Ankara-Washington hattında 'Gara' gerginliği: ABD Türkiye'nin baskısına boyun eğdi

Ankara-Washington hattında yaklaşık 24 saat içinde yaşananlar Almanya'dan İsrail'e, Yunanistan'dan Suudi Arabistan'a, Rusya'dan ABD'ye dünyanın her yerinde yankı buldu. Alman Deutsche Welle, "ABD Türkiye'den gelen baskıyla PKK saldırısını kınadı" derken, The Guardian "Erdoğan'dan ABD'ye sert çıkış", Al Jazeera ise "ABD Türkiye ile diplomatik atışmayı yatıştırmak için çabalıyor" başlığıyla gelişmeleri verdi.

Ankara-Washington hattında 'Gara' gerginliği: ABD Türkiye'nin baskısına boyun eğdi
Ankara-Washington hattında 'Gara' gerginliği: ABD Türkiye'nin baskısına boyun eğdi
GİRİŞ 16.02.2021 17:16 GÜNCELLEME 17.02.2021 08:13
Bu Habere 120 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yaptığı operasyonun ardından ABD'den gelen "eğer"li yorum, Ankara ve Washington hattında iplerin gerilmesine yol açtı. Uluslararası haber ajansları, arka arkaya "son dakika" koduyla haberler geçti.

ABD'DEN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMA

Gara'daki bir mağarada 13 Türk vatandaşının cenazesine ulaşılması üzerine açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, "Eğer Türk sivillerin ölümünün, terörist bir organizasyon olan PKK tarafından gerçekleştirildiği yönündeki haberler doğrulanırsa, bunu olabilecek en şiddetli şekilde kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye şehitlerini defnetti.

TÜRKİYE'DEN TEPKİLER PEŞ PEŞE GELDİ

Türkiye, Washington'dan gelen yoruma en üst seviyeden ve en sert şekilde tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hani siz PKK'nın, YPG'nin, PYD'nin yanında değildiniz. Bal gibi de yanındasınız ve arkasındasınız" dedi.

ELÇİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Erdoğan'ın sözleri anında dünyada yankı buldu, hemen ardından Dışişleri Bakanlığı ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield'ın bakanlığa çağrılarak rahatsızlığın iletildiğini resmen açıkladı.

ABD AÇIKLAMASINI DÜZELTTİ: SALDIRIYI PKK YAPTI

Akşam saatlerinde ise 20 Ocak'ta ABD'nin başına geçen yeni yönetimle Ankara arasındaki en üst düzey temas gerçekleşti, iki ülkenin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Antony Blinken telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yapılan resmi açıklamada Washington'daki ton değişikliği hemen göze çarptı, "Bakan Blinken, Türk rehinelerin Kuzey Irak'ta öldürülmesine ilişkin baş sağlığı mesajını iletti ve ölümlerde PKK'lı teröristlerin sorumluluk taşıdığı görüşünü teyit etti" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

REUTERS: ABD YENİDEN GÜVENCE VERDİ

En üst düzey temasta Suriye, S-400'ler, Doğu Akdeniz, ikili ilişkiler ve terörizm gibi başlıklar gündeme gelirken, Reuters haberinin başlığında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "evlere şenlik" yanıtının ardından ABD'nin Türkiye'ye yeniden güvence verdiğini belirtti.

AP: PKK BİNLERCE İNSANI KATLETTİ

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise "Türkiye ABD'yi PKK'yı desteklemekle suçluyor" başlığını kullandı, "Eğer biz sizinle NATO'da berabersek, eğer biz sizinle dünyada, NATO'da bu birlikteliğimizi sürdüreceksek bize samimi davranacaksınız" cümlesini aktardı. AP ayrıca haberinin sonunda ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın 1984 yılından bu yana on binlerce insanı katlettiğini vurguladı.

DW: ABD TÜRKİYE'NİN BASKISIYLA PKK'YI KINADI

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, "ABD Türkiye'den gelen baskıyla PKK saldırısını kınadı" başlığını kullandı, Washington'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen baskıya boyun eğdiğini belirtti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, PKK'nın dağa açtığı hapishanenin detaylarını anlattı.

THE GUARDIAN: ERDOĞAN ABD'YE SERT ÇIKTI

"PKK'nın elindeki rehineleri öldürmesi üzerine Erdoğan'dan ABD'ye sert çıkış" başlığıyla gelişmeleri sayfasına taşıyan İngiliz The Guardian, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'yi terör örgütü PKK'yı desteklemekle suçladığını yazdı.

WASHINGTON POST: KAYNAYAN HUSUMET PATLADI

Amerikan Washington Post gazetesi, haberinin ilk cümlesinde Biden yönetimiyle Türkiye hükümeti arasında kaynayan husumetin Pazartesi günü patladığını belirtti, Türkiye'nin ABD'yi suçlamasını ve büyükelçinin bakanlığa çağrılmasını aktardı.

HAARETZ: ERDOĞAN ABD'NİN KATLİAMI YAPANLARI DESTEKLEDİĞİNİ SÖYLÜYOR

İsrail'in Haaretz gazetesi de Türkiye'nin ABD büyükelçisini bakanlığa çağırdığını kaydetti, "Erdoğan Irak'taki katliamı yapan teröristleri ABD'nin desteklediğini söylüyor" başlığını attı.

AL JAZEERA: ELÇİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Gelişmeleri iki ayrı haberle ekranına ve sayfasına taşıyan Al Jazeera, "ABD Türkiye ile diplomatik atışmayı yatıştırmak için çabalıyor" dedi, Ankara'nın günün erken saatlerinde Amerikan büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdığını hatırlattı.

Al Jazeera: ABD Türkiye ile diplomatik atışmayı yatıştırmak için çabalıyor

AL ARABIYA, HAARETZ'LE AYNI BAŞLIĞI KULLANDI

Suudi Arabistan merkezli El Arabiya televizyonu da tıpkı Al Jazeera gibi iki ayrı haber kullandı, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'yi Irak'taki teröristleri desteklemekle suçluyor" başlığını tercih etti.

KATHIMERINI: ERDOĞAN ABD'YE KARŞI

Yunan Kathimerini gazetesi haberlerinin birine "Erdoğan ABD'ye karşı: Teröristleri destekliyorsunuz" başlığını atarken, bir diğer haberinde Ankara-Washington ilişkilerinde yeni bir safhaya girildiğini vurguladı.

RIA NOVOSTI: ABD TÜRKİYE'YE S-400 İÇİN BASKI YAPIYOR

Rus Ria Novosti ise "ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye S-400'leri bırakması için baskı yapıyor" başlığıyla yaşanan gelirime değindi, yayın organına konuşan uzmanlar Washington'ın Ankara'yı S-400'ler konusunda ikna edemeyeceğini söyledi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 120
  • kosovalı 3 yıl önce Şikayet Et
    boyun eğdi ? amerika ? adamlara binlerce tır silah gönderdiklerinde pekte boyun eğmiş gibi olmuyor ama çok safsata bir başlık saçma ...
    Cevapla
  • Filozof 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahuu Her Krizden ve Tehditlerden çıkmak İçin Daima Bir imkan Veya Yol vardır ...
    Cevapla
  • dostt birr 3 yıl önce Şikayet Et
    rahmetli Erbakan canavarın kafası amerika ve ab.... beyni ise israil.... gövdesine gelince govdesi içimizde demişti. Türkiye'yi kapiştirmak istiyorlar .ama zaman o zaman değil daha zamanı gelince kapışmak isteyenle kapışırız. hele şu içimizdeki canavarın gövdesini bir halledelim.
    Cevapla
  • murtaza 3 yıl önce Şikayet Et
    amerikanın canı ceheneme
    Cevapla
  • izzet 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanın ülkemizde kaç tane üssü ve yerleşkesi var biliyor'musunuz '? onun için vay Amerika bizden korktu hikayeleri anlatmayın Allah aşkına . Bakın Suriye'de pkk canilerinden 60.000 zibidiyi eğitip donatmış hemde göstere göstere ve bu zibidilerin sayısını 110.000 ne çıkarmayı hedeflediğini açıkça söylüyor kardeşim .Aynı Amerika ülkemizde 28 tane irili ufaklı üs ve 73 yerleşkede asker bulunduruyor .hikaye anlatmayın bu üsleri ve askerleri ülkemizden kovun ondan sonra konuşun . sözde nato müttefiklerimizin hepsi pkk terör örgütünün destekçisi para silah eğitim istihbarat dahil her türlü yardımı yapıyorlar bunu 40 yıldır devletimizde biliyor vatandaş olarak bizde biliyoruz .
    Cevapla
  • osm61 3 yıl önce Şikayet Et
    sana anan kücükken aBD mamasımı verdi gen değişikliği var dibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
CHP'de bir yanda para kulesi bir yanda para saçması! 'Bu değirmenin suyu nereden geliyor?'