 milyar sterlin seviyesinde olan İskoçya’nın Kuzey Denizi petrollerinden elde ettiği vergi geliri 2015-2016 döneminde 60 milyon sterline düştü. Bu durum, kamu harcamalarında bütçe açığının artmasına neden oldu.

YORUMLAR 6
  • insanlar 7 yıl önce Şikayet Et
    obamayıda siyonizmin ele geçirmiş gerçekte özgür bir amerika yokki siyonizmin köleleri olmuş bu abd gerçekte bir iskoçya yokki çünkü ingiltere bütün iskoçya halkını özgürlüklerini satın almış gerçekte israil de yuhudilik diye bir din yokki siyonizmin hahamlarlan gerçek yahudileri eline almış yahudilerin gerçek kitabı bizde siyonizmin israillin yarısı iyi yahudilerdir bu yahudiler ne zaman gerçek dinlerini özgürlüklerini yaşasada siyonizler hemen gazzeya filistine saldırım iyi yahudileri uyutuyorlar burdan sesleniyorum dünyadaki bütün raçhel ailelerini kim öldürürse milyonlar ca dolar ödül vad ediyoruz siyonizim yok edilecektir
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    şu britanyanın perişan olduğu günleri, görecekiyim acaba ? yüzlerce yıl sömürgelerden bedava yaşamıştı !
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Sonları gelir tez zamanda İnşallah
    Cevapla
  • ülkem 7 yıl önce Şikayet Et
    iyi insaalllah iskocya ingiliz melununun sonunu getirecek , sonu aolacak insaallah
    Cevapla
  • ilginç 7 yıl önce Şikayet Et
    İskoçların baskı psikolojisiyle susturulmaları adil değildir. İngiltereyi kınıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonda belirgin düşüşe kadar sıkı para politikası sürecek
Suudilerden Türk şirkete 'çılgın' teklif! İspanyol, İtalyan ve Çinlileri geride bıraktı