Barbaros kardeşlerin babası Yakup Ağa kimdir? Tarihteki Yakup Ağa Türk mü?

Barbarossa Kardeşler olarak tarihe geçen Oruç Reis ve Hızır Reis'in (Barbaros Hayrettin Paşa) babası olan Yakup Ağa kimdir? Denizci 4 evlat yetiştiren Yakup Ağa son günlerde çokça araştırılan isimlerden biri oldu. İşte Yakup Ağa'nın hayatı ve hakkında tüm bilinmeyenler...

Barbaros kardeşlerin babası Yakup Ağa kimdir? Tarihteki Yakup Ağa Türk mü?
Barbaros kardeşlerin babası Yakup Ağa kimdir? Tarihteki Yakup Ağa Türk mü?
GİRİŞ 16.09.2021 14:46 GÜNCELLEME 16.09.2021 17:04

Yakup Ağa 15. yüzyılda yaşadı. Ebu Yusuf Nurullah Yakub adı ile de bilinmektedir. Aslen Vardar Yenicesi'nden (Yunanistan) olan bir Türk'tür. Türk denizcilik tarihinin önemli isimlerinden olan Oruç Reis ve Hızır Reis'in (Barbaros Hayrettin Paşa) babasıdır.

Yakup Ağa eski bir Sipahi'ydi. Vardari Yâkub Ağa, 1462’de Midilli’nin fethine katıldı. Fethin ardından Bonova köyü kendisine tımar olarak verildi. Bonova'ya yerleşen  Yakup Ağa hayatına burada devam etti.

Rum olan Katerina ile evlendi. Bazı kaynaklara göre Ketarina, Ortodoks bir rahibin eski eşidir. Bu evliliğinden 2'si kız, 4'ü erkek olmak üzere 6 çocuk sahibi oldu. Oğullarının ismi, İshak, Oruç, Hızır ve İlyas'tır. Kızlarına ilişkin detaylı bilgi bulunmamaktadır. 

Yakup Ağa, ticaret ile uğraşıyordu ve malları satabilmek amacı ile bir tekne satın aldı. Bu teknede 4 oğlunu da eğitti. İlk etapta en büyük oğlu İshak, bu işlerle ilgilendi ve Midilli'de kaldı. Diğer üç oğlu ise denizcilik yaptılar. Küçük oğlu İlyas, genç yaşındayken şehit düştü. Oruç Reis ve Hızır Reis ise dünya çapınca tanınan başarılı denizci oldular. Başarılarından ötürü Barbaros Kardeşler olarak tanınmaktadır. 

BARBAROSLAR DİZİSİNDE YAKUP AĞA

TRT1 ekranında izleyici ile buluşan Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı dizisinde Yakup Ağa karakterine Bahadır Yenişehirlioğlu hayat vermektedir.

YAKUP AĞA KÜLLİYESİ 

Kastamonu'da bulunan Yakup Ağa Külliyesi'nin Barbaros kardeşlerin babası olan Yakup Ağa ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. 

Yakup Ağa Külliyesi, 16. yüzyılda yaşayan, Kanuni Sultan Süleyman'ın Kilercibaşısı Yakup Ağa tarafından yaptırılan bir külliyedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL