Kerry ve Kirby'den Suriye görüşmesi

John Kirby, John Kerry ile Lavrov'un Suriye'deki çatışmaların durdurulması anlaşmasında gelinen duruma ilişkin görüşme yaptığını bildirdi.

Kerry ve Kirby'den Suriye görüşmesi
Kerry ve Kirby'den Suriye görüşmesi
GİRİŞ 26.04.2016 03:14 GÜNCELLEME 26.04.2016 03:14

Dışişleri Bakanlığındaki günlük basın brifinginde Kirby, Sabah  saatlerinde Kerry ile Lavrov arasında gerçekleşen görüşmenin ana konusunun Suriye  olduğunu belirtti.

Kirby, "Bakan Kerry, görüşmede, Suriye'de halen kırılgan olan  çatışmaların durdurulması anlaşmasındaki son durumu mevkidaşı ile konuştu" dedi.

ABD'nin önceliğinin anlaşmanın sürdürülmesi için gerekli zeminin  muhafaza edilmesi olduğunu vurgulayan Kirby, özellikle Halepçevresinde Esed  rejimi güçlerince artan saldırılara dikkat çekti.

Kerry'nin hafta sonu New York Times gazetesine verdiği demeçte,  ABD'nin Rusya'ya bir izleme önerisi yaptığının ve bunun Suriye'nin bölünmesi  anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine Kirby, "Bakan Kerry kesinlikle  ülkenin bölünmesi gibi bir şeyden bahsetmiyor. Biz Suriye'nin bir ve bütün  kalmasından yanayız" ifadelerini kullandı.

Kerry, cumartesi günü New York Times'a verdiği demeçte, Halep  civarındaki çatışmaların azaltılması ve hangi bölgelerde kimin terörist olup  kimin olmadığının daha net anlaşılabilmesi için "24 saat izleme sistemi" önerisi  yaptığını ve Rus tarafıyla bu konuda uzlaşmaya yakın olduklarını belirtmişti.

Kerry'nin önerisiyle ilgili detay vermeyen Kirby, Uluslararası Suriye  Destek Grubu'na (USDG) üye her ülkenin bu tür öneriler getirebileceğine ve  bunların tartışılabileceğine işaret etti.

Kirby, ayrıca Kerry'nin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve  Ermenistan CumhurbaşkanıSerj Sarkisyan ile ayrı ayrı telefonda görüştüğünü  bildirdi. Görüşmede iki ülke liderinin, gerginliğin azaltılması ve müzakerelerin  başlatılması konusunda teşvik edildiği kaydedildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor - Fatih Karagümrük! CANLI
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı