Fransa'dan Dağlık Karabağ'da kabul edilemez Türkiye talebi

Ermenistan'a verdiği koşulsuz destekle savaş meydanında kaybedenlerden olan Fransa, ateşkesi sahada gözlemlemek istediğini açıklayarak masada kazanma derdinde. Dağlık Karabağ'daki ateşkesten 10 gün sonra bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanlığı, ateşkese uyulup uyulmadığının takip edilmesi için Minsk Grubu ve uluslararası gözlemcilerin devreye girmesini talep etti ve Türkiye'yi sahada görmek istemediğini açıkladı.

Fransa'dan Dağlık Karabağ'da kabul edilemez Türkiye talebi
Fransa'dan Dağlık Karabağ'da kabul edilemez Türkiye talebi
GİRİŞ 20.11.2020 14:07 GÜNCELLEME 20.11.2020 14:27
Bu Habere 170 Yorum Yapılmış

9 Kasım'da imzalanan ateşkes anlaşması, Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanmıştı. Anlaşmaya göre Dağlık Karabağ'da Rusya'nın 1960 barış gücü askeri tampon görevi görecek.

 

TÜRKİYE DE ATEŞKESİ GÖZLEYECEK

Ateşkese varılan süreçte rol oynayan Türkiye de, Azerbaycan topraklarında kurulacak bir ortak merkezde, Rus askeri yetkilileriyle birlikte ateşkese uyulup uyulmadığını takip edecek. Henüz detaylar açıklanmasa bile Türk askerinin sahada olmayacağı, ortak merkezde görev yapacağı belirtiliyor.

 

MİNSK GRUBU OYUN DIŞI

1994'ten bu yana gerilimin ve zaman zaman çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ'da, Azerbaycan ve Ermenistan arasında müzakereleri yürütmek üzere oluşturulan Minsk Grubu ise, sürecin dışında kaldı. Rusya'yla birlikte Fransa ve ABD Minsk Grubu'nun eşbaşkanlığı görevini yürütüyor.

FRANSA SAHADA OLMAK İSTİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Minsk Grubu'nun da devreye girmesini ve Dağlık Karabağ'da uluslararası bir gözlem gücünün sahada görev almasını ve gelecekte kalıcı çözüm için yürütülecek müzakerelerde dışarıda bırakılmamasını istiyor. Macron'un Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le yaptığı telefon görüşmelerinin ardından gelen Cumhurbaşkanlığı açıklamasında "Çatışmaların sona ermesiyle birlikte şimdi Dağlık Karabağ'daki nüfusun korunması ve son haftalarda evlerini terk eden on binlerce kişinin güvenli şekilde evlerine dönüşünün sağlanması için iyi niyetli müzakerelere başlanmalı" ifadeleri kullanıldı.

FRANSA: TÜRKİYE'NİN DE İÇİNDE OLDUĞU "ASTANA" BENZERİ BİR FORMATI KABUL ETMİYORUZ

Reuters'a konuşan Fransa Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, Paris'in bölgede uluslararası gözlem gücü oluşturulması için bastırdığını, böylece Dağlık Karabağ'ı çatışmalar sürerken terk eden Ermeni nüfusun güvenli şekilde geri dönüşünü sağlamayı ve müzakere masasında yer almayı umduğunu söyledi. Rusya ve Türkiye'nin, İran'ın da katılımıyla Suriye'de çözüm için oluşturduğu Astana formatını hatırlattı: "Rusların ateşkes takibi formülü için Türklerle görüştüğünü anlıyoruz ama bunun olmasını istemiyoruz. Bu bölgede yeni bir Astana sürecinin tekrarı anlamına gelir. Bir tarafta Minsk Grubu, diğer tarafta Astana olmaz. Ruslar bir noktada seçim yapmak zorunda."

LAVROV'DAN FRANSA VE ABD'YE: TELEFONLA ARAYIP ONAY MI ALACAKTIK?

ANKARA'YA TÜRLÜ İFTİRALAR ATMIŞTI

Macron, Türkiye'nin altı hafta süren çatışmalarda Azerbaycan'a verdiği desteği eleştirmiş, "Dağlık Karabağ'a cihatçıları gönderiyorlar" yalanını ortaya atmış ve sözde "savaşa müdahil oluyorlar" iftirasını savurmuştu. Ankara ise, 26 yıldır soruna çözüm bulamadığı gerekçesiyle Minsk Grubu'nu eleştiriyor.

KAYNAK: HABER7, BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 170
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya da Minsk gurubunun üyesi yani Fransa ya ihtiyaç yok Rusya dan bilgi istesinler Rusya izin verirse onların yanında kalırlar ama öyle ayrı yada Türkiye ile birlikte olmaz Türkiye Azerbaycan istediği için orada belli ki Fransa rakip olarak Türkiye yi almış kendisine içerdeki sorunları yıkacak yer arıyor Yunanistan kar kapısı kısa vadede ama uzun vadede kar kapısı lazım bunada Türkiye nin olanları alarak yapmaya çabalayacak belli ki
    Cevapla
  • Adanalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Macron , kendi halkına baskı ve şiddet uygulayan bir DİKTATÖR dür. Makron yönetimi devrilene kadar , Fransız arabalarına ve bütün Fransız ürünlerine 4 kat gümrük uygulansın. Bir avuç Ermeni onları kurtarsın ekonomileri biraz dara düşünce anlayalım bakayım ne olacak. Türkiye'yi sömürdüğü diğer Afrikalı ve geri kalmış devletlere benzetiyor.
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Kabul etmiyormuş, sana soran mı var makaron. Yiyosa gel de Türk askerini at.
    Cevapla
  • Trakyali amica 3 yıl önce Şikayet Et
    Macron istedigi gibi turkiyeyi suclu gostermiye calissin firansizlar bunu sepetliyecek bir dahaki secimde kalsin diye politika uretecek yemezler istedigi ambargosu yap sen git yunan la ermeni ile celik comak oyna biz sana bes numara buyuk geliriz
    Cevapla
  • levrok 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya kararini verdi. Osmanliyi yeniden insaa edip , üzerinize salacak, pis ambargocular.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni KDV düzenlemesi! Bakan Şimşek'ten açıklama: Artış yapmadık
Bakan Şimşek'ten 'Erdoğan' açıklaması: 'İtibar etmeyiniz'