Merzuki: Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi yenebiliriz

Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararların "darbe" olduğunu söyleyerek, "Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi başarısızlığa uğratabiliriz. Onlar çok daha büyüğünü yendi" dedi.

GİRİŞ 26.07.2021 08:11 GÜNCELLEME 27.07.2021 05:43
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yayımladığı görüntülü mesajında, Said'in dün gece geç saatlerde aldığı kararlara işaret ederek, "Bu gece yaşananlar bir darbe ve anayasa ihlalidir" ifadesine yer verdi.

"Said, yemin ettiği anayasayı çiğnedi ve tüm yetkileri kendisine verdi ve kendisini yürütme organının başı (Başbakan) ve baş yargıç olarak addetti" ifadesini kullanan Merzuki, darbe başarılı olursa ülkenin ekonomi ve sağlık açısından çok daha kötü bir duruma geleceği uyarısında bulundu.

Merzuki ayrıca Cumhurbaşkanı Said'i, "Tunus'un en büyük problemi" olarak nitelendirdi.

Öte yandan Merzuki, Al Arabi kanalına yaptığı açıklamada da Türkiye'de yaşanan darbe girişimine işaret ederek, Türk halkının bu girişimi başarısızlığa uğrattığını hatırlattı.

Merzuki, "Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi başarısızlığa uğratabiliriz. Türk halkı çok daha büyük bir darbe girişimini başarısızlıkla sonuçlandırdı" ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANI SAİD'İN ALDIĞI KARARLAR

Cumhurbaşkanı Said, dün gece geç saatlerde yayınladığı görüntülü mesajında Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.

Söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini aktaran Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam edeceğini söylemişti.

MECLİS BAŞKANI GANNUŞİ, KARARLARI DARBE OLARAK NİTELENDİRDİ

Said'in kararlarından sonra Katar merkezli El Cezire televizyonuna bir değerlendirmede bulunan Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı'nın aldığı kararların yasal bir dayanağı olmadığını ve bir darbe niteliği taşıdığını belirterek, "Cumhurbaşkanını bu kararları geri almaya çağırıyoruz çünkü bu kararlar halkı karanlığa sürüklüyor" demişti.

Gannuşi, Said'in kararları üzerine, "Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır. Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz" diye konuşmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 27
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato nun cani cehenneme tunustada darbe yapti
    Cevapla
  • Misafir 41 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başbakan siz bu darbeyi ve darbecilerin hakkından gelmeniz zor. Halkımızın yarısından fazlası darbe yanlısı. Darbeyi yapan seçilmiş Cumhurbaşkanı ve güvenlik güçleri darbecilerin yanında.
    Cevapla
  • ismail hakki efendi 2 yıl önce Şikayet Et
    tunuslu kardeslerim bu darbeye karsi gelmezseniz isiniz bitti demektir kuklalarin esiri olursunuz insan birkere ölur hele mesele vatansa turkiye hicbir zaman kukla olmuyacaktir dusunen varsa buyursun hepsi mezari boylar vesselam
    Cevapla
  • abdurrahman 2 yıl önce Şikayet Et
    adamın yetkisi varmışki görevden almış neresi darbe bunun
    Cevapla
  • Memoli 2 yıl önce Şikayet Et
    Her isteyen her istedigini yapabiliyor mu?Anayasa ne olacak?Adam pardon alcagin biri anayasayi askiya aliyor.Anayasa ona boyle bir yetki mi vermis,12 eylul 1980 de Kenan Evrenin yaptigi ile onun bu yaptigi arasinda ne fark var.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Meclisi fesh edemez. Kendini yargının başını ilan edemez
    Cevapla
  • Argıthanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç ne yapacaksanız hemen yapmanız gerekiyordu şimdi arası soğuyunca olmaz bu işler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak