Rusya'dan Türkiye açıklaması: Azerbaycan ve Ermenistan isterse olur

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki gerilimde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

GİRİŞ 22.10.2020 17:47 GÜNCELLEME 23.10.2020 05:39
Bu Habere 109 Yorum Yapılmış

27 Eylül Pazar sabahı Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve çok sayıda yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı. İki ülke arasında daha sonra Moskova'da yapılan görüşmede esirlerin ve cenazelerin değişimi için ateşkes kararı alınmıştı. Sürenin dolmasının ardından ikinci defa insani ateşkes ilan edildi. Ancak Erivan tarafının sivil alanlara saldırıları durmuyor.

Cepheden yeni dönen sözde lider, halkı savaşmaya çağırdı

 

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gelişmeleri gün boyunca bu haberimizden takip edebilirsiniz

7 KÖY DAHA İŞGALDEN KURTARILDI

Aliyev, "Azerbaycan'ın görkemli ordusu, Fuzuli ilçesine bağlı Mollaveli, Yuxari Refiddinli ve Aşağı Refiddinli köylerini ve Cebrayil ilçesine bağlı Şirik, Şeyhlar, Mestelibeyli ve Derzili köylerini kurtardı. Yaşasın Azerbaycan Ordusu! Karabağ Azerbaycan'dır!" açıklamasında bulundu.

RUSYA'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karabağ sorununun çözüme ulaştırılması sürecinde, Türkiye dahil üçüncü ülkelerin yer almasının, sadece krizin tarafları olan Azerbaycan ile Ermenistan'ın onayı ile mümkün olabileceğini belirtti. Kremlin Sözcüsü Peskov basın toplantısında aldığı bir soru üstüne, "Üçüncü ülkelerin Karabağ için çözüm sürecine katılmasına gelince, bu tamamıyla anlaşmazlığın taraflarının siyasi iradelerine bağlı. Söz konusu taraflar da Azerbaycan ile Ermenistan'dır" dedi. (SPUTNIK)

ALİYEV'DEN AÇIKLAMALAR

- Nikkei Asia'ya röportaj veren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Moskova'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Dağlık Karabağ konusunda görüşmeye uzak olmadığını, ancak Ermenilerin kışkırtıcı açıklamalarıyla müzakereleri anlamsız hale getirdiğini söyledi. ABD'de yapılacak görüşmeye dair görüşlerini de paylaşan Aliyev, "ABD, Fransa ve Rusya Minsk Grubu'nun eş başkanlarıdır. Bu 3 ülkede de bu tarz görüşmelerin yapılması doğaldır. Ancak sahadaki durum değişti. Statüko kalmadı. Ermenistan daha mantıklı olmalı ve topraklarımızdan çıkmalı" dedi. Aliyev, "Karabağ Ermenistan'ındır" denildiği sürece barışın uzak ihtimal olacağını kaydetti ve Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu gösteren BM kararına atıf yaptı. Aliyev, Dağlık Karabağ konusunda referandum yapılmasına asla rıza göstermeyeceklerini vurguladı. Dağlık Karabağ'a gözlemci ve barış güçlerinin gönderilmesine karşı olmadıklarını belirten Aliyev, Bakü'nün kendi koşullarını sunacağını ekledi. Aliyev, Karabağ'daki Ermenilerin kültürel özerkliğine ilişkin "Karabağ'daki Ermeniler kültürel özerklik sahibi olabilir" dedi.

BALİSTİK FÜZELER HAVADA İMHA EDİLDİ

- Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 07.00 civarında Siyezen iline 3, saat 09.00 civarında Gebele iline 2, Kürdemir iline ise 1 füze fırlatıldığı belirtildi. Füzelerin Ermenistan topraklarından atıldığı vurgulanan açıklamada, sivillerin hedef alındığı kaydedildi. Açıklamada, saldırılarda can kaybı yaşanmadığı ifade edildi. 

ERMENİSTAN ASKERLERİ KAÇIYOR

- Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, gece boyunca Ağdere, Ağdam, Fuzuli, Cebrail, Zengilan ve Gubadlı yönlerinde operasyonların değişen yoğunlukta devam ettiği bildirildi. Azerbaycan ordusunun savunma hattına top ve havanlarla ateş açan Ermenistan güçlerinin, Gubadlı istikametinde bazı önemli tepe ve mevzilerden kayıp vererek geri çekildiği kaydedildi. Açıklamada, Hocavend istikametinde bulunan Ermenistan ordusunun 155. topçu alayına ait D-20 bataryasının personeli arasında çok sayıda yaralının olduğu, araç eksikliği ve yolların kapalı olması nedeniyle yaralıların tahliye edilemediği belirtildi. Hadrut'un kuzeyindeki topçu birliklerine yeni gelen Ermeni gönüllülerin atış mevzilerini terk ederek kaçtıkları, Ağdere yönündeki 5. muhrip alayına Azerbaycan ordusunun top atışları sonucu çok sayıda Ermenistan askerinin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Alayın 3. tabur komutanının kaybolduğu, kurmay başkanın ise öldürüldüğü, yeraltı sığınağının imha edilmesi sonucu Ermenistan güçleri arasında önemli can kaybının olduğu kaydedildi. Ermenistan ordusunun 543. alayına açtığı ateş sonrasında alay komutanının yaralandığı, yardımcısının öldürüldüğü ifade edildi. Alayın 1. taburunun komutanının, komutan yardımcısının, havan topu bölüğünün komutanlarının da öldüğü, 1. taburun bir bölüğünün personelinin savaşa girmeyi reddettiği belirtildi. Tüm cephe boyunca çatışmaların sürdüğü, durumun Azerbaycan ordusunun kontrolünde olduğun bildirildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 109
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Paşinyan yakında seçimyan sen yandan yandan gidiyonyan
    Cevapla
  • özmuşlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Barış gücü diye bir şey yoktur.İtlik vardır.Senin de bunlara vereceğin bir cevap mutlak olmalı...! Kendi malının tamamı alınıncaya kadar barış falan yok.Dişe diş göze göz.Türk ' e bu yakışır.Yanındayız can gardaşlar.......................
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    İsterse değil eninde sonunda Türkiye o masada olacak. Artık karşıdan seyreden değil oyunun içinde olan bir Türkiye var.
    Cevapla
  • özmuşlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    şimdi Aldın aldın ,sonraya kalırsa bunlar bütünü bir araya gelir sana çullanır. Hazır fırsat doğmuş ermeni de kaçıyorken alabildiğin kadar yeri al. 27 sene evvel onlar size acıdı mı. Hem sen kimsenin malını değil kendi toprağını alıyorsun.
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Sakın ola barış gücü hatasına düşme Aliyev , geçmişi ne çabuk unuttun ,sizi nasıl ermeniye teslim ettiklerini , Bosnayı ,Serebrentzayı unutma. Barış gücü ittir ,köpektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!
Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti'den son dakika açıklaması