Swoboda'dan Kılıçdaroğlu'na siyaset dersi

Brüksel'de çözüm sürecinin nasıl yürütüldüğünü bilmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu'na AP Sosyalist Grup Başkanı Swoboda'dan şok cevap geldi: Bizim 20 yıl önce çizgiye bağlı olan değil, modern, ileriye bakan CHP'ye ihtiyacımız var.

Swoboda'dan Kılıçdaroğlu'na siyaset dersi
Swoboda'dan Kılıçdaroğlu'na siyaset dersi
GİRİŞ 15.05.2013 19:47 GÜNCELLEME 15.05.2013 22:13
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Brüksel'de, Türkiye'de çözüm sürecine ilişkin görüşmelerin "nasıl yürütüldüğünü ve nasıl pazarlıklar yapıldığını bilmediklerini" dile getirdiğini söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e gelen Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) toplantısına katıldı. Burada parlamenterlere hitap eden Kılıçdaroğlu, toplantının ardından Grup Başkanı Hannes Swoboda ile basına açıklamalarda bulundu.

Son derece verimli bir toplantı yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, parlamenterlerin, Türkiye gündemindeki çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladığını ve CHP'nin görüşlerini aktardığını söyledi.

Kürt meselesi konusunda CHP ile AP Sosyalistler Grubu arasında görüş farklılığı bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, sorunun çözümüne ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğu öneriyi grup üyelerine de aktardığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, "Bugün yapılan görüşmelerin nasıl yürütüldüğünü, yapılan pazarlıkların ne olduğunu bilmediğimizi, sadece CHP'nin değil Türkiye kamuoyunun da bilmediğini, sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde bunun maliyetinin çok ağır olacağını ve Türkiye'de daha farklı bir sürecin yaşanabileceğini ifade ettim. Her şeye karşın, sürecin başarıyla sonuçlanmasının Türkiye'nin lehine olabileceğini ifade ettim" diye konuştu.

Toplantıda, "Türkiye'deki demokrasi sorununa" ilişkin nelerin görüşüldüğünün sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasi konusunda ciddi kaygıların olduğunun kendisine iletildiğini ifade ederek, demokrasi konusunda Türkiye'nin ciddi bir "zemin kaybına" uğradığına işaret ettiğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, yargı bağımsızlığı, medya üzerindeki baskılar, gazetecilerin hapse atılması, avukat ve bilim adamlarının tutuklanması ve özel yetkili mahkemeler gibi konuları dile getirdiklerini, öte yandan geçen hafta İstanbul'da açıkladığı "Özgürlük ve Demokrasi" bildirgesi konusunda da gruba bilgi verdiğini kaydetti.

"Modern CHP'ye ihtiyacımız var"

AP Sosyalist Grup Başkanı Swoboda da toplantıdaki konuşmaların genelde Türkiye'nin demokratik gelişimine odaklandığını belirterek, "Bazı eğilimlerin, daha çok demokrasi, azınlık sorunlarının kabullenilip kabullenilmemesi yönünde ilerleyip ilerlemediğiyle ilgili endişelerimizi CHP lideriyle paylaştık" dedi.

Kürt meselesinin de gündeme geldiğini belirten Swoboda, "CHP'nin Kürt sorunuyla ilgili açık taahhüdünü görmekten memnun olduk" ifadesini kullandı.

Suriye'deki gelişmelere de değinen Swoboda, şöyle konuştu:

"Suriye krizi nedeniyle Türk halkının hislerini paylaşıyoruz. Umarım çözüm bulunur. CHP'nin uluslararası bir konferans önerisini çok takdir ettik. Suriye konusu siyah beyaz bir konu değil. Grubumuz her zaman çok temkinli oldu, 'biri iyi, öbürü kötü' şeklindeki yaklaşımlardan kaçınma konusunda. O nedenle uluslararası bir konferans çok önemli. Tüm taraflar Suriye sorununa ulaşılabilir bir çözümde rol almalı."

Kürt meselesi konusunda CHP ile AP Sosyalistler Grubu arasındaki görüş farklılığına ilişkin görüşü sorulan Swoboda, her partide farklı meseleler ve farklı tartışmalar olabileceğini, CHP liderine partiyi ileri götürmesi konusunda güvendiğini belirtti.

Swoboda, "Her parti yeni şartlara ve durumlara uyum sağlamalıdır. Bu nedenle kişisel fikrim ve grubumuzun düşüncesi şu: Modern, ileriye bakan bir CHP'ye ihtiyacımız var. Belki 20 yıl önce doğru olan çizgiye bağlı değil, günümüzün şartlarına uygun olmalı. Şimdi ihtiyacımız olan modern tutum benimsenmesi" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun, çözüm süreciyle ilgili Başbakan Erdoğan'a yaptığı önerileri olumlu bulduğunu dile getiren Swoboda, "Öncelikli hedefimiz çözüm bulunması. Çözüm bulunsun ama daha şeffaf bir şekilde olmasını tercih ederim. Gerçekte ne olup bittiğini bilmiyoruz. Elbette müzakere ediyorsanız her şeyi ortaya koyamazsınız ama şeffaflık önemli" dedi.

-"İç savaşa dahil olmak iyi bir yöntem değil"

Suriye krizine de değinen Swoboda, ülkede çok kan aktığını ve her türlü barışçıl çözümün kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

Swoboda, "Şu anda Esed'siz bir çözüm bulunup bulunmayacağını ya da Esed'in etrafındakilerin çözümün parçası olup olmayacağını bilmiyorum. Fakat bu yıl başında birçok uzman Esed'in haftalar içinde gideceğini söylüyordu ama hala orada ve kan gövdeyi götürmeye devam ediyor" dedi.

Esed'in gitmek zorunda olduğunu vurgulayan Swoboda, şöyle konuştu:

"Mesele bir kişinin olup olmaması değil, akan kanın durdurulmasıdır. En önemli konu bu ve bu nedenle her zaman askeri bir müdahaleye çekinceyle yaklaştık. Şimdi de en azından Avrupa için bir iç savaşa dahil olması iyi bir yöntem değil. Türkiye'ye de aynı tavsiyede bulunabilirim."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Nail Sivri 10 yıl önce Şikayet Et
    NE 20 YIL ÖNCEYE BAĞLI OLMAK. Bir asır desek bile az. İttihat ve Terraki'nin mirasçısı.İhbarcı zavallı bir parti.Gerici yobaz bir parti CHP. Esad'a benzer birini arama ihtiyacı duyduklarında tarihlerine baksınlar CHP'liler.Millet sizi iyi tanıyor ama Avrupalılar biraz eksik biliyor.Avrupalı sosyalistler bile CHP'ye tahammül edemiyor.Bizdeki solcularda ne mide var arkadaş.
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Yazık Türkiyeye!.... Politikacılarımızın! dışarıda birbirini şikayet etmesi...pohpohlanınca çocuk gibi sevinmesi..tenkit edilince üzülmesi. Ne için bu kadar değer veriyoruz yurt dışına? Onlar bizim ne dediğimize aldırıyor mu? Sn. Baykal olsa idi bu kadar çuvallamazdı. O da boşuna kaset oyunları ile kenarta itilmedi. Kıymetli politikacılarımız boşuna öldürülmedi...
    Cevapla
  • ömer aktoğ 10 yıl önce Şikayet Et
    PEHHHH. adam süreci bilmiyor ama sürecin başarız olması halinde faturasının ağır olucağını biliyor... bu nasıl bir çelişki... bir insan bir şeyin pazarlığını biliyorsa kar ve zararını bilir... ne pazarlık yapılıyor bilmiyor ama zararını hesaplıyor.. vay bee ilerici gandi.
    Cevapla
  • ferdi yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Vay Halimize . Kemal Kılıçdaroğlu iktidar olura vay bizim halimize türkiye yi satılığa çıkarır.
    Cevapla
  • Turgut 10 yıl önce Şikayet Et
    SADECE BAKLAVA ÇALANLAR MI TUTUKLANACAK. işte ileri demokrasi. Zihniyete bak abi. gazeteci tutuklanamaz, avukatlar tutuklanamaz, bilim adamları tutuklanamaz, asker tutuklamaz, MİLLETVEKİLİ TUTUKLANAMAZ. BU MU İLERİ DEMOKRASİ. O zaman bir başkası da ister ki POLİS TUTUKLANMASIN, ÖĞRETMEN TUTUKLANMASIN, SAVCI ASKER HİÇ TUTUKLANMASI. EEEEEEE sayın Kılıçtaroğlu O ZAMAN ADAMA SORMAZLARMI. Bu ülkede sadece baklava çalanlar mı tutuklanacak, işsizler mi tutuklanacak, garibanlar mı tutuklanacak. ADALETİN TERAZİSİNİN HERKESE EŞİT OLMASINI İSTEYEN İNSANLARIN ÇOĞUNLUKTA OLDUĞU bir Türkiyede yaşamak ümidiyle.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe Beko kaybetti! Son düdükle salon karıştı
Diyanet'in toplumdaki imajı ortaya çıktı!