Joe Biden sözünde durmadı! ABD basını duyurdu: Selman'ı rehin aldı...

ABD basınında ise dikkat çeken bir haber yayınlandı. New York Times ve CNN'de yer alan haberlere göre Joe Biden’ın, Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda direkt olarak cezalandırmayacak. Haberde Biden’ın Beyaz Saray ile Krallık arasındaki 'iş birliğinin' bozulmasını istemediği ifade edildi.

Joe Biden sözünde durmadı! ABD basını duyurdu: Selman'ı rehin aldı...
Joe Biden sözünde durmadı! ABD basını duyurdu: Selman'ı rehin aldı...
GİRİŞ 27.02.2021 06:30 GÜNCELLEME 28.02.2021 14:18
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

ABD Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporunu açıkladı. ABD istihbarat raporunda, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini onaylayan kişinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman olduğu ifade edildi.

CIA raporu açıklandı: İşte Cemal Kaşıkçı'nın infaz emrini veren isim!


BIDEN SELMAN'I CEZALANDIRMAYACAK

ABD basınında yer alan haberlere göre Biden, Selman'ı cezalandırmayacak.

ABD'nin ünlü gazetesi New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda direkt olarak cezalandırmayacağını duyurdu.

Haberde, Biden'ın Beyaz Saray ile Krallık arasındaki 'iş birliğinin' bozulmasını istemediği ifade edilerek Biden'ın Selman'ı aslında rehin aldığı dile getirildi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün (ODNI), gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin raporda, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın 'emri olduğu' ifade edilmesine rağmen, ABD Başkanı Joe Biden'ın Prens Selman'ı 'direkt olarak' cezalandırmayacağı belirtildi.

ABD ile Suudi Arabistan arasında ilk temas! Biden ve Selman görüştü


Biden'ın söz konusu kararının, insan hakları topluluklarını ve kendi parti üyelerini de derin hayal kırıklığına uğratacağı aktarıldı.

TALEP BİLE ETMEDİ

CNN'de yer alan haberde ise ABD'li yetkililer, Selman'a yaptırım uygulanmasının hiçbir zaman gerçekten bir seçenek olmadığını, bunun "çok karmaşık" olacağı ve ABD'nin Suudi Arabistan'daki askeri çıkarlarını tehlikeye atabileceğini belirtti.

Habere göre Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, yönetimin Dışişleri Bakanlığı'ndan yaptırımlarla Selman'ı nasıl hedef alacağına ilişkin seçenekleri araştırmasını bile talep etmediğini söyledi.

"BİDEN SÖZÜNDE DURMADI"

CNN, "Biden, üst düzey Suudi isimleri cezalandıracağına dair söz vermiş olmasına rağmen Veliaht Prense ceza vermedi" ifadelerine yer verdi.

Haberde, Biden'ın seçim kampanyası sürecinde Kaşıkçı cinayetinin sorumlularından hesap sorulması için verdiği söz anımsatılarak, "Biden'ın yaptığı hesap, Muhammed bin Selman'ı cezalandırmaktan geri durmak konusunda Trump yönetiminin verdiği karara benziyor." eleştirisinde bulunuldu.

76 SUUDİ ARABİSTANLIYA VİZE YASAĞI

Kaşıkçı Yasağı kapsamında, Kaşıkçı'nın ölümü dahil yurt dışında muhalifleri ve gazetecileri tehdit ettiğine inanılan 76 Suudi Arabistan vatandaşına vize kısıtlaması getirildi. ABD'nin kendi güvenliği için yabancı ülke adına operasyon yapan kimsenin ülke sınırlarına girmesine izin verilmeyeceği ifade edildi. Blinken açıklamasında, ABD'nin şahısları kendi topraklarında veya toprakları dışında hedef alan ve insan haklarını engelleyen ülkelerin inceleneceğini belirterek, "Dışişleri Bakanlığı'na bu tarz sınır ötesi aktivitelerde bulunan tüm ülkelerin yıllık olarak hazırlanan İnsan Hakları Konusunda Ülke Raporu'nda yer alması talimatını verdim" dedi.

Blinken basın bildirisinin sonunda, ABD'nin Suudi Arabistan ile olan ilişkisine hala önem verdiğini belirtirken, bu ilişkinin Başkan Biden'ın da belirttiği gibi ABD değerlerini yansıtması gerektiğini söyledi.

RAPORDA, MUHAMMED BİN SELMAN'IN İZNİ OLDUĞU İFADE EDİLMİŞTİ

ABD'de Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (ODNI), Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin hazırlanan raporu yayınladı. Raporda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın izni olmadan cinayetin gerçekleştirilme olasılığının oldukça düşük olduğuna dikkat çekildi. Raporda, "2017'den beri Veliaht Prens'in (Muhammed bin Selman) Krallığın güvenlik ve istihbarat örgütleri üzerinde mutlak kontrole sahip olduğu düşünülürse, Suudi yetkililerin Veliaht Prens'in izni olmadan bu nitelikte bir operasyonu gerçekleştirme ihtimalleri oldukça düşüktür" denildi.

"KAŞIKÇI'YI KRALLIĞA KARŞI TEHDİT OLARAK GÖRÜYORDU"

Raporda, Muhammed bin Selman'ın, Cemal Kaşıkçı'yı Krallığa karşı bir tehdit olarak gördüğü ve gerektiği takdirde Kaşıkçı'yı 'susturmak' için şiddet önlemlerini kullanmayı desteklediği öne sürüldü. Raporu hazırlayan kişilerin, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı'nın öldürülmesinde rolü olduğu konusunda hemfikir oldukları aktarıldı.

SUUDİ ARABİSTAN RAPORU REDDETTİ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ABD Kongresine sunulan raporun takip edildiği belirtildi.

"Suudi Arabistan yönetimine yönelik hakaret içerikli asılsız sonuçların yer aldığı söz konusu raporun hiçbir şekilde kabul edilmesinin mümkün olmadığı ve Suudi Arabistan hükümeti tarafından kesin bir dille reddedildiği" kaydedilen açıklamada, ABD raporunun gerçeklerle bağdaşmayan birtakım bilgi ve sonuçlar içerdiği ileri sürüldü.

Daha önce ülkedeki ilgili makamlarca çıkarılan kararlar doğrultusunda Suudi Arabistan'ın yasa ve değerlerine aykırı olan Kaşıkçı cinayetini kınadığı belirtilen açıklamada, söz konusu cinayetin, çalıştıkları kurumun kendilerine sağladığı yetkileri aştıkları gibi tüm sistemi de aşan bir grup tarafından işlendiği savunuldu.

Cinayeti işleyenlerin soruşturulması ve adalete teslim edilmesi için gerekli tüm adımların atıldığı aktarılan açıklamada, yargının faillerle ilgili nihai kararını verdiği ve bu kararın Kaşıkçı ailesi tarafından da memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

"Bu korkunç cinayet Suudi Arabistan tarafından kınanmış ve yenilerinin tekrarlanmaması için yöneticilerce gerekli adımlar atılmış olmasına rağmen gerekçesi olmayan ve yanlış sonuçlar içeren bu tür raporların yayınlanması üzücü bir durum." ifadelerine yer verilen açıklamada, "Suudi Arabistan'ın, egemenliğini, yönetimini ve bağımsız yargısını hedef alan her şeyi reddettiği" kaydedildi.

Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ortaklığın güçlü ve sarsılmaz olduğuna işaret edilen açıklamada, bahsi geçen güçlü ilişkilerin 80 yıl boyunca karşılıklı saygı çerçevesinde devam ettiği ve aynı temel üzerine sürdürülmesinin temenni edildiği belirtildi.

NELER OLMUŞTU?

Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülmüştü. Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle biliniyordu.

YORUMLAR 36
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD değerler manzumesi zaten öldü? Trump’da “milyon dolarlık anlaşmamız olan Selmanı suçlamamı beklemeyin” demedi mi? Yeni yönetiminde amacı Selmanı biraz daha sıkıştırıp “yeni haraç” koparmak. Diğer taraftan Bu işin altında ABD iç hesaplaşması da yatıyor. TRUMP'ın damadı değil mi SELMAN'a “içinde KAŞIKÇI’nın isminin de olduğu” muhalifler isim listesi veren. Nitekim “Suudilerle-ABD yakınlaşmasına karşı görüşleri olan Kaşıkçının SELMAN’ın adamlarınca Türkiyede öldürülmesi bir yana Trump’tın damadının bu işdeki fonksiyonu yoluyla Trump’a da gözdağı bence..( DAEŞ'i OBAMA ve HILLARY kurdu diyen Trumpt'a gözdağı)
    Cevapla
  • Ahmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar şeytan bizimkiler ayakta yatıyor selman cinayeti biude işledi biz yiyeceğimize sam amca ya teslm etik
    Cevapla
  • hacı emmi 3 yıl önce Şikayet Et
    kıskaca alması normaldir.
    Cevapla
  • Garip 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarin hangisi sozunu tutuki bidon tutsun.
    Cevapla
  • Beklenen 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlardan adalet bekleyen kimse yoktu.. Adil olsalar kendileriyle çok ters düşerdiler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası