Mehmetçiğin teknolojik gözü

Türkiye’nin farklı terör örgütleriyle mücadele ettiği şu günlerde önemi iyice anlaşılan Havelsan; yüksek teknolojik sistemler geliştiriyor.

Mehmetçiğin teknolojik gözü
Mehmetçiğin teknolojik gözü
GİRİŞ 26.07.2015 10:07 GÜNCELLEME 26.07.2015 10:16
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç, Türkiye’nin askeri alanda milli üretime başlamasının birçok ülkeyi rahatsız ettiğini ifade etti. Yamaç “Biz büyüdükçe Türkiye üzerindeki hesaplar artmaya başladı” dedi.

DAEŞ ve PKK başta olmak üzere Türkiye'yi hedef alan terör örgütlerine yenilik operasyonların devam ettiği şu günlerde Havelsan'ın ürettiği teknolojinin önemi iyice anlaşıldı. Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç'ın bizi gezdirdiği tesisler ve yaptığı sistem tanıtımları gurur vericiydi.

SAVAŞ GİBİ SAVAŞ

Türk askerine savaş olmadan savaş imkanı veren Elektronik harp test sahası denilen sistemi Havelsan'ın gururlarının başında geliyor. Teknoloji Anadolu Kartalı tatbikatlarında kullanılıyor. Gerçek ve sanal sistemlerin birarada kullanıldığı projede gerçek uçaklar, silahlar ve askerle hedeflere yöneliyor. Askeri teknolojide zirve yapan bu sistem sayesinde askeri uçak ve tankların üzerinden ateşlenen sanal mühimmat hedefi vuruyor. Bu sistem G.Kore gibi teknolojisi yüksek bir ülkeye de satıldı.

MAĞARALARDAKİ DÜŞMANI KOLAYCA TESPİT İMKANI

Havelsan'ın geliştirdiği İleri Görüntüleme Teknolojileri sistemi, insanın gözüyle görülmeyen birçok kızılötesi ve morötesi ışını algılayarak güvenlik birimlerine stratejik bilgiler veriyor. Bu sistem sayesinde güvenlik güçleri; yola döşenmiş bir mayını veya mağaraya gizlenmiş düşmanı kolaylıkla tespit edebiliyor.

TERÖRÜN KAÇARI YOK

Ortamlardaki değişik gaz salınımlarını da tespit eden sistem yola döşenmiş mayınları da eliyle koymuş gibi bulup ortaya çıkarıyor. Mağaralara veya tünellere gizlenmiş insan topluluklarını da algılayabilen sistem, terör gruplarının hareket etmesi halinde bunun bilgisini de anında ekrana yansıtıyor. Mehmetçiğin kullanacağı bu sistem, hedefteki nesneleri yüksek mesafeden tespit edebiliyor.

HAVADA ASILI KALABİLEN İHA ÜRETTİ

TURAÇ Projesi kapsamında; iniş ve kalkış için bir piste ihtiyaç duymayan ve havada asılı kalabilen insansız Hava Aracı (İHA) da geliştirdi. Havelsan ve İTÜ Türkiye'yi bu çalışma ile insansız hava uçakları liginde zirvelere taşımayı hedefliyor. Sistem ile araç modüler, çok amaçlı uzaktan algılama görevleri yapabilen, çevreye duyarlı sessiz özelliklere sahip olacak.

Havada kurulu karargah


 
Türkiye'nin Boing'den satın aldığı ve 'Barış Kartalı' adı verilen Awacs uçağının genel yazılımı da Havelsan üretimi. Menziline giren uçan kuşu bile görebilen sistem, kontrol edilen yazılım teknoloji sayesinde 300 kilometrelik çapındaki alanda ne varsa rapor ediyor. Havadaki haberleşme ağı ile de her birimi kontrol edip bilgi verebilen yazılım, 'havada kurulu karargah' işlevi görüyor.

Sanal ordu DOOB


 
Defence Out Of a Box (DOOB) Komuta Kontrol Bilgi Sistemi Havelsan'ın kendi kaynaklarıyla geliştirdiği diğer bir teknoloji. Kara, deniz ve hava kuvvetlerinin tüm unsurlarının nerede olduğunu hem ayrı ayrı hemde toplu olarak gösteren yazılım, ordunun gücünü aynı anda tek resimde görme imkanı sunuyor.

Önemli bir eşikteyiz

Havelsan Genel Müdürü ve CEO Sadık Yamaç kuruma ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin askeri alanda milli üretime başlamasının birçok ülkeyi rahatsız ettiğini ifade eden Yamaç “Türkiye üzerindeki hesaplar artmaya başladı” dedi. Havelsan'ın ulaştığı milli teknoloji sistemleri ile önemli bir yere geldiğini ifade eden Yamaç Almanya'nın Amerika'nın elindeki işi almamız birilerini rahatsız etmiş olabilir” dedi. Farklı terör örgütlerinin Türkiye'ye musallat edilmesinde Türkiye'nin yakaldığı milli teknolojilerin büyük bir etkisi olduğunu iddia eden Yamaç “Türkiye için birileri 'çok oldunuz' demeye” başladı" dedi.

Üçte birini ihraç ediyor

Birçok ülkeye ihracatta da yapan Havelsan, yaptığı üretimin 3'de birini ihraç ediyor. Son olarak Pakistan Hava Kuvvetleri Askerî Kurumsal Bilgi Sistemi Muharebe Yönetimi (MEIS-BM) Projesi'ni üstlenen Havelsan, Birleşik Arap Emirlikleri Deniz Karakol Uçağı Projesi kapsamında geliştirdiği yer destek sistem yazılımlarını bitirerek teslim etti. Katar Emirliği Hava Kuvvetleri Komutanlığı AW139 Helikopteri simülatör sistemleri teslim edildi.

Simülasyonda en büyüğü


 
Denizaltından uzaya kadar her alanda simülasyon üretme kapasitesine sahip Havelsan bu kadar geniş yelpazede üretim yapabilen nadir firmalardan biri. Avrupayı da kapsayan bölgenin en büyük simülasyon üretim tesislerine sahip olan Havelsan'ın denizaltı uçak, gemi, füze, kara araçları ile orman yangın simülatörleri üretiyor. 400-500'e yakın senaryonun aktif oynanabildiği simülatörler kurumun ürettiği son teknoloji
olarak dikkat çekiyor. (yenisafak)

YORUMLAR 66
  • Mayın tarama 8 yıl önce Şikayet Et
    Mayın tarama sistemi geliştirme aşamasında..
    Cevapla
  • werte 8 yıl önce Şikayet Et
    Basarilarinizin devamini diliyorum her zaman yaninizdayiz
    Cevapla
  • ismail 8 yıl önce Şikayet Et
    Madem mayını , bombaları tespit edebiliyor bu sistemler , neden kullanılmıyor ??
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcınız olsun dualarımız sizinle.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    bu ülke için bir çivi cakandan Allah Razı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Tavuk etine ihracat sınırlaması getirildi
DEM Parti'de kriz! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti! İtiraf gibi açıklama